Wolkers' fragmentenNieuwe Fragmenten
Geboren - 01 juli 2014
Op 30 juni 2014 werd geboren Jayden Wolkers, zoon van Marco en Natascha Wolkers-Tichelaar.

Bar Wolkers geopend in Haarlem - 01 januari 2014
Eind november/begin december 2013 vonden de eigenaren Evan en Jasper een ideaal moment om hun deuren te openen. En dat hebben ze geweten. Terwijl Bar Wolkers – dat vonden ze gewoon een mooie naam (geen link met de familienaam Wolkers) – nog ‘in de steigers’ stond, zat de lunchbar tjokvol mensen.
Bar Wolkers is ruim, knus, industrieel ingericht en een beetje vintage en lekker licht door de ligging op de hoek van het Spaarne en de Gedempte Oude Gracht 139 te Haarlem. Over de boxen klinkt oude jazz en aan de muur hangt wisselende kunst. Er heerst in de voormalige lampenwinkel een relaxte sfeer, waar iedereen zich prettig bij voelt. De kaart illustreert dat: voor ontbijt kun je hier terecht, voor de lunch, maar ook voor een drankje aan het einde van de (werk)dag. Bar Wolkers serveert verantwoord brood en lekker vers of huisgemaakt beleg.
lees verder »

Eerste exemplaar 'De vaders van Osdorp' uitgereikt aan mevrouw Wolkers - 26 oktober 2013
Vrijdag 25 oktober 2013 werd in Amsterdam Osdorp aan de Osdorperweg onder grote belangstelling van genodigden, het eerste exemplaar van het boek De vaders van Osdorp overhandigd aan mevrouw Nel Wolkers-Pijnaker.
Het was die avond precies vijftig jaar geleden dat aan de Osdorperweg in de schuur bij Henk Wolkers (1923-2009) een bijeenkomst werd gehouden. Aanleiding was de zeer slechte toestand van de Osdorperweg en de schoolstaking die daarop volgde. De Gemeente Amsterdam deed aan geen enkele verbetering van deze tussen Sloten en Halfweg gelegen weg, terwijl er dagelijks (te) zwaar vrachtverkeer over denderde, erg geen snelheidsbeperking was, veel verkeer via deze weg vanuit Amsterdam naar Halfweg werd geleid en waar dagelijks honderden kinderen op weg school liepen. Het was een levensgevaarlijke weg geworden, vol met kuilen en diepe gaten, waardoor de veiligheid van met name kinderen in het geding was.
lees verder »

Geboren - 08 september 2013
Amsterdam 16 augustus 2013 Lina Cataleya, dochter van Gino Wolkers en Amina Drentelford.
Amsterdam 20 augustus 2013 Enzo, zoon van Enzo Wolkers en Sandy Frank.

Sylvia Wolkers in Volksopera Tuindorp Oostzaan - 08 april 2013
Amsterdam – De Volksopera Tuindorp Oostzaan: een opera van Tuindorp, door Tuindorp, maar voor heel Amsterdam! 24 Bekende opera-klassiekers, gezongen door onervaren bewoners uit de wijk, ondersteund door professionals. Op het Zonneplein, 22 en 23 juni 2013.
Sylvia Wolkers zingt een duet en zingt mee in het koor.

Het Zonneplein is eind juni 2013 even een Italiaans dorpsplein. Omringd door tribunes, op twee hopelijk zwoele avonden, wordt er de Volksopera Tuindorp Oostzaan uitgevoerd. Gezongen door bewoners van het dorp: echte Tuindorpers maar ook nieuwkomers, voor even innig verbonden. Maar misschien wel voor veel langer! Naar een speciaal geschreven libretto over de wijk: het leven in Tuindorp, de sores... en het geluk, over de opkomst en ondergang van de NDSM-scheepswerf, over de Watersnood van 1960, de komst van de eerste emigranten, over de renovaties, het vertrek van de oude Tuindorpers en de komst van de nieuwe lichting. Over liefde, dood, geluk, jaloezie, misère en wederopstanding.
lees verder »

Linda Wolkers’ nieuwe webwinkel: Spijkerpatroon.nl - 12 maart 2013
HEERHUGOWAARD – Op zoek naar een creatieve eyecatcher in je woning? De originele spijkerpatronen van ATLJ Vormgeving geven jouw kale muur een geheel nieuwe look. Nu te verkrijgen in de nieuwe webwinkel Spijkerpatroon.nl van Linda Wolkers.
In de webwinkel vind je patronen voor verschillende spijkerteksten en –afbeeldingen. Je eigen naam of (kinder)tekening is ook mogelijk! ATLJ zet elke tekst of afbeelding om in een spijkerpatroon, in welk lettertype of formaat dan ook.
lees verder »

Internationale Boekenmarkt in Bredevoort met optreden Tom Wolkers - 27 april 2012
BREDEVOORT - De boekenliefhebber kan op zaterdag 19 mei weer uitgebreid rondsnuffelen tussen de uitgestalde boeken Er staan zo’n 60 kramen op ’t Zand in het centrum van Bredevoort. Handelaren uit Nederland, Belgie en Duitsland staan voor u klaar van 10.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn diverse terrassen en eetgelegenheden. En natuurlijk als 'rustmoment' tussen het zoeken naar boeken, een gratis Lunchconcert door Tom Wolkers (12.00 uur).
lees verder »

Geboren - 24 maart 2012
Amstelveen - Geboren Jill Julia Wolkers dochter van Ron Wolkers en Nicolette Wolkers-Oude Wesselink.

Lakeside Stories in Theaterbrasserie het Park in Hoorn met Tom Wolkers - 21 maart 2012
Hoorn – Genieten van mooie teksten en muziek. Genieten van verschillende singer-songwriters, zowel uit de regio als uit de wijdere omtrek!? Lakeside Stories biedt op 1 april a.s. voor de achtste keer podium aan diverse singer-songwriters in Theaterbrasserie het Park in Hoorn. De deuren aan het IJsselmeer gaan open vanaf 12.00 uur, de optredens vinden plaats tussen 15.00 en 18.00 uur. Entree is gratis. Na zeven edities is Lakeside Stories inmiddels een begrip geworden onder liefhebbers van mooie muziek.
Welke singer-songwriters treden op? Tom Wolkers, Remlin, Ellis Bell en Lakeside Stories Challenge. Kunstenares Annemarie Kuster laat zich tijdens Lakeside Stories inspireren en schildert ter plekke.
lees verder »

Sven Wolkers: Nederlands beste leerling elektrotechniek - 20 maart 2012
KROMMENIE - Een medaille plus certificaat en de titel beste VMBO-leerling elektrotechniek. Dat heeft Sven Wolkers uit Zaandijk zaterdag 17 maart gewonnen. De leerling van het Trias VMBO uit Krommenie versloeg zes andere kandidaten tijdens vakwedstrijden van Skills Masters in Ahoy Rotterdam.
In drie dagen moest hij elektrotechnische installaties aanleggen in een nagebouwde EHBO-ruimte.
lees verder »

Geboren - 25 januari 2012
Hoorn – In goede gezondheid is geboren Niels Hendrikus Wolkers, zoon van Arno Wolkers en Jolanda Wolkers-van der Tuin.

Sven Wolkers eerste in voorronde van Skills Best Men 2012 - 19 januari 2012
KROMMENIE - Ze hadden nauwelijks tijd om te praten, de elektromonteurs in opleiding. Het werk moest af, er lonkte immers een plaats in de finale in maart in Ahoy. ‘Het is een grote klus. We hebben echter krap tijd’, zegt Sven Wolkers van het Trias VMBO als hij een contactdoos bevestigt.
Op dat moment besefte Wolkers nog niet, dat de jury erg tevreden was over zijn werk. En hem uiteindelijk beloonde met de eerste plaats in de voorronde van Skills Best Men 2012. Hierdoor staat hij, samen met installateur in opleiding Kenny Post van het Technisch College Velsen, eind maart in de landelijke finale.
De eerste plaats leidde tot grote vreugde bij Wolkers en het thuispubliek in de aula van de school. De aula was donderdag 19 januari omgebouwd tot een heuse werkplaats. Daar streden 20 leerlingen van verschillende scholen uit Noord-Holland en Flevoland om de twee te vergeven finaleplaatsen. Sven Wolkers verdedigde samen met Huey Groenenstein de eer van het Trias VMBO.
lees verder »

Overleden - 06 november 2011
Maastricht – op 5 november 2011 is op 88-jarige leeftijd Franciscus Alphonsus Maria Wolkers (geboren 17-4-1923).

Eva Wolkers tekent ‘Krabbie Krab, Opa Inktvis, Meneer Specht... - 17 oktober 2011
Grootebroek - ‘Krabbie Krab en andere dierenfabels’ zijn vijf verschillende verhalen in één boekje geschreven door Esther van Duin. Ze gaan over verschillende dieren die allerlei menselijke trekjes hebben. Ze praten met elkaar, doen leuke dingen, verzinnen listen en doen ook allerlei stoute dingen. Het boekje bestaat uit de volgende verhalen:
- Krabbie Krab wordt kapper
- Droom van een groene kat
- Dikke Vrienden
- Vlinder in een Lollybos
- Vriendendienst

Dit voorleesboekje is bedoeld om een band te creëren tussen degene die voorleest en het kind welke ernaar luistert. Het boekje bevat vier tekeningen per verhaaltje welke gemaakt zijn door Eva Wolkers. Dat is genoeg. Dan kunnen de kinderen de rest erbij fantaseren. Als getalenteerd etser en tekenaar legt Eva zich tegenwoordig ook toe op het illustreren van kinderboeken. Zij verwoordt al haar gevoelens in tekeningen met een tikkeltje ironie.
lees verder »

Zomerconcert met Tom Wolkers in Bredevoort - 16 juli 2011
Bredevoort - Zondag 24 juli speelt singer songwriter Tom Wolkers in Bredevoort. Het is dan alweer het 5e Zomerconcert op ’t Zand. Met prachtige Engelstalige liedjes (een combinatie van blues, folk en soul) en dynamisch gitaarspel weet Tom het publiek te boeien. En inderdaad: de zoon van Jan Wolkers, maar die toevoeging heeft hij eigenlijk niet nodig.
In 2008 kwam de cd ‘Home Recordings’ uit, opgenomen op Texel waar hij opgroeide. Muzikaal laat hij zich inspireren door o.a. Lou Reed, Jimi Hendrix, Coldplay, Janis Joplin, Anni di Franco en Neil Young.
Tom Wolkers brengt, begeleid door een contrabassist een mix van covers en eigen liedjes. Hij heeft een prachtige stem zoals o.a. te horen was bij Pauw en Witteman. Ook trad hij op in een vol Carré in Amsterdam tijdens de Boekenweek.
Het concert begint om 12.00 uur en is gratis toegankelijk. (vrije gift) De locatie is de Muziekkoepel ’t Zand in het centrum van Bredevoort. De Zomerconcerten gaan alleen door bij mooi terrasweer.

Geboren - 03 februari 2011
Alkmaar – Op woensdag 2 februari 2011 is in goede gezondheid geboren Teun, zoon van Marine Wolkers en Frank.

Erik en Annemarie Wolkers exposeren in Drechterland - 14 januari 2011
Tot eind maart 2011 zijn in de gemeentehuizen van Hoogkarspel en Venhuizen de exposities van Erik en Annemarie Wolkers te zien.
lees verder »

Overleden - 10 januari 2011
Op 9 januari 2011 is te Oegstgeest op 87-jarige leeftijd overleden Catharina Hendrika Wolkers .

Geboren - 09 januari 2011
Op 5 januari 2011 is geboren Vigo, zoon van Linda Wolkers en Jeroen van Geel, en broertje van Donna.

Geboren - 22 oktober 2010
Amsterdam – Op 15 september 2010 is geboren Sydney Wolkers, zoon van Joey Wolkers en Melissa Frank.

Birgit Wolkers opent eigen modezaak 'Beautique' - 17 september 2010
Na een grondige verbouwing is juni/juli 2010 modezaak Beautique van Birgit Wolkers in de Amsterdamse Zeilstraat geopend. Je vindt daar onder andere de volgende merken: Free Soul, Relish, Just Female en Second Female. Verder is er wekelijks een nieuwe aanvulling op de collectie. Ook voor de LdiR Ibiza Laarzen kun je bij Beautique terecht.
lees verder »

Gerrit en Ineke Wolkers vervent boogie-woogie dansers - 17 september 2010
De Savoydancers is een dansgroep, gespecialiseerd in het dansen van boogie-woogie en lindy-hop. Ze kunnen voor iedere geschikte gelegenheid een passende dansact neerzetten.
De Savoydancers dansen al verschillende jaren op feesten, partijen en overal waar zij uitgenodigd worden. Ook zijn ze te zien op particuliere feestjes, verjaardagen, bruiloften, jazzfestivals en bij evenementen, en treden ze op in het buitenland.
lees verder »

Overleden - 13 juli 2010
Maandag 12 juli 2010 te Haarlem is op 92-jarige leeftijd overleden Maria Wijnanda Wolkers.

Thijs Wolkers kopt Hugo Boys naar vierde klasse - 13 mei 2010
Hugo Boys is kampioen geworden van de vijfde klasse KNVB. De moeizame 1-0 overwinning op SDOB uit Broek op Waterland was genoeg om de titel te pakken. Ondanks het slechte weer was er veel belangstelling voor de kampioenswedstrijd van Hugo Boys. De bezoekers zagen veel balverlies en weinig voetbal. Pas in de laatste minuut werd de bevrijdende goal gescoord. Thijs Wolkers kopte een voorzet binnen over de keeper.
Met de titel op zak promoveert Hugo Boys naar de vierde klasse.

Debuut-CD van Tom Wolkers - 28 februari 2010
Sinds kort is de debuut-cd Home Recordings 2008 van Tom Wolkers verschenen.
De CD is voor € 10 verkrijgbaar bij de volgende platenzaken:
- Sounds in Tilburg
- Plato in de volgende steden: Amsterdam (Concerto), Utrecht, Groningen, Rotterdam en Den Haag.
‘Home recordings 2008’ is te bestellen via de website van Plato: www.platomania.
Enkele nummers zijn te beluisteren op Hyves van Tom Wolkers: www.tomwolkers.hyves.nl.

Nieuwsbrief Wolkers' fragmenten - 14 januari 2010
De Nieuwsbrief Wolkers' fragmenten, januari 2010, jaargang 13, nummer 13 is verschenen.

Tom Wolkers verzorgt laatste optreden Worsteltent - 20 september 2009
Tom Wolkers trad zondag 20 september op bij De Worsteltent bij het restaurant aan de Smitsweg op Texel. Wolkers is al enkele jaren actief als singer/songwriter en laat zich inspireren door o.a. Jimi Hendrix, Lou Reed en Janis Joplin.
De 25-jarige muzikant schrijft zijn teksten over voornamelijk alledaagse zaken. Hij speelt niet alleen in kleine zalen of cafés, maar trad ook op bij Barend en Van Dorp, waar zijn vader regelmatig te gast was.
Op grote festivals als No Sleep Til Burg en ZXZW gaf hij eveneens acte de présence.
Bron: Texel Plaza

Tom Wolkers brengt talenten op het podium - 10 september 2009
Tom Wolkers brengt maandelijks Tom Wolkers presenteert in theater Zaal 16 te Tilburg. Natuurlijk programmeert Wolkers, zelf singer-songwriter, veel muzikale acts, maar niet alleen: 'Ik wil het breder trekken, liefst met álle kunstdisciplines.'

Een klein decennium geleden kwam Tom naar Tilburg om te gaan studeren aan de Kunstacademie. Daar stopte hij al snel mee, liever legde hij zich toe op de muziek. Dankzij de open-podiumavonden met singer-songwriters en poëzie die hij organiseert in Kaffee Lambiek, kreeg Wolkers van Zaal 16 het aanbod om ook daar iets te organiseren.
Muziek, film, dans, poëzie en theater, Wolkers wil een gevarieerde mix aan bod laten komen: ‘Helaas moet ik toegeven dat muziek wat oververtegenwoordigd is, aangezien ik zelf het beste bekend ben in die kringen.’ Dat blijkt ook uit het affiche voor de kick-off van het nieuwe seizoen. Naast het donkersferische, Lou Reed-achtige Stammer Lee en singer-songwriters Jeroen Hamelink en Erik den Tuinder als muzikale acts, staat de excentrieke 'taallend kunstenaar, Dichter in Taal met Schrift, Klank & Beeld tot Abstracte Poëzie' ACG Vianen geprogrammeerd.
lees verder »

Tom Wolkers laat zich horen - 03 augustus 2009
EINDHOVEN - De zoon van Jan Wolkers, Tom, is vrijdag 7 augustus te gast bij Café Kraaij en Balder in Eindhoven. Tom Wolkers is al een aantal jaren actief als singer/songwriter. Muzikaal wordt hij geïnspireerd door o.a. Jimi Hendrix, Lou Reed, Janis Joplin en Stereophonics. Hij schrijft zijn teksten over ogenschijnlijk gewone en veelvoorkomende onderwerpen. Met een creatief observatievermogen laat hij op een haast filmische wijze diverse onderwerpen de revue passeren.
lees verder »

Italiaanse vertaling Turks Fruit verschenen - 23 maart 2009
Zeer recent is de Italiaanse Olga la Rossa - de zoveelste vertaling van 'Turks fruit' – verschenen.
De vertaling was in handen van Claudia Di Palermo en de Italiaanse versie van Turks Fruit wordt uitgegeven door uitgeverij Scritturapura, Via Quintino Sella 27, 14100 Asti, Italia, T (+39)0141.091620.
lees verder »

Tom Wolkers brein achter kunstavonden in Zaal 16 - 19 februari 2009
TILBURG – Zaal 16 stelt één keer per maand zijn podium open voor verschillende kunstvormen, onder de titel Tom Wolkers presenteert. Deze Tilburgse singer-songwriter is het brein achter de avonden, waarop naast muziek ook films en performances te zien zullen zijn. Het is een uitbreiding van Wolkers' activiteiten als organisator.
Twee jaar geleden startte hij in Kaffee Lambiek aan het Wilhelminapark in Tilburg een maandelijkse avond voor singer-songwriters en dichters. De avond in Zaal 16 liep al een paar maanden op proef, maar nu is besloten er meer ruchtbaarheid aan te geven.

Tom Wolkers, zoon van schrijver Jan, werd door Zaal 16-directeur Hans van Vugt uitgenodigd om daar iets op te zetten. Hij wilde iets anders dan wat in Lambiek gebeurt. ‘Daar ligt de nadruk op muziek. Eerst waren het vooral bekenden van me. Gaandeweg kwamen er steeds meer singer-songwriters naar mij toe met de vraag of ze konden optreden. Ze krijgen van elkaar te horen dat deze avond bestaat. In elke avond zit één dichter, bij voorkeur heb ik goede performers, die van hun voordracht theater kunnen maken. Dat werkt toch het beste als het wat rumoerig is in het café’, aldus Tom.
lees verder »

Nieuwsbrief Wolkers fragmenten - 21 januari 2009
Er is al weer enkele keren gevraagd naar de nieuwsbrief Wolkers fragmenten 2008. Echter door omstandigheden zal de nieuwsbrief over 2008 niet verschijnen.

Mik Wolkers ontwerpt fraai jubileumboek over Dommelboarzedurp - 14 januari 2009
VUGHT – Het jubileumjaar van vijfenvijftig afleveringen Dommelbaorzedurp heeft geleid tot een alleszins leeswaardig en fraai uitgevoerd jubileumboek 55 jaar Dommelbaorzedurp. Met afbeeldingen van welhaast alle prinsen, jeugdprinsen en -prinsessen en lijsten van diverse ereleden zoals Grootvorsten, Baorzeridders en Dommelgraven is het jubileumboek van de Vughtse carnavalsgeschiedenis een fraai en leeswaardig naslagwerk geworden van vijf maal elf jaar feest der zotheid onder de Vughtse Toren.

Twee jaar waren nodig om de grote hoeveelheid van anekdotes, foto's en wetenswaardigheden te bundelen, maar daar zijn Frans Elissen, Rob Hoendervangers, broeder Theo Rath en Han Janssen onder leiding van Jan Wijtmans met verve in geslaagd. Het honderd en dertig pagina's tellende boekwerk verdient een extra pluim voor de vormgeving die van Mik Wolkers. Met een fraaie en speelse lay-out is hij erin geslaagd het boek een sprankelende uitstraling te geven.
lees verder »

Jan Wolkers in De Lakenhal van 21 oktober t/m 15 februari 2009 - 12 oktober 2008
Begin 2007 voltooide Jan Wolkers een groot schilderij. Een zinderend geel doek dat zowel hoop als berusting uitstraalt. Het werd zijn laatste, grote schilderij en de bekroning van een indrukwekkende serie werken die hij in de voorgaande twintig jaar had gemaakt. Precies een jaar na zijn dood organiseert De Lakenhal een overzichtstentoonstelling van zijn werk met een accent op zijn beeldende kunst: tekeningen, schilderijen, beelden, vroeger en recenter nog niet eerder getoond werk, verrijkt met gedichten en fragmenten uit zijn literaire werk.
Vanaf zijn vroegste jeugd bezocht Jan Wolkers regelmatig De Lakenhal. Het museum vormde hem als beeldend kunstenaar, leerde hem kijken, opende nieuwe wereldbeelden en inspireerde hem als schrijver. De tentoonstelling is dan ook opgezet als een parcours door het gehele museum, waarin de bezoeker de ontwikkeling van Wolkers als veelzijdig kunstenaar kan volgen en als het ware door de ogen van een jeugdige en leergierige Wolkers, de museumcollectie kan herontdekken. De biograaf van Jan Wolkers, Onno Blom, treedt op als gastconservator en maakte voor De Lakenhal een keuze uit de omvangrijke Collectie Wolkers. Irma Boom, internationaal erkend om haar grafische vormgeving, tekende voor de typografie. Oud-museumdirectuer Rudi Fuchs adviseerde over de opstelling van de werken van Wolkers in wisselwerking met collectiestukken van De Lakenhal.
lees verder »

Tim wil een baasje - 29 augustus 2008
Hondje Tim zit in het asiel. Als het bezoekuur is, wordt de ene hond na de andere meegenomen. Alle bezoekers
kiezen een dier dat bij hen past. Alleen Tim blijft achter, hij lijkt bij niemand te passen. Of toch wel?
Bob Wolkers, een van de tweelingzoons van Jan Wolkers, vertelt in dit volwassen kinderboekdebuut een levendig verhaal met een glasheldere moraal. Hij maakte daar zelf fraaie aquarellen bij, vol karikaturale figuren. Tim wil een baasje laat zien dat Bob Wolkers beide talenten – het vertellende en het beeldende – van zijn vader Jan heeft meegekregen.
lees verder »

Mieke Wolkers al 25 jaar vrijwilligster bij Ukkehut - 19 juni 2008
Donderdag 12 juni verrasten de kinderen van peuterspeelzaal Ukkehut juf Mieke Wolkers met ballonnen. Mieke is al 25 jaar vrijwilligster bij de peuterspeelzaal.
lees verder »

Eric Wolkers in Park Gallery - 23 mei 2008
In de Park Gallery exposeert Eric nog tot 21 juni 2008 giclée kunstdrukken op Hahnemühle canvas. Zijn werk kenmerkt zich door het fotografisch weergeven van datgene wat hij ziet en wat hem boeit en die vervolgens te bewerken. Maar dan gezien door de ogen van de kunstenaar. In deze bewerking bespeurt men duidelijk het Wolkers talent! De giclée kunstdruk is een nieuw en eigentijds drukmedium dat voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars en kunstverzamelaars worden gesteld.
lees verder »

Arno Wolkers trouwt met zijn Jolanda - 04 mei 2008
Donderdag 24 april j.l. trouwden Arno Wolkers en Jolanda van der Tuin in het Westfries Museum te Hoorn. Met een oude Amerikaan van een vriend kwamen zij ’s middags bij het museum aan en werden zij onder grote belangstelling verwelkomt. Met ‘bellen’ werden zij een drie kwartier later weer uitgeblazen en vertrokken zij naar het kerkje in Zwaagdijk, alwaar de kerkelijke inzegening plaatsvond.

Rob en Frank Wolkers rijden Antwerpen-Banjul Challenge - 04 maart 2008
Heerhugowaard – Rob en Frank Wolkers beginnen op 18 maart aan een 7.000 km lange rit in een oude Koreaanse jeep. De twee broers uit Heerhugowaard doen mee aan de Antwerpen-Banjul Challenge. Zij hopen de tocht te volbrengen in een Ssang Yong Musso, die zij grotendeels zelf hebben opgeknapt. Na aankomst wordt de auto in Gambia geveild voor het goede doel.
lees verder »

Eric Wolkers exposeert in De Dromedaris te Enkhuizen - 21 januari 2008
De een zijn dood is de ander zijn brood. Zelfs als je vader en zoon bent. Vraag maar aan Eric Wolkers, zoon uit het eerste huwelijk van de in oktober 2007 overleden Jan Wolkers. ‘Daarna is de belangstelling voor mijn werk toegenomen’, beaamt hij. Dat was bij leven en welzijn van zijn vader wel anders. ‘Ik kreeg niks cadeau.’
lees verder »

Binnenkort: Luxe editie van Serpentina’s petticoat - 17 januari 2008
Op 19 oktober 2007 verloor Nederland een groot schrijver. Met zijn even robuuste als tedere romans en vitale verhalenbundels heeft Jan Wolkers Nederland en de Nederlandse literatuur veranderd. Uitgeverij Meulenhoff brengt als eerbetoon een geïllustreerde luxe-editie van zijn debuut uit 1961: Serpentina’s petticoat.
Hij die op den Dood komt / moet van voren af aan beginnen / en betaalt den inzet is het motto van de verhalenbundel Serpentina’s petticoat, waarin behalve het titelverhaal het weergaloze ‘Tillenbeest’ – volgens velen het beste verhaal wat Wolkers ooit geschreven heeft –, ‘Gezinsverpleging’, ‘De verschrikkelijke sneeuwman’ en ‘Vivisectie’ zijn opgenomen. De oorspronkelijke illustraties, die Wolkers in de hongerwinter maakte, completeren deze prachtig uitgevoerde luxe-editie, die in februari in de boekhandel verkrijgbaar is.
ISBN: 9789029081771, gebonden, 100 pagina’s, prijs ca. € 12,95

Laatste team Amsterdam-Dakar Challenge 2007 gecancelled - 15 januari 2008
De organisatie van Le Dakar is op hun knieën gegaan voor de terreur. De legendarische en sublieme rally Le Dakar is afgelast voor 2008. Daarop heeft ook de organisatie van de Amsterdam-Dakar Challenge besloten het vertrek van circa 100 deelnemers in februari uit te stellen. Maar hier eindigt het verhaal niet…
Over de 1500 deelnemers hebben zich een weg door de woestijn gebaand, geduwd en getrokken. Zonder de hulp van de lokalen was het nooit gelukt. Dakar te halen en uiteindelijk ruim 2 miljoen euro voor het goede doel op te halen. De Challenge is er een van kameraadschap, zwaar avontuur en een vette knipoog naar het establishment. ‘We lopen niet vaak een blokje om, zo ook niet toen een coupe was gepleegd in Mauritanië en tijdens de verkiezingsperiode. Deze keer is het anders en hebben we het vertrek van groep 4 in februari gecancelled’, aldus de organisatie. ‘Wij verwachten dat de rust in de tweede helft van 2008 terug is.’
De online inschrijving van de Amsterdam Dakar Challenge 2008 blijft dan ook open – ruim 140 deelnemers hebben zich nu al ingeschreven - en in november vertrekken weer de eerste Challengers!
Dit betekent dat ook Rob en Frank Wolkers – team 1411 Buurman & Buurman Heerhugowaard – niet op 16 februari zullen vertrekken.

Broertjes Rob en Frank Wolkers in Amsterdam-Dakar Challenge 2007 - 04 december 2007
Een club enthousiastelingen is enkele jaren geleden gestart met de eerste Amsterdam-Dakar Challenge - een barreltocht van bijna 7.000 kilometer met als einddoel een veiling van de auto’s ten bate van lokale goede doelen. Initiatiefnemer is Arthur Verheijen, die zelf de rit reed met een vriend en dit avontuur ook anderen gunde. Bovendien wordt het goede doel flink geholpen. Vorig jaar is een opbrengst van €1.000.000,- voor verschillende goede doelen gerealiseerd!
De Amsterdam-Dakar Challenge 2007 kent veel deelnemers. De vertrekdagen voor groep 1 (27 oktober), groep 2 (3 november) en groep 3 (17 november) zijn inmiddels achter de rug. Vanwege het groot aantal inschrijvingen staat voor 16 februari 2008 een extra vertrek gepland, namelijk groep 4!
Dit betekent dat Rob en Frank Wolkers op dit moment druk bezig zijn met de voorbereidingen. Zij staan in groep 4 ingeschreven als Buurman & Buurman Heerhugowaard, team 1411.
Hun barrel is een SsangYong Musso, een Koreaans topdesign met genoeg profiel aan de schoenen. Kortom een auto van de bovenste plank, vinden ze zelf. Het uiteindelijke doel is om hun barrel te veilen of direct te schenken aan het goede doel. Het vertrek van groep 4 zal plaatsvinden vanuit de oude NDSM werf in Amsterdam Noord, waar ook de eerste groepen zijn gestart.
lees verder »

Beeldhouwer, schilder, schrijver Jan Wolkers (1925-2007) overleden - 18 oktober 2007
Tien minuten geleden thuisgekomen; de telefoon gaat. Het ANP meldt mij dat er geruchten gaan dat Jan is overleden. Ik schrik. Ik kan dit niet bevestigen, want het bericht is nieuw voor mij.
Na contact met connecties op Texel, wordt dit bericht helaas bevestigd.
Jan Wolkers is vandaag overleden.
Een groot kunstenaar, bijzonder mens en markant persoon is niet meer hier, maar leeft voort in het fantastische werk dat hij achterlaat.
Ik dank hem voor wat hij voor mij als persoon heeft betekent, zal blijven betekenen, en de inspiratie die hij mij gaf. Ik ben blij hem af en toe ontmoet te hebben.
Ik wens zijn vrouw Karina, Bob en Tom. Jeroen en Eric heel veel sterkte.

Jan Wolkers wordt op woensdag 24 oktober om 15.30 uur gecremeerd op de Nieuwe Ooster begraafplaats, Kruislaan 126, Amsterdam.
De crematiebijeenkomst is openbaar. Na afloop zal er echter geen gelegenheid zijn tot condoleren.
lees verder »

Rob Wolkers wint SolidWorks Design Contest 2006-2007 - 09 september 2007
Industrieel ontwerper Rob Wolkers uit Den Haag kon vrijdag 7 september zijn geluk niet op en straalde van oor tot oor. Zeker toen hij zich in de Burton sportauto had weten te wringen. Alvast om te passen. Want Rob mag in de showroom van de Burton Car Company een eigen exemplaar komen uitzoeken, als winnaar van de door SolidWorks Benelux georganiseerde Design Contest 2006-2007.
lees verder »

Voorgenomen huwelijk - 24 augustus 2007
Op 24 april 2008 is Arno Wolkers (Hoorn) van plan Jolanda van der Tuin ‘tot zijn wettige echtgenote te nemen’, om het maar even in ambtelijke taal uit te drukken. Tegen die tijd zal Jolanda haar bachelor én master titel hebben behaald aan de Universiteit van Amsterdam voor haar studie theologie.

Diploma’s voor Wolkers-en - 18 juli 2007
De redactie van Wolkers-fragmenten feliciteert van harte de volgende personen:

  • Eveline en Marianne Wolkers (Amstelveen) die zijn geslaagd voor de HBO-opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs aan de Hogeschool InHolland te Diemen.
    Eveline gaat werken bij Yellow Bike in Amsterdam. Voorlopig tot februari 2008; daarna wil ze voor drie maanden naar Spanje om zich verder in de Spaanse taal te verdiepen.
    Marianne heeft een fulltime baan gekregen bij TopTours in Amsterdam; een bedrijf dat o.a. rondleidingen, tochten, workshops organiseert, meestal gericht op bedrijfsfeestjes, jubilea, vrijgezellenfeesten.
  • Pim Wolkers (Heerhugowaard); hij is geslaagd voor de Havo aan het Trinitas College Heerhugowaard. Pim gaat verder met een studie Bedrijfskunde en Agribusiness aan de InHolland Alkmaar.
  • Bas Wolkers (Amsterdam) is geslaagd voor Vmbo Basis aan het Sterren College Haarlem. Hij gaat 4 dagen werken bij een bouwbedrijf en 1 dag studeren bij het Edubouw Opleidingsbedrijf in Hoofddorp.


Huwelijkstrouw – Tweemaal 60 jaar - 13 juni 2007
Hugo en Henk – twee broers – respectievelijk 85 en 83 jaar oud vieren beide dit jaar hun zestigjarig huwelijk. Hugo werd op 4 juni 1947 in de echt verbonden met Gerarda Noordermeer (geboren 1921). Henk trouwde op 21 mei 1947 met Nel Pijnaker (1924). Naast de brief van de koningin die beide echtparen ontvingen, waren er ook de bloemen van de gemeente Haarlemmermeer, waar beiden wonen. Hugo en Gerarda kregen ook nog een bezoek van de loco-burgemeester en de nodige publiciteit in de regionale kranten en weekbladen.

Joost Wolkers: ‘Kassenklas voorziet in een behoefte’ - 24 januari 2007
Als derdejaars hbo-student bedrijfskunde en agribusiness aan INHolland in Alkmaar is Joost Wolkers nauw betrokken bij de opzet van de kasconstructie en –inrichting voor de Kassenklas. Het betreft een stageopdracht. Wolkers denkt dat de Kassenklas in een behoefte voorziet. ‘Als zoon van een rozenkweker merk ik dat aan twee kanten. Ik hoor vaak dat het onderwijs te ver van de praktijk afstaat en je raakt als student enthousiaster en gemotiveerder als je met beide benen in de praktijk staat. Er gebeurt in de glastuinbouw een hoop waar Kassenklas beter bovenop zit dan groene scholen en opleidingen.’
lees verder »

Inbtween lanceert nieuwe website - 21 januari 2007
Inbtween new media development is een jong en ambitieus bedrijf dat actief is in de wereld van internet, nieuwe media en drukwerk. Door de brede expertise en een uitgebreid dienstenpakket ondersteunt Inbtween opdrachtgevers met alle communicatie; van (database gestuurde) websites tot bedrijfspresentaties en huisstijlen. Inbtween denkt mee en heeft voor elk idee of elke wens een op maat gesneden oplossing.

Eigenaar Arno Wolkers: ‘Inbtween is in staat om een verzorgd product te realiseren dat aanspreekt, effectief is en gewaardeerd zal worden door klanten. De klant staat centraal binnen de filosofie van Inbtween. Het belangrijkste element om tot een topproduct te komen is de opdrachtgever. Door ons inlevingsvermogen, creatieve inzicht en onze kennis is Inbtween in staat om wensen om te zetten in een op maat gesneden eindproduct.’
lees verder »

Hans Wolkers in Kroatië - 15 januari 2007
Via een keten van zestien meren storten watervallen hun schuimende lading naar beneden. Het kalkrijke water overbrugt via deze spectaculaire watertrap een hoogte van ruim honderd meter. De plaats waar dit schouwspel plaatsvindt is het nationale park Plitvice in Kroatië. Tekst en foto’s van Hans Wolkers zijn te zien in het januari 2007 nummer van Grasduinen.

Hennie Wolkers 647ste bij strandrace Egmond-Pier-Egmond - 12 januari 2007
Zaterdag 13 januari 2007 werd de 9e editie strandrace Egmond-Pier-Egmond verreden.
De start vond plaats op de Noord-Boulevard in Egmond aan Zee.
Hennie Wolkers uit Heerhugowaard met rugnummer 2391 eindigde in de categorie Recreatie/ Mannen cyclosportieven op de 647ste plaats met een tijd van 01.47:29 uur.
lees verder »

Een Wolkers’ boekje van achttien pagina’s - 27 december 2006
Schilderen doet hij nog elke dag, schrijven nog maar zelden. Een onwillige spier in zijn hand weerhoudt hem daarvan. Toch is er weer een nieuwe uitgave van Wolkers met de titel ‘Waar je valt daar lig je’. Bij wijze van voorschot op de dood. Het boekje telt slechts 18 pagina’s, is afgedrukt op mini-formaat en weegt een paar gram. Het verschijnt in een bescheiden oplage van 850 exemplaren. Vijftig exemplaren zijn vanaf eind januari 2007 voor iedereen te koop. Gebonden en gesigneerd.
Arno de Bruin van de antiquarische boekhandel Burgersdijk & Niermans uit de Nieuwsteeg 1 te Leiden: ‘Elk jaar brengen wij rond de jaarwisseling zo’n miniboekje uit. Dit is, als ik het goed heb, al de zeventiende uitgave. De achterliggende gedachte is simpel. Enerzijds kun je het zien als een hommage aan de schrijver, anderzijds is het een relatiegeschenk voor onze klanten. Een klein deel van de oplage laten we op een speciale manier met de hand binden door Henk de Gunst en voorzien van een ets van Rien van der Nat. Die speciale oplage verkopen we.’
lees verder »

Enkhuizen 650 in beeld – Een fotografisch verslag van een feestjaar - 30 november 2006
Enkhuizen - Als fotografe uit Enkhuizen spreken Enkhuizer plaatjes je aan. Het idee om het feestjaar Enkhuizen 650 in beeld vast te leggen was daarmee snel geboren. ‘Ik kom al zo lang ik me kan herinneren in dit visserplaatsje en dan heb je daar toch wat mee’, vertelt Annemarie Wolkers-Ven. ‘Toen een jaar werd aangekondigd met daarin meer dan 100 evenementen heb ik mijn camera gepakt en ben foto’s gaan maken. Gedurende het jaar werd het steeds makkelijker en werd ik een bekend gezicht rondom de 650 evenementen.’
lees verder »

Wolkers Collection - 27 november 2006
Wolkers Collection biedt een ruime verscheidenheid aan de mooiste foto’s en artworks. Wolkers Collection is ontstaan uit de samenwerking tussen de twee oprichters Eric & Annemarie Wolkers. Door de jaren heen hebben ze hun material uitgebreid met beelden uit het dagelijks leven, de natuur, reizen, enzovoorts. Ook vindt u er ongecompliceerde fotografie en beelden die creatief zijn bewerkt.

Website Wolkersfotografie - 25 november 2006
Of het nu gaat om trouwfoto´s, een portret of foto´s van uw bedrijf, belangrijk is dat u een bepalende stem heeft in het geheel. Fotograferen doe je samen, het is een wisselwerking.
Annemarie Wolkers-Ven Fotografie is een klein bedrijf in Enkhuizen en kan hierdoor goed inspelen op uw wensen. Graag maken ze een afspraak zodat in alle rust besproken kan worden hoe een reportage tot stand kan komen. U kunt er ook ´s avonds en in het weekend terecht.

Kink met Linda en Martine Wolkers - 01 augustus 2006
Kink is dé coverband uit Alkmaar. De band bestaat uit acht leden, waarvan enkele beroeps en anderen al meer dan tien jaar ervaring hebben. Linda en Martine Wolkers zijn de zangeressen van de band.
Martine is verslaafd aan zingen, vandaar dat zij haar beroep hiervan heeft gemaakt. Naast het zingen in, en begeleiden van verschillende bands heeft ze haar eigen zangstudio (www.martinewolkers.nl). Martine’s grote wens is ooit een eigen album uit te brengen.
Linda, de zus van Martine, heeft de liefde voor muziek ook met de paplepel ingegoten gekregen. Als ze nooit meer zou kunnen zingen, kan ze altijd terugvallen op haar tweede passie: vormgeven (www.atlj.nl).
lees verder »

Tom Wolkers met eigen website - 11 april 2006
De op Texel geboren Tom Wolkers treedt als zanger/gitarist op met een repertoire van eigen nummers. Tom is al enkele jaren bezig met het schrijven en uitvoeren van eigen werk. Hij doet dat in café’s en zalen in Brabant en vergezelt regelmatig zijn vader, Jan Wolkers, bij lezingen.
lees verder »

Rosita Wolkers speelt ontspoorde Anna - 27 maart 2006
Stel, je raakt als jongere in de problemen. Is dat dan altijd alleen aan je zelf te wijten? Over die vraag gaat de nieuwe vijfdelige NPS-serie Fok jou!, waarin de 17-jarige Rosita Wolkers de hoofdrol Anna speelt. Het licht verlegen meisje lijkt helemaal niet op de stoere meid die ze speelt in de serie. Rosita is in Fok jou! de 14-jarige Anna, een stoere meid die ondanks haar jonge leeftijd al van alles heeft meegemaakt. Ze is streetwise, zoals dat heet. Loverboys, een gevangenschap, drugs: haar leven gaat niet over rozen.
lees verder »

Schoonheidssalon Beauty Desire - 09 maart 2006
Lijnden – Je zou het er niet verwachten, maar toch is Lijnden een prachtige schoonheidssalon rijk, waar Birgit Wolkers met haar vaardige en deskundige handen elke huid verwent met perfecte verzorging.
Voor Birgit Wolkers ging een droom in vervulling toen zij in 2005 op de elfde van de elfde haar eigen schoonheidssalon opende. Birgit die al op jonge leeftijd bezig was met mensen opmaken en hun haar doen, gaf haar salon de naam Beauty Desire. Ze refereert ermee aan het verlangen van mensen om mooi te zijn, om er leuk uit te zien.
lees verder »

Geslaagd! - 17 januari 2006
De 21-jarige Frank Wolkers heeft met succes zijn HBO-studie Autotechniek aan de Hoge School van Arnhem en Nijmegen afgerond. Dinsdag 17 januari deed Frank, die in Heerhugowaard woont, zijn eindpresentatie.
Gefeliciteerd!

Overleden - 01 januari 2006
Op 77-jarige leeftijd is op 27 december 2005 in Zaandam overleden Johannes (Hans) Fredericus Maria Wolkers weduwnaar van Lenie Ferwerda.

Tweede en derde plaats voor Wanda Wolkers bij judo - 13 december 2005
Wanda Wolkers heeft in 2005 aan diverse kampioenschappen judo meegedaan en telkens in de hoogste regionen geëindigd. In 2006 zal Wanda, die de gele band heeft, ook aan internationale wedstrijden meedoen. Ze werd:
19.03.2005: 3e op de Dutch Open voor meisjes geboren in 1997 en 1998.
12.11.2005: 2e op het Open BPO Toernooi te Ommen voor meisjes geboren in 1995 t/m 1999.
03.12.2005: 3e op de Open Needse te Neede eveneens voor meisjes geboren in 1995 t/m 1999.

Grasduinen - Zadelrobben in Oost-Canada - 11 november 2005
Elk jaar zien honderdduizenden babyzeehondjes het levenslicht op de barre ijsvlakten van Oost-Canada. De pups zijn uitgerust met goede overlevingstactieken. Maar als het ijs verdwijnt wordt het risico om als ijsberensnack te eindigen steeds groter, aldus Hans Wolkers. In het blad ‘Grasduinen’ van oktober 2005 staat weer een mooi artikel en prachtige foto’s van Hans.

De calvinistische voyeur - Nieuw boek over Wolkers - 30 oktober 2005
Zaterdag 5 november 2005 verschijnt ‘De calvinistische voyeur – Jan Wolkers in Zweden’.
Het boek van Arno van der Valk over Jan Wolkers in Zweden komt op een prachtig moment. Tachtig jaar Wolkers! Zijn invloed op de Nederlandse literatuur is algemeen bekend, maar Wolkers had ook een bijzondere band met Zweden. In de jaren zestig verschenen verschillende verhalen van Jan Wolkers, vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur in het zweeds. Het was het begin van een ongekende populariteit van Wolkers in het Scandinavische land. Sommige boeken, zoals ‘Een roos van vlees’ werden zelfs verfilmd. Arno van der Valk ging op zoek naar de succesjaren van Wolkers in Zweden en hoe het land in de ban raakte van deze calvinistische voyeur.
De calvinistische voyeur – Jan Wolkers in Zweden, Arno van der Valk, 168 p., Uitgeverij Aspekt,
isbn 90-5911-103-6.


Rondje Wolkers – Hoe staat het erbij - 18 oktober 2005
Op 26 oktober wordt Jan Wolkers tachtig. Op zijn verjaardag zal er weer een kunstwerk van hem worden onthuld: een ode aan Rembrandt te Leiden. Hiermee komt het aantal ‘openbare kunstwerken’ van Jan Wolkers op ruim dertig!
Geïnteresseerd in de kunstwerken van Jan Wolkers? Belangstelling ook voor het verhaal over die kunstwerken?
Hans van de Klink in Hillegom heeft geheel in eigen beheer het boekje Rondje Wolkers uitgegeven. Het is een paperbackuitgave van 65 bladzijden over de kunst van Jan Wolkers onder het motto ‘Hoe staat het erbij’: hoe tref je, in het hier en nu, de kunstwerken van Jan Wolkers aan, zoals ze her en der in Nederland geplaatst zijn. Worden ze met respect behandeld? Worden ze herkend?
lees verder »

‘Turks swiet’ nu ook een Friese uitgave van Turks fruit - 24 augustus 2005
Het allereerste exemplaar van Turks swiet, de Friese vertaling van ‘Turks fruit’, is dinsdag 23 augustus door vertaalster Nynke Beetstra aangeboden aan Jan Wolkers. Dat gebeurde in zijn huis op Texel, omdat de schrijver op het ogenblik wegens een aandoening aan zijn enkels in een rolstoel zit.
Wolkers en Beetstra lazen om beurten een stukje voor uit de Friese vertaling, waarbij Jan daar duidelijk de meeste moeite mee had. Ook al had hij de figuur Olga uit zijn beroemde roman destijds losjes gebaseerd op Annemarie Nauta uit Leeuwarden, met wie hij enige tijd getrouwd is geweest.
Bijzonder gesteld was de schrijver op het woord ‘tút’, voor kus. ‘Wat een mooi woord’, riep hij uit, toen het werd voorgelezen.
Nynke Beetstra uit Grou heeft ‘Turks fruit’ in levendig, modern Fries vertaald en het boek de titel Turks swiet meegegeven. Daarmee hoort het boek nu ook definitief tot de moderne Friese literatuur. De Friese vertaling is de elfde vertaling van het boek.
lees verder »

Overleden - 21 augustus 2005
Amsterdam - Op 86-jarige leeftijd is overleden Catharina Maria Wijnanda Wolkers. Mevrouw Wolkers – die nooit getrouwd is geweest - was vanaf haar zeventiende in betrekking bij haar tante, die in de Reggestraat te Amsterdam een slijterij runde. Na het overlijden van haar tante nam zij de zaak over. Door de opkomst van de grootwinkelbedrijven, die ook drank verkochten, heeft zij, na 40 jaar in de slijterij te hebben gestaan, de zaak op 57-jarige leeftijd gesloten. Zij is toen verhuisd van Amsterdam-Zuid naar Amsterdam-Noord, waar zij nog tientallen jaren als vrijwilligster werkte voor De Zonnebloem en als vrijwiligster voor een ouderensoos.

Geslaagd - 04 juli 2005
Felicitaties gaan naar Thijs Wolkers en Sebastian Wolkers, die elk hun diploma behaalde. Thijs uit Heerhugowaard-De Noord zijn Havo-diploma aan het Trinitas College te Heerhugowaard, locatie Han Fortmann, en Sebastian uit Stompetoren zijn Vmbo-diploma aan het Clusius College, afdeling Grone Campus.
Mochten er meer geslaagden zijn, meld dat even aan de redactie via de contact pagina. Alvast van harte gefeliciteerd! En… succes in je baan of verdere studie.

Levend tijdschrift voor popmuziek in 013 - 11 juni 2005
Tilburg, zondagmiddag 12 juni 2005 – Jodium: Een live muziektijdschrift. Dat is wat Jodium wil zijn. Of een talkshow die alle ins en outs van de popmuziek belicht. Eens per maand op zondag in de kleine zaal van 013. Natuurlijk. Muziek is om naar te luisteren. Deze keer singer/songwriter Tom Wolkers. Maar een beetje muziekliefhebber weet dat je met praten over muziek avonden kunt vullen.
lees verder »

Redwood in Californië - 10 mei 2005
In het Jurassic Park-achtige landschap lijkt het alsof er ieder moment een dinosaurus tussen de bomen vandaan kan komen. De bossen van het nationale park Redwood, aan de westkust van de Verenigde Staten, behoren tot de oudste oerwouden ter wereld. De duizenden jaren oude sequoia’s dragen bovendien de titel ‘hoogste bomen van de wereld’. Weer een mooie reportage met tekst en foto’s van Hans Wolkers in het blad Grasduinen van mei 2005.

Zangstudio Martine Wolkers geopend - 06 mei 2005
Sinds april 2005 is de zangstudio van Martine Wolkers officieel open. In de studio, die aan huis is gevestigd, geeft Martine zangles aan privépersonen en groepen, en geeft ze theorielessen in muziek.
Daarnaast is Martine vocaal- en muzikaalleidster bij zanggroepen en bands, schrijft ze vocale arrangementen en treedt ze zelf regelmatig op als lead- en backingvocalist. Ze geeft zangworkshops voor groepen en zingt regelmatig achtergrondkoortjes in voor artiesten. Uitgebreide informatie kun je lezen op de website www.martinewolkers.nl.

Jan Wolkers steunt noodopvang asielzoekers Witmarsum - 24 april 2005
De schrijvers Geert Mak en Jan Wolkers steunen de actie om de noodopvang voor asielzoekers in Witmarsum open te houden. De organisaties Tûmba en Flechtelingen Wolkom zoeken daarvoor mensen die twee jaar lang maandelijks 25 euro doneren.
In Witmarsum wonen asielzoekersgezinnen die uitgeprocedeerd zijn, maar niet terug kunnen. De meeste mensen van hen zitten nog in een procedure.
lees verder »

De Leeslijst - Nederlandse klassiekers - 16 maart 2005
De Nobelprijsbibliotheek, het succesvolle project van de Volkskrant en uitgeverij Meulenhoff, krijgt een vervolg: ditmaal geen boeken van internationaal gelauwerde auteurs, maar wordt de kwaliteit dichter bij huis gezocht. Er werd gekozen voor geprezen en bekroonde auteurs van eigen bodem: Nederlandse klassiekers. Een ijzeren voorraad voor iedere boekenkast. De tien boeken die werden gekozen, verdienen het om nooit bedolven te raken onder de boekenberg. Zie De Leeslijst.
Op 19 maart verschijnt deel 1 ‘Kort Amerikaans’ van Jan Wolkers.
lees verder »

OPROEP - Publicaties over Jan Wolkers - 10 maart 2005
De laatste weken zijn er veel artikelen en interviews verschenen in dagbladen en tijdschriften, folders, affiches, foto's enzovoorts over Jan Wolkers en het Boekenweekgeschenk.
Wij proberen deze zoveel mogelijk te verzamelen voor het Wolkers archief, maar putten daaruit ook weer onze informatie voor deze site.
Mocht u publicaties vinden - in welke vorm en hoe klein dan ook - stuur het ons toe. Verzendkosten worden vergoed. U kunt het materiaal zenden naar het op de contact pagina vermelde adres.
Wij zijn er ontzettend blij mee!
De redactie van Wolkers' fragmenten.

Zomerhitte: liefde, drugs, misdaad, moord - 08 februari 2005
De romancier Jan Wolkers is na meer dan twintig jaar weer opgestaan. Maandag 7 februari werd in de late-Rembrandtzaal van het Rijksmuseum zijn boekenweekgeschenk ‘Zomerhitte’ gepresenteerd. In een oplage van 750.000 is het geschenk in de Boekenweek, die van 9 tot en met 19 maart duurt, te verkrijgen voor iedereen die tenminste € 11,50 aan boeken besteedt.
lees verder »

Jan Wolkers geeft zijn zegen aan Turks fruit als musical - 28 januari 2005
De roman ‘Turks fruit’ van Jan Wolkers vormt de basis van een nieuwe, gelijknamige Nederlandse musical. De première van de voorstelling, die 130 keer wordt gespeeld, is gepland op 20 november 2005 in Tilburg. Over de rolbezetting wordt nog met diverse kandidaten onderhandeld. Het gaat erom dat vooral beide hoofdrolspelers op het toneel een perfect duo vormen, aldus producent Gerard Cornelisse. Zeker is dat Sjoerd Pleysier, die eerder ‘Turks fruit’ als solotheater bracht, Olga’s vader speelt.
De Bergense kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper maakt de liedteksten op muziek van Fons Merkies.
lees verder »

ATLJ Vormgeving - 15 december 2004
ATLJ staat voor totale vormgeving: ontwerp, advies, interieur, exterieur, graphic en webdesign. Een uniek bedrijf omdat het zowel de inrichting van de babykamer als het ontwerp van het geboortekaartje op zich neemt, de inrichting van de winkel en de bouw van de website, de inrichting van het restaurant en het drukken van de menukaart.
Op de website komt je alles te weten over ATLJ Vormgeving van Linda Wolkers en Jeroen van Geel.

BAS Architectuur 25 jaar - 25 oktober 2004
Veghel – ‘Ik zeg altijd: alles wat je doet, moet een creatieve daad zijn’, zegt Gerard van Asperen. ‘De oplossing hoeft niet altijd voorhanden te zijn.’ Zijn twee collega-architecten knikken. ‘De basis van ons vak is zoeken naar de vraag áchter de vraag’, zegt Peer Wolkers. ‘Mensen vragen of we zus en zo een uitbouw kunnen tekenen. Maar vragen ze dit omdat ze het echt zo willen of omdat ze het gewoon ergens zo gezien hebben. Wij zoeken iets verder en komen dan hopelijk met een betere oplossing.’
BAS Architectuur uit Veghel vierde vrijdag 8 oktober 2004 het 25-jarig bestaan (opgericht in 1979). Met sprekers als Paul Rüpp en Jan Kerkhof in de leegstaande Heilig Hartkerk. Een plek waar Van Asperen een boek aan wijdde vanwege de in zijn ogen bijzondere architectonische waarde. ‘En omdat we niet van zaaltjes of podia houden. We hebben zelf een ruimte ontworpen binnen de lege kerk. Dat is een soort verrassing voor de genodigden’, zegt hij.
lees verder »

Backpacken - 14 oktober 2004
Wouter Wolkers is samen met zijn neef door New-Zeeland en Australië aan het trekken. Wil je meer zien van hun reis surf dan naar www.wolkers.net.

Diploma’s behaald – Gefeliciteerd! - 03 augustus 2004
Het begin van de zomer is vaak ook het einde van bepaalde studies. Zo hebben de volgende naamgenoten hun papieren kunnen bemachtigen:
Martine Wolkers – bekend van het Nederlands- en Eurovisie Songfestival 2001 – studeerde woensdag 23 juni 2004 af in de richting zang / lichte muziek.
Jordy Wolkers uit de Lijnden behaalde zijn HAVO-diploma. Hij gaat eerst een jaartje freewheelen en daarna waarschijnlijk verder studeren.
Mochten er nog meer geslaagden zijn, meld dat even aan de redactie via de contact pagina. Allemaal van harte gefeliciteerd! En… succes in je baan of verdere studie.

Bloemspektakel in de woestijn - 07 juli 2004
Temperaturen rond de veertig graden Celsius zijn er eerder regel dan uitzondering. En water is er schaars. Toch bruisen de Sonora- en Mojavewoestijn in Noord-Amerika van het leven. Als daar regen is gevallen, staan de zandvlaktes enkele weken later spectaculair in bloei. Een mooie reportage van Hans Wolkers met schitterende foto’s – eveneens van Hans – in het julinummer 2004 van Grasduinen.
lees verder »

Overleden - 09 april 2004
Op 6 april 2004 is op 87-jarige leeftijd overleden Hendrik Wolkers te Uithoorn. Henk was in het verleden o.a. bestuurslid van de Nederlandse Bakkerij Stichting.

Sloterpolder in tekst en beeld - 14 december 2003
In januari 2004 verschijnt bovengenoemd boek met de subtitel ‘De groentetuin van Amsterdam 1920-1960’. Dit boek met ruim 120 pagina’s, is geïllustreerd met veel foto’s en kaartmateriaal. Het is het verhaal van een landelijk gebied, dat in zijn geheel door de stadsuitbreiding is opgeslokt.
Het boek dat in beperkte oplage verkrijgbaar is (intekenprijs voor 1 januari 14 euro, daarna 16 euro exclusief verzendkosten), bevat tevens acht deelgenealogieën, waarvan Wolkers – althans de tuinders – deel uit maken.
Voor inlichtingen of bestellingen kunt u bellen met:
H.J. Ruhe, telefoon (020) 615 38 81.


 © 2002-2018 Wolkers' fragmenten. Alle rechten voorbehouden.