Wolkers' fragmentenActualiteiten
Nieuws over Jan Wolkers 2014Naar boven
Jan Wolkers Prijs 2014
14 juli 2014 - De beste twintig Nederlandse natuurboeken staan op de longlist van de Jan Wolkers Prijs. Bijna honderd boeken die verschenen tussen 1 juni 2013 en 1 juni 2014 zijn voor de prijs ingezonden. Het aanbod was zeer divers: van encyclopedie tot kinderboek, van poëzie tot historie, van roman tot veldgids.
Op zondag 19 oktober 2014 wordt winnaar bekend gemaakt tijdens een speciale uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels, tijdens de Dag van het Natuurboek in het Leidse Naturalis. De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. Het is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt. In 2013 ontving Simon van der Geest voor zijn boek ‘Spinder’ de prijs.
Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.
Op de longlist staan o.a. Midas Dekkers en prinses Laurentien van Oranje & Sieb Posthuma.
De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen: in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs omarmde: ‘Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.’
De jury bestaat uit Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (eindredacteur Vroege Vogels).
Bron: vroegevogels.vara.nl

Turks fruit in LINDA editie
1 juli 2014 - De bestseller Turks fruit is in een eenmalige editie in licentie verschenen bij LINDA.boeken. Een initiatief van het gelijknamige maandblad, dat Turks fruit heeft uitgeroepen tot ‘de Nederlandse liefdesroman aller tijden’. De cover met de blote billen is ontworpen door Studio Room. Een beeld uit de film was niet mogelijk in verband met de rechten. De cover van de vroegere uitgaven door Jan Vermeulen waren niet te evenaren. En zo kwam Studio Room op het idee van een stel oer-Hollandse billen. Noot van de uitgever: de billen zijn persoonlijk goedgekeurd door Karina Wolkers.
ISBN 9789038898971, LINDA.boeken met een licentie van J.M. Meulenhoff bv, Amsterdam

Auschwitzmonument versus Namenmonument
Juni 2014 – Karina Wolkers is woedend over het voornemen een nieuw namenmonument te plaatsen naast het Auschwitzmonument van haar in 2007 overleden echtgenoot Jan Wolkers in het Amsterdamse Wertheimpark. Karina vindt het een krankzinnig plan om in dit park twee autonome kunstwerken met elk een heel eigen betekenis naast elkaar te plaatsen.

Wolkers werd eind mei/begin juni op de hoogte gesteld van de plannen door voorzitter Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité, de initiatiefnemer van het namenmonument, dat ontworpen wordt door de beroemde architect Daniel Libeskind. De bedoeling is dat de muren met namen achter het monument van Wolkers worden geplaatst.
Karina: 'Ik heb veel waardering voor het werk van het comité, maar dit getuigt van een groot gebrek aan respect en begrip voor het kunstwerk van mijn man. Jan zou geëxplodeerd zijn van woede. Ik hoorde van Grishaver dat er plannen zijn om het monument van Jan hogerop te brengen en iets schuin te plaatsen. Ik vind dat een grove schending van de creatieve schepping van mijn man. Het zijn verdomme geen zonnepanelen. Zoals het monument er nu ligt, zo is het bedoeld en zo moet het blijven.'
De voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité was verbaasd over de opmerkingen van Wolkers. 'Ik heb juist contact met haar gezocht om haar gerust te stellen.’

Het namenmonument van de Amerikaan Daniel Libeskind komt hoe dan ook in het Wertheimpark, ondanks de bezwaren van omwonenden. Dat was 3 juni de conclusie na afloop van de bespreking van de plannen in de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum. De gemeenteraad van Amsterdam gaf in maart al zijn fiat aan het park als locatie voor een monument met de namen van de meer dan honderdduizend Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. De omwonenden vinden echter het Wertheimpark te klein voor een tweede monument. Bovendien zou de functie van het buurtpark grotendeels verloren gaan. Met een verwachte aantal bezoekers van 250.000 vormt het parkeren een ander obstakel rondom het park.

Inmiddels zijn er allerlei alternatieve locaties voorgesteld: de lange muur op het perron van metrostation Waterlooplein. Het gedenkteken zou daarmee komen op de plaats waar de Joden hebben gewoond, geleefd en uit het hart van de samenleving werden gerukt. Of aan de Weesperstraat in plaats van het huidige monument voor Joodse Erkentelijkheid. Of het Muiderpoortstation waar vandaan alle treinen vertrokken naar kamp Westerbork en verder. De oude, al jaren afgesloten stationshal zou daarvoor gebruikt kunnen worden

Karina Wolkers is bereid naar de rechter te stappen om de komst van het namenmonument in het park tegen te houden. Jan heeft namelijk alle auteursrechten op zijn werk via zijn testament aan haar overgedragen. Of het zover komt, is nog de vraag.
Bron: Het Parool.nl

Jan Wolkers: Dagboek 1971
8 maart 2014 - 1971 is het jaar van Rottumerplaat, waar Jan Wolkers op uitnodiging van de VARA een week verblijft. Hij doet op de radio verslag van zijn belevenissen en schrijft het boekje Groeten van Rottumerplaat. Weer thuis werkt hij samen met ontwerper Jan Vermeulen aan de fotobiografie Werkkleding. Hij heeft tentoonstellingen in Amsterdam en Tilburg, werkt mee aan de organisatie van een veiling van schilderijen voor Vietnam, bezoekt wedstrijden van Ajax, kookt uitbundige maaltijden, schildert, leest, wandelt, en leeft het leven zoals alleen Jan Wolkers dat kon: intens, expressief, geïnvolveerd, en met evenveel aandacht voor het grote als voor het kleine.
Dagboek 1971, het achtste deel in de dagboekenreeks van Jan Wolkers, verschijnt met een voorwoord van Karina Wolkers.
Gebonden, 117 pag., uitgeverij de Bezige Bij 2014, € 18,50
ISBN 9789023486411

Nieuws over Jan Wolkers 2013Naar boven
Eerste Jan Wolkers Prijs naar Simon van der Geest
27 oktober 2013 – Het jeugdboek Spinder van Simon van der Geest (35) won zondag de eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De 35-jarige schrijver kreeg de prijs, 5000 euro en een origineel literair portret van Jan Wolkers gemaakt door Siegfried Woldhek, op Texel uitgereikt door Karina Wolkers. Het radioprogramma Vroege Vogels van de Vara nam samen met de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds het initiatief voor de prijs.
Van der Geest kreeg eerder deze maand ook al de Gouden Griffel voor zijn boek. De belangrijkste reden voor de jury om hem ook de Jan Wolkers Prijs te geven, was de natuurbeschrijvingen in zijn werk. Volgens de jury is Spinder een verrassend, prachtig geschreven en spannend dagboek van de jongen Hidde, bijgenaamd Spinder, die in een verborgen kelder een insectenverzameling houdt.
De prijsuitreiking was zondag live te volgen bij Vroege Vogels.

Uitreiking Jan Wolkers Prijs op 27 oktober
Vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Die prijs zal op 27 oktober op Texel worden uitgereikt door Karina Wolkers. De jury moest selecteren uit ruim 180 boeken: een zeer gevarieerd aanbod van wetenschappelijke werken, kinderboeken, poëzie, romans, monografieën en veldgidsen.

De vijf nominaties:
• Theo M.J. Peeters e.v.a.: De Nederlandse bijen
• Koos van Zomeren: Het verlangen naar hazelworm
• Rob Bijlsma: Mijn roofvogels
• Simon van der Geest: Spinder
• Marga Coesèl: Wanhoop nooit aan vooruitgang – brieven van Jac. P. Thijsse

De prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en VARA’s Vroege Vogels. Tijdens een bijzondere radio-uitzending die helemaal gewijd is aan het Nederlandse natuurboek, zal de winnaar bekend worden gemaakt. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een speciale prent van Siegfried Woldhek.
De jury bestaat uit Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (Vroege Vogels).
Bron: o.a. Vroege Vogels VARA

Biografie Jan Wolkers laat op zich wachten
9 september 2013 – De biografie van Jan Wolkers door de Leidse schrijver Onno Blom komt er nog niet in 2014. Dat zei Blom in het Sleutelstad radioprogramma Gesprek071 waar hij te gast was eind augustus/begin september. "Issie al klaar?" Het is de meest gestelde vraag die Blom de laatste tijd kreeg.
Blom gaat in 2014 beginnen met schrijven; hij is nu bezig met onderzoek. Blom wees erop dat Wolkers een enorm privé-archief heeft. Ook zijn er nog heel veel foto's, radio- en televisieopnames en stukken die anderen over Wolkers hebben gepubliceerd. Stukken die Blom eerst allemaal wil doornemen.

Jan Wolkers Prijs voor beste natuurboek
11 maart 2013 - Het beste natuurboek van Nederland krijgt dit jaar de eerste Jan Wolkers Prijs, een initiatief van Vroege Vogels, Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000,- en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. Alle ‘groene’ boeken die zijn verschenen tussen 1 januari 2012 en 1 juni 2013 komen voor de bekroning in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt.

De keus voor de naam ‘Jan Wolkers Prijs’ was eenvoudig: ‘In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.’ De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde. ‘Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.’
Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur, is behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

De jury bestaat uit Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (eindredacteur Vroege Vogels). Begin september 2013 worden de genomineerden bekend gemaakt en in oktober volgt tijdens een speciale Vroege Vogels-uitzending de feestelijke uitreiking.
Bron: Persbericht Vroege Vogels

Nieuwe Franse vertalingen van Turks Fruit
HEERHUGOWAARD 28 februari 2013 – Eind februari verscheen ook een nieuwe Franse vertaling van de roman Turks Fruit. Les délices de Turquie is vertaald door Lode Roelandt en werd uitgegeven door Belfond, Paris.
Verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandel in Amsterdam. ISBN: 978-2-7144-5234-4

Nieuwe Duitse vertalingen van Turks Fruit
HEERHUGOWAARD 28 februari 2013 – Recent verscheen de nieuwe Duitse vertaling van de roman Turks Fruit. Türkischer Honig werd vertaald door Rosemarie Still en werd uitgegeven door Alexander Verlag Berlijn/Keulen. Het boek eindigt met een essay van Onno Blom en een nawoord van Arnon Grünberg.
Verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandel in Amsterdam. ISBN: 978-2-7144-5234-4

Nieuws over Jan Wolkers 2012Naar boven
5e sterfdag Jan Wolkers / 50 jaar Kort Amerikaans
LEIDEN 19 oktober 2012 – Het was precies 5 jaar gelden dat Jan Wolkers overleed. In Leiden stonden uitgeverijen en culturele instellingen stil bij de vijfde sterfdag van Jan Wolkers (1925-2007). In het Scheltemacomplex vond een symposium plaats ter ere van de schrijver, schilder en beeldhouwer met lezingen, films, interviews en de presentatie van drie nieuwe boeken. Vijftig jaar geleden verscheen Kort Amerikaans, de roman die Jan Wolkers in één klap van een arme beeldhouwer in een beroemde Nederlandse schrijver transformeerde. Van Kort Amerikaans verscheen thans de 54ste uitgave. Een welkome aanvulling op de dagboeken van Jan Wolkers is Dagboek 1970. En ten slotte was er eindelijk – we hebben er vier/vijf jaar op moeten wachten – het laatste deel van de verstripping van Kort Amerikaans.

Het symposium vond plaats in de prachtige authentieke fabriek van Jacobus Scheltema, opgericht in 1817. Het ging deze fabriek de eerste vijftig jaren voor de wind. Met name de dekens die er werden geproduceerd stonden hoog aangeschreven. Scheltema won verschillende internationale prijzen en de wollen dekens uit Leiden werden tot ver buiten de landsgrenzen verkocht. Aan het einde van de 19e eeuw raakte het bedrijf wat achterop. De fabriek kon de snelle mechanisatie en modernisering van die tijd niet bijbenen. Het doek viel in 1958 toch nog onverwacht voor Scheltema. Na vijftig jaar gedeeltelijke leegstand werd het prachtige pand heel basaal gerestaureerd. Bij de restauratie is nauwelijks iets wegge¬gooid, veel materialen werden hergebruikt en hierdoor heeft het gebouw zijn authentieke karakter behouden. Scheltema is nu hét complex voor actuele kunst in Leiden, gelegen in het centrum van de stad.

Zo’n honderd tot honderdvijftig bewonderaars van Jan Wolkers waren aanwezig op deze speciale dag. Op het programma stonden lezingen, films, interviews en de presentatie van de drie nieuwe boeken. Bovendien waren de originele manuscripten van Kort Amerikaans en tekeningen van Jan Wolkers uit de oorlogstijd te bekijken op een unieke en éénmalige expositie.

Tijdens het symposium werden lezingen gehouden van o.a. Onno Blom (de biografische achtergronden van Kort Amerikaans), Peter Kegel (de oorspronkelijke en herziene versie naast elkaar), Kees ‘t Hart (welke van beide versies [Kort Amerikaans] is het beste?), Ewoud Kieft (de oorlog in de letteren) en Dick Matena (de verstripping van Kort Amerikaans en waarom het zolang duurde).
Een interview met Derek de Lint ging niet door vanwege een dubbele agenda. Dit werd uitstekend opgelost door een interview van Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers, met Karina Wolkers die de gehele dag aanwezig was. Ook Tom en Bob Wolkers waren aanwezig en genoten zichtbaar van de uitspraken van hun overleden vader tijdens een van de korte documentaires.
Op het laatst kon de zaal vragen stellen aan Karina, Dick Matena, Peter Kegel en Ewoud Kieft. Na afloop van het symposium vond de presentatie, en de overhandiging aan Karina, van drie boeken plaats: de jubileumeditie van Kort Amerikaans, Dagboek 1970, én het derde deel van de verstripping van Dick Matena.

Symposium 50 jaar Kort Amerikaans
LEIDEN 21 september 2012 – Vijftig jaar geleden verscheen Kort Amerikaans, de roman die Jan Wolkers in één klap van een arme beeldhouwer in een beroemde Nederlandse schrijver transformeerde. Op 19 oktober aanstaande is het exact vijf jaar geleden dat Jan Wolkers overleed. Om hierbij stil te staan is op zijn sterfdag een symposium georganiseerd in het Scheltemacomplex in Leiden met lezingen, films, interviews en de presentatie van drie nieuwe boeken. Bovendien zijn de originele manuscripten van Kort Amerikaans en tekeningen van Jan Wolkers uit de oorlogstijd te bekijken op een unieke en éénmalige expositie.
Op het symposium worden lezingen gehouden door onder anderen Onno Blom, Kees ‘t Hart en Dick Matena. Derek de Lint wordt geïnterviewd over zijn hoofdrol in de verfilming van Kort Amerikaans uit 1979.
Na afloop van het symposium, tussen 17:00 en 19:00 uur, vindt de presentatie van drie boeken plaats: de jubileumeditie van Kort Amerikaans, Dagboek 1970 van Jan Wolkers én het lang verwachte derde deel van de verstripping van Kort Amerikaans door Dick Matena.
Speciaal voor deze dag is een kleine expositie ingericht van originele manuscripten, aantekeningen, foto’s, tekeningen en schilderijen van Jan Wolkers. Er worden korte documentaires vertoond over de biograaf van Jan Wolkers, Onno Blom en over de verstripper van Kort Amerikaans, Dick Matena.
Het symposium komt tot stand dankzij: Onno Blom, het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, Uitgeverij Meulenhoff, Uitgeverij De Bezige Bij, Museum De Lakenhal en Scheltema Leiden.

Programma:
10.00-10.30 Ontvangst
10.30-11.00 Onno Blom over de biografische achtergronden van de roman en het schrijven van de roman (met beeldmateriaal, tekeningen, schilderijen, manuscripten).
11.00-11.30 Peter Kegel houdt de twee varianten van Kort Amerikaans – dat Wolkers in 1979 geheel herschreef, toen de roman zou worden verfilmd – tegen het licht.
11.30-12.00 Kees ’t Hart velt als schrijver en criticus een oordeel: welk van beide versies is het beste?
12.00-14.00 Lunch
14.00-14.30 Ewoud Kieft: De oorlog in de letteren. Over De donkere kamer en Kort Amerikaans.
14.30-15.00 Dick Matena over de verstripping van Kort Amerikaans.
15.00-15.30 Interview Onno met Derek de Lint over zijn hoofdrol in de verfilming van Kort Amerikaans.
16.00-17.00 Vrije inloop. Vertoning documentaire Onno Blom op Texel en documentaire Dick Matena en de verstripping van Kort Amerikaans
17.00-17.30 Openbare presentatie jubileumeditie van Kort Amerikaans, Dagboek 1970 van Jan Wolkers én het derde deel van de verstripping van Dick Matena. Karina Wolkers ontvangt van Onno Blom de jubileumeditie en het Dagboek 1970. Dick Matena overhandigd haar de verstripping Kort Amerikaans.
17.30-19.00 Borrel & Boekverkoop
Bron: De Lakenhal

Naam nieuwe TESO veerboot politieke kwestie
TEXEL 4 augustus 2012 - De fractie van Texel 2010 heeft zich in de discussie gemengd over welke naam de nieuwe Texelse veerboot van TESO moet gaan dragen.
Wat de fractieleider betreft komt er maar één naam in aanmerking: die van oud-Tesodirecteur Theo Hoogerheide. Hij hamert er bij het college van B&W op om dit standpunt bij Teso uit te dragen.
Er gaan stemmen op om de boot te vernoemen naar de overleden Jan Wolkers, de beroemdste eilandbewoner uit de geschiedenis. Anderen hebben windsurfer Dorian van Rijsselberghe voorgedragen, die eilandpromotie bedrijft op de Olympische Spelen.
De fractieleider erkent de kwaliteiten en verdiensten van deze twee heren, maar wijst het idee af. Er is geen enkele betrokkenheid bij Teso, terwijl Hoogerheide zijn stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van de veerdienst.

De Tarzan van de schapen – Jan Wolkers & Texel
Op 10 maart 2012 wordt ‘de Tarzan van de schapen’ feestelijk gepresenteerd in de grote kerk aan de Binnenburg te Den Burg op Texel. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Maarten van Rossem, die ook het woord zal voeren. Tegelijkertijd wordt in De Kleine Expositie, achterin boekhandel Het Open Boek, een tentoonstelling geopend over Jan Wolkers, met herinneringen aan zijn Texelse jaren.
Het boek bevat de levenslange liefdesgeschiedenis van een man en zijn eiland: Jan Wolkers en Texel. Als jongen droomde Wolkers al van het eiland. Van de planten, de dieren en de zee. In de jaren zestig kwam hij er voor het eerst – en vond er het paradijs. Na jaarlijks een aantal weken een bakstenen huisje in de schaduw van de vuurtoren te hebben gehuurd, kwam hij in 1980 met zijn vrouw Karina op Texel wonen.
Wolkers bleef op Texel tot zijn laatste dag. Hij schreef er romans, gedichten en essays en maakte er beelden en schilderijen. ‘De Tarzan van de schapen’ is een ode aan Texel, een ontroerende hommage aan het eiland waar Wolkers' liefde voor de natuur tot volle bloei kwam. Onno Blom, schrijver en biograaf, heeft voor dit boek gebruik gemaakt van veel ongepubliceerd materiaal uit de dagboeken en het persoonlijk archief van Wolkers.
Gebonden met stofomslag, 160 pag., rijk geïllustreerd, 18 x 18 cm, uitgeverij Het Tillenbeest i.s.m. het VVV en boekhandel Het Open Boek, Leiden 2012, € 17,50. Distributie: Het Open Boek.

Wolkers leeft en woont op Texel
29 januari 2012 - Jan Wolkers droomde als kleine jongen al van het eiland Texel. Later leefde hij zijn droom toen hij er ging wonen. Speciaal voor het eiland schreef biograaf Onno Blom het boek De Tarzan van de schapen, over de liefde van Jan Wolkers voor Texel. Het verschijnt 10 maart tijdens de Boekenweek.
‘Ik begin bij het jongetje Jan Wolkers dat de Verkadeplaatjes van het album Texel uit de beschuitrollen haalt in de kruidenierszaak van zijn vader’, vertelt Onno Blom. ‘Het was zijn droom om bioloog te worden, maar dat lukte niet omdat hij op de mulo terechtkwam. Hij bleef wel dromen van dat mythische eiland en heeft er 27 jaar gewoond, in het paradijs.’
Bron: NHD

Nieuws over Jan Wolkers 2011Naar boven
Slowaakse vertaling van Turks Fruit
16 december 2011 - Met subsidie van het Nederlands Letterenfonds is dit jaar de Slowaakse vertaling ‘Turecký med’ tot stand gekomen van de roman Turks Fruit van Jan Wolkers. De vertaling wordt uitgegeven door Slovart, Bratislava. De vertaling vanuit het Nederlands is gedaan door Adam Bžoch.
ISBN 978-80-8085-927-5.

Jan Wolkers op Texel - In het voetspoor van Jac. P. Thijsse
24 oktober 2011 - Radiodocumentaire-/programmamaker Rik Zaal en schrijver Jan Wolkers reconstrueren de wandelingen zoals beschreven in het Verkade-album ‘Texel’ van Jac. P. Thijsse. Gelezen fragmenten uit ‘Texel’ worden afgewisseld met natuurbeschrijvingen, een vraaggesprek met een 88-jarige inwoner van Texel die Thijsse nog heeft gekend, toevallige ontmoetingen op het eiland en herinneringen verteld door een oud-leerlinge van Thijsse. Het luisterboek is een integrale opname van het VPRO-radioprogramma Tahiti van 23 juli 1975.
‘…vooral dat programma over Thijsse was hilarisch. Ik hoop dat je daar een goede opname van kunt vinden,’ aldus Karina Wolkers.
‘Jan Wolkers op Texel’, ISBN 9789047611813, prijs € 10,95, uitgever Rubinstein

Onthulling gerestaureerd graf Verwey door ‘Perzik van Onsterfelijkheid’
7 oktober 2011 - Op woensdagmiddag 5 oktober werd op de Algemene Begraafplaats te Noordwijk het gerestaureerde graf van letterkundige Albert Verwey onthuld. De Noordwijkse cultuurwethouder Martijn Vroom zal de onthulling bijwonen.
De restauratie is gefinancierd uit een Fonds op Naam ingesteld door de Koninklijke Boekverkopersbond en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds heeft de naam ‘Perzik van Onsterfelijkheid’ gekregen en verwijst naar de titel van een boek van Jan Wolkers.
Wethouder Vroom onderschrijft dat auteursgraven een grote cultuurhistorische waarde hebben. De graven zijn naast boeken, een tastbare erfenis van onze literatuurgeschiedenis. Precies om deze reden hebben de Koninklijke Boekverkopersbond en het Prins Bernard Cultuurfonds besloten het fonds op te richten voor het onderhoud en herstel van graven en grafmonumenten van Nederlandse schrijvers. Het eerste gerestaureerde graf is van Nederlandse letterkundige met een enorme staat van dienst, de dichter/schrijver Albert Verwey (1865 – 1937).

Publicatie biografie Wolkers in 2014
1 september 2011 - Journalist en literair criticus Onno Blom is onlangs met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis overeengekomen dat hij de biografie van de bekende Nederlandse literaire schrijver gaat maken.
Blom studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wil de biografie in 2014 voor publicatie gereed hebben. Onno Blom is aan de slag gegaan, vier jaar nadat hij volledige toegang kreeg tot het persoonlijke archief van Jan Wolkers.
De biografie van Jan Wolkers wordt geschreven voor uitgeverij De Bezige Bij.
Beeldend kunstenaar, schilder, schrijver Wolkers had een paar maanden voor zijn dood op 19 oktober 2007 aangekondigd dat Blom de taak op zich zou nemen. De schrijver hoopte erop dat hij Blom nog jaren bij kon staan om dingen toe te lichten die niemand weet.

Houten totempaal Wolkers brengt € 15.000 op
De houten totempaal van Jan Wolkers is woensdag 1 juni 2011 voor vijftienduizend euro geveild. Het kunstwerk Totempaal werd via een telefonische bieding gekocht door een particulier. De nieuwe eigenaar, tevens de enige bieder, wil anoniem blijven. De totempaal kwam niet eerder op de markt en werd geveild bij veilinghuis Christie's in Amsterdam. Wolkers maakte de totempaal in de jaren zestig. Het kunstwerk is tweeënhalve meter hoog. Het is een van de laatste 'vrije beelden' die Wolkers maakte.

Houten totempaal Wolkers onder de hamer
29 mei 2011 - Een houten totempaal van Jan Wolkers die nog niet eerder op de markt kwam, wordt op 1 juni geveild bij veilinghuis Christie's. In Amsterdam. De totempaal heeft volgens het veilinghuis veel weg van een 'futuristische wolkenkrabber' en roept vergelijkingen op met de toren van Babel. Het kunstwerk moet tussen de 15.000 en 20.000 euro opleveren. De creatie van Wolkers uit de jaren zestig is 243 centimeter hoog en is beplakt met rechthoeken en cirkels. Wolkers gaf het in de jaren zestig cadeau aan de vader van de huidige eigenaar. De witgeschilderde creatie is een van de laatste vrije beelden van Wolkers. Na 1965 maakte hij voornamelijk nog sculpturen in (overheids)opdracht, zoals het Auschwitzmonument in Amsterdam.

Wolkers staat weer op z’n plek in Wanneperveen
15 april 2011 – Het is de derde keer dat bij de Blauwe Hand aan de Veneweg in Wanneperveen een beeld van Jan Wolkers staat. De originele en de eerste replica werden in 1992 en 2010 vernield door vandalen. Het liefst zou de gemeente Steenwijkerland, waaronder Wanneperveen valt, helemaal geen ruchtbaarheid geven aan het terugplaatsen van deze replica van Wolkers' glazen beeld, dat water, licht, aarde en lucht uitbeeldt. ‘Voor je het weet gaat er weer een steen doorheen’, zegt de voorlichter. Eigenaar gemeente Steenwijkerland heeft ondanks de schade van 20.000 euro toch besloten een replica van het beeld van Wolkers op dezelfde plek terug te plaatsen. Nu wel met een hekje eromheen.

Horizon Stad adopteert vredesmonument van Jan Wolkers
Groep 7 van De Horizon Stad heeft op 8 april het monument van Jan Wolkers naast de Martinikerk in Doesburg geadopteerd. De kinderen namen een ingelijst kunstwerk van Jan Wolkers in ontvangst van Burgemeester Luesink. Samen met het 4-5 mei comité Doesburg wordt invulling gegeven aan de adoptie van het monument. Alle kinderen van de Horizon waren bij het monument aanwezig . De kinderen van groep 7 hebben een bloem bij het monument gelegd en hebben het monument meteen onderhanden genomen en een wasbeurt gegeven.
In Doesburg staan meerdere oorlogs- en vredesmonumenten. Alle scholen kunnen een monument adopteren. Gemeente Doesburg en het 4-5 mei comité hebben Horizon Stad gevraagd of zij interesse hadden in adoptie van het monument van Jan Wolkers. Daarop werd enthousiast gereageerd door directeur van de Horizon.
Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject. Aan de hand van het monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. In de klas besteedt de school aandacht aan de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het verhaal achter het geadopteerde monument. De leerlingen maken kennis met de traditie en de rituelen van herdenken. Dit gebeurt door het bijwonen van een herdenking bij het monument, waarbij de kinderen een bloemstuk leggen en/of gedichten voordragen. De school krijgt ook een handboek met lessen, werkbladen, oorkondes en praktische tips voor de herdenking.

Jan Wolkers in VPRO Gids Coverboek
De VPRO wordt in mei 85 jaar. Bij die gelegenheid verschijnt VPRO Gids Covers, de hoogtepunten uit 85 jaar omslagontwerpen voor het VPRO-programmablad (Vrije Geluiden, later VPRO Gids).
Al heeft de VPRO nooit een ontwerper in vaste dienst gehad, toch heeft menig gerenommeerd graficus zijn naam aan de omroepgids verbonden, van Albert Hahn tot Otto Treumann, van Piet Marée tot Jaap Drupsteen, van Ron van Roon tot Piet Schreuders.
De hoogtepunten - tegendraads, geniaal dan wel krankzinnig - zijn bijeengebracht in een smaakvol uitgegeven boek vol verrassingen. Zo zijn er bijvoorbeeld gidscovers gemaakt door illustrator Fiep Westendorp, affichemaker Cor van Velsen, architect Ben van Berkel, fotograaf Willem Diepraam, schrijver Jan Wolkers en acteur Michiel Romeyn.
VPRO Gids Covers is leverbaar vanaf eind mei 2011.
De samenstellers Piet Schreuders en Beate Wegloop hebben een boek gemaakt van circa 256 pagina’s (22 x 24 cm). Prijs 24,95 (excl. verzendkosten)
Als u vóór 1 april reserveert, dan bent u zeker van uw exemplaar en krijgt u het boek zonder verzendkosten thuisgestuurd. Klik hier om alvast te reserveren.

Wolkerslezing van Onno Blom in de bibliotheek Texel
In de Boekenweek 2011 staan biografieën centraal. Daarom heeft KopGroep Bibliotheken Onno Blom uitgenodigd in de bibliotheek van Texel. Op zondagmiddag 20 maart vertelt hij over zijn in 2010 verschenen boek Brieven aan Olga. Dit uitbundig geïllustreerde boek bevat alle tintelende brieven van Jan Wolkers aan Annemarie Nauta, zijn geliefde, die model zou staan voor Olga in Turks fruit. Dat Onno Blom de lezing houdt op het eiland van Wolkers maakt deze middag extra bijzonder!
Op 1 februari 1957 vertrok Jan Wolkers een halfjaar naar Parijs om in de leer te gaan bij de fameuze beeldhouwer Ossip Zadkine. Hoezeer Wolkers ook door Parijs werd overrompeld, hij miste zijn jonge vriendin hartstochtelijk. Brieven aan Olga bevat de nimmer gepubliceerde, ontroerende en stomende liefdesbrieven die Jan Wolkers vanuit Parijs aan haar schreef. In het begeleidende commentaar geeft Onno Blom een betoverend beeld van de liefde van Wolkers voor een stad en een vrouw.
Onno Blom werkt aan de biografie van de in 2007 overleden schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers, die in 2012 moet verschijnen. Tijdens zijn onderzoek op Texel stuitte de biograaf op dit pakket brieven. Wolkers wilde ze verwerken in een roman. Dat was een jaar voor zijn dood. Die roman is er nooit gekomen.
Wanneer: zondagmiddag 20 maart, aanvang 14.00 uur, bibliotheek Texel, Drijverstraat 7, Den Burg.
Toegang € 7,50 voor leden en € 9,- voor niet-leden, inclusief koffie/thee.
Reserveren en inlichtingen kopgroepbibliotheken

VPRO/Boy Edgar Prijs voor Ferdinand Povel
HILVERSUM - 25 januari 2011. Tenorsaxofonist en docent Ferdinand Povel (1947) is de winnaar van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2011. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt. De prijs is de belangrijkste in Nederland op het terrein van jazz en geïmproviseerde muziek. De winnaar ontvangt een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van 12.500 euro.
Volgens de jury is Povel ‘een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Zijn improvisaties zijn helder gestructureerd en toegankelijk zonder dat ze daarbij aan avontuurlijkheid inboeten.’
Povel krijgt de VPRO/Boy Edgar Prijs op 16 mei in het Bimhuis in Amsterdam uitgereikt. Momenteel wordt gewerkt aan een tournee van Povel en het John Marshall Quintet later in het jaar.

Nieuws over Jan Wolkers 2010Naar boven
Beeld Wolkers moet terug
WANNEPERVEEN – 6 augustus 2010. Gemeente Steenwijkerland zal er alles aan doen om de glazen sculptuur van Jan Wolkers terug te brengen, die op 21 juli met veel geweld door vandalen van de sokkel werd gerukt en onherstelbaar beschadigd raakte. Wethouder Greven (van de PvdA, van cultuur) hoopt dat de verzekeringspenningen genoeg zijn om het beeld te kunnen reconstrueren. ‘In 1995 is het beeld ook vernield, toen kostte het 45.000 gulden om een replica te maken.’ Het beeld is door de gemeente voor 20.000 euro verzekerd. Hij wil niet zeggen of er een gemeenschapsgeld zal worden bijgedaan, als de verzekering gaat sputteren. ‘We moeten ons wel afvragen of we het beeld straks niet neer moeten zetten op een wat socialere plek, met meer mensen.’ Nu staat het beeld in de verlatenheid, waar vandalen ongezien hun gang kunnen gaan. ‘Aan de andere kant; het is voor die plek gemaakt, het verbindt de meren met elkaar.’
Het beeld van Wolkers is kennelijk met een ketting achter een auto van de sokkel gerukt. Het beeld zelf lijkt redelijk ongeschonden, maar het is de schijn die bedriegt, zegt de gemeente. Greven hoort er van op, dat het gehavende werk van Wolkers in de glasbak is verdwenen. Volgens de gemeentewerkers die het opruimden was het te zwaar beschadigd om nog te bewaren, hoewel het er op foto's voor de verzekering nog in een behoorlijk redelijke staat uit ziet.
De gemeente belooft om alles in een goed overleg te doen met Karina Wolkers, die waakt over de culturele nalatenschap van haar man. Zelf speelt ze al met het idee om het glas te beschermen met een roestvrijstalen frame, waardoor het moeilijker wordt om het glas te breken. ‘Ik ben bang dat het karakter van het beeld daarmee wordt tenietgedaan. Het ranke glas is immers bedoeld om het licht en te zon met een eigen rode cirkel in het glas te weerspiegelen.’
Bron: De Stentor

Vandalen verwoesten beeld van Wolkers
WANNEPERVEEN 4 augustus 2010. Wanneperveen mag zich in het oneervolle rijtje scharen van plaatsen waar glazen beeldwerken van Jan Wolkers geen lang leven zijn beschoren. Het Auschwitzmonument in Amsterdam spant voorlopig de kroon. Dat werd driemaal verwoest door vandalen. Wanneperveen komt op een goede tweede plaats.
Op 21 juli j.l. werd voor de tweede maal een glazen kunstwerk nabij de Blauwe Hand door vandalen van zijn sokkel gerukt. En totaal aan diggelen geslagen. Er rest niets meer van het beeld. De overblijfselen zijn inmiddels met het grof vuil meegegeven.
De eerste keer dat onbekenden het originele beeld hebben verwoest was in in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 augustus 1995. Ook toen werd het kunstwerk, dat in 1992 werd geplaatst, totaal vernield. Een Amsterdams bedrijf wist toen nog een replica te vervaardigen.
Het beeld van Jan Wolkers kwam tot stand nadat de voormalige gemeente Brederwiede de Milieuprijs 1992 kreeg van het ministerie van Economische Zaken. Het beeld, dat jaren op de kruising bij de Blauwehandsebrug heeft gestaan, betekende water, licht, aarde en lucht.
‘Het is baldadigheid’', zegt een woordvoerder van de politie. Ze heeft de zaak in onderzoek.
De gemeente Steenwijkerland, eigenaar van het beeld, heeft inmiddels aangifte gedaan. Wethouder Greven: ‘Achttien jaar heeft het beeld er onaangetast gestaan. Op een plek, waar het ook voor bedoeld is.'’ Greven wil zich inzetten om opnieuw een replica te laten vervaardigen. De gemeente is verzekerd voor de kosten, die ongeveer 20.000 euro worden geschat. Als het kan komt het beeld weer op dezelfde plek. ‘Maar als het een gewoonte wordt om dit soort beelden te vernielen, moeten we misschien overwegen een andere plek te zoeken. Want het beeld is gemaakt van glas, dat vandalisme gevoelig is.’
Ook in Almere, Oegstgeest en op Texel zijn beelden van de in 2007 overleden schrijver en beeldend kunstenaar vernield. Over zijn vernield beeld in Texel, bestaande uit drie glasplaten en een eerbetoon aan de dijkverzwaring, meldde Wolkers in 2002 hevig ontdaan: ‘Hier was een zieke geest aan het werk, met een zware moker of een voorhamer.’ De vandalen zijn in Wanneperveen blijkbaar met eenzelfde woestheid het beeld tegemoet getreden.
Bron: De Stentor

Wolkers viert het leven in een nieuw dagboekdeel
AMSTERDAM – 25 juli 2010. Begin jaren zeventig bevond Jan Wolkers zich op het hoogtepunt van zijn roem. De verfilming van Turks fruit brak alle records, zijn roman De walgvogel domineerde de bestsellerlijsten, hij en zijn vrouw Karina stonden permanent in de spotlights. In zijn dagboeken uit die periode lezen we hoe hij die publiciteit soms bewust opzocht, maar vaker ervoor wegvluchtte, naar zijn volkstuin op het Amsterdamse Amstelglorie bijvoorbeeld, of naar het buitenland. Zo maakte hij in 1975 een lange reis door Egypte, waarvan hij in zijn dagboek verslag doet. Ook de beeldende kunst, literatuur en muziek vormen een uitlaatklep. Maar daarnaast zijn het de kleine geneugten van het leven die Wolkers in de hem kenmerkende, vitale bewoordingen bezingt: een wandeling, een fraai gedekte tafel, een vrijpartij, een dikke angorakat.
Dagboek 1975, dat in oktober wordt gepubliceerd, is een nieuw deel in de succesvolle reeks dagboeken die De Bezige Bij van Jan Wolkers uitgeeft. Een hernieuwd bewijs van Wolkers’ ongeëvenaarde talent het leven in al zijn uitingsvormen te omarmen. ISBN 978 90 234 5943 9, gebonden, ca. 128 p.

De Lakenhal koopt het laatste ‘grote gele doek’ Wolkers
LEIDEN – 28 mei 2010 Museum De Lakenhal in Leiden heeft het laatste grote schilderij van de overleden schrijver en kunstenaar Jan Wolkers gekocht. Hij maakte het werk, door hemzelf omgedoopt tot ‘het grote gele doek’ vlak voor zijn dood in 2007. Hij beschouwde het als de apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar.
Museumdirecteur Meta Knol vindt het 'sleutelstuk' een heel bijzonder werk. ‘De ziel van Jan Wolkers zit erin. En sleutelstukken uit het oeuvre van Wolkers horen thuis in De Lakenhal.’ Het grote gele doek blijft in elk geval tot het einde van het jaar voor het publiek te zien in De Lakenhal. Hoeveel het kunstwerk heeft gekost, is niet bekendgemaakt. Wolkers' weduwe droeg het schilderij zaterdagmiddag 29 mei officieel over aan het museum.
'Het grote gele doek' stond op de ezel in zijn atelier ten tijde van het overlijden van Jan Wolkers. De kunstenaar wilde met dit doek een stralend schilderij maken. Wolkers vertelde eens dat de herfstbladeren van de tulpenboom naast zijn atelier op Texel ter inspiratie dienden voor de goudgele kleur. Hij had voor die boom ooit een stekje meegenomen uit de Hortus Botanicus in Leiden, aldus het museum.
Wolkers legde kort voor zijn dood in oktober 2007 de laatste hand aan het schilderij.
De in Oegstgeest geboren Wolkers bezocht De Lakenhal vaak, al vanaf zijn vroegste jeugd. In 2008 bezochten tienduizenden mensen de overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Leidse museum.
In het boek Stad van verf is het ook het allerlaatste schilderij dat schrijver Onno Blom bespreekt. Hij legt 25 werken uit de roemruchte Leidse kunsthistorie onder de loep. De verhalen verschenen deels eerder in het Leidsch Dagblad.

Brieven aan Olga
4 mei 2010 - Op 1 februari 1957 vertrok Jan Wolkers een halfjaar naar Parijs om in de leer te gaan bij de fameuze beeldhouwer Ossip Zadkine. Hoezeer Wolkers ook door Parijs werd overrompeld, hij miste iemand hartstochtelijk: Annemarie Nauta, zijn jonge vriendin, die model zou staan voor Olga in ‘Turks fruit’.
‘Brieven aan Olga’ bevat de nimmer gepubliceerde, ontroerende en stomende liefdesbrieven die Jan Wolkers vanuit Parijs aan haar schreef. In het begeleidende commentaar geeft Onno Blom, de biograaf van Wolkers, een betoverend beeld van de liefde van Wolkers voor een stad en een vrouw.
De titel slaat op de romanfiguur Olga in Wolkers' bestseller 'Turks fruit'. 'Ik ben die Olga', beweert Annemarie Nauta. Het is inderdaad frappant hoeveel gelijkenis Olga en Annemarie vertonen. Jan Wolkers zag het anders. 'Turks fruit is een roman, geen autobiografie', was zijn verweer. ‘Ik heb een aantal vrouwenfiguren in elkaar geschoven, gecombineerd tot Olga. Eén echte complete Olga heeft nooit bestaan.'
Annemarie Nauta was Wolkers' tweede vrouw. Hij was nog met Maria getrouwd toen hij als een blok voor de jeugdige Friezin viel. Hun relatie heeft vier jaar geduurd, waarvan ze er twee gehuwd waren. En eindigde net zo heftig als die in de zomer van 1956 was begonnen.
ISBN: 978 90 234 5514 1, gebonden, 152 pagina’s, De Bezige Bij

Natuurlijk eerbetoon Jan Wolkers geopend
In de Amsterdamse Spaarndammerbuurt is maandag 1 maart de Jan Wolkers-natuurspeeltuin geopend.
De speelplaats werd geopend door de weduwe van Wolkers, Karina Wolkers, en wethouder Marijke Vos.
Peter Ulle - stedenbouwkundig ontwerper bij stadsdeel Westerpark - ontwierp de tuin. Uitgangspunt bij het ontwerp van de tuin was, dat kinderen geprikkeld worden om de natuur ontdekken. Hierbij is er ook aandacht voor de ecologische effecten. In de speeltuin bevinden zich onder andere kronkelige houten palen die dienen als klimtorens. De tuin bestaat verder uit kleine paadjes, die toegang geven tot de verschillende delen van de tuin.

Kennismaking met natuur
Op Texel liet Jan Wolkers kinderen vanuit zijn achtertuin de schoonheid en het avontuur van de natuur zien. Zelf stelde hij ooit: 'Het waterleven is voor een kind fantastisch. Je ziet kinderen altijd langs sloten lopen, salamanders vangen, kikkers, kikkervisjes. Dat is een enorme leerschool.'
Bron: tuinenlandschap.nl

Nieuws over Jan Wolkers 2009Naar boven
Tentoonstelling Texelse kunstenaars in Klif ART, Den Hoorn
16 december 2009 – In de Hoornder Galerie Klif ART is vanaf vrijdag enkele weken een tentoonstelling te zien met werk van 21 Texelse kunstenaars. Er zijn vooral veel schilderijen te zien van Mien van As, Ad Blok van der Velden, Coby Bremer, Corry Gottschal en Toon de Haas.
Ook Eric Hercules, Raymond Huisman en Carl Klinkert exposeren hun werk. Verder zijn er schilderijen van Ottilie van Dapperen, Ineke Kuipers, Henk Noorlander, Caroline Serton en Wouter Weerman.
Daarnaast worden aquarellen getoond van H. Benoist, etsen van Jan Jacob Bruin en Jan Visser. Verder hangen er foto’s van Joost van der Hoek en Pieter de Vries.
Ten slotte laat de tentoonstelling keramiek zien van Deet Kraay en Irene Maas en grafiek van Jan Wolkers.
De tentoonstelling duurt tot en met zaterdag 2 januari 2010.
Bron: Texel Plaza en Texelse Courent

Brieven aan Olga
30 november 2009 – In januari 1957 vertrok Jan Wolkers een half jaar naar Parijs om in de leer te gaan bij de fameuze beeldhouwer Ossip Zadkine. Hoezeer Wolkers ook door Parijs werd overrompeld, hij miste iemand hartstochtelijk: Annemarie Nauta, zijn jonge vriendin, die in ‘Turks fruit’ model zou staan voor Olga. Brieven aan Olga bevat de nooit gepubliceerde, ontroerende en stomende liefdesbrieven die Jan Wolkers vanuit Parijs aan haar schreef. Bovendien geeft Onno Blom, de biograaf van Wolkers, op basis van gesprekken met Annemarie Nauta, foto’s, notities en tekeningen, een betoverend beeld van de liefde van Wolkers voor een stad en een vrouw: ‘Als ik de foto’s van je bekijk, dan loopt bijna... nou ja, laten we daar maar over zwijgen. Maar niet alleen zo verlang ik naar je, maar op zoveel verschillende manieren. Om samen met je door Parijs te slenteren, en onder het lopen met een vinger je hals strelen, daar waar je haren ophouden...’ Een uitzonderlijk, warmbloedig boek: de liefdesbrieven van Jan Wolkers aan de heldin van ‘Turks fruit’
Brieven aan Olga verschijnt in april 2010, ISBN 978-90-234-5514-1, gebonden, ca. 160 pagina’s, De Bezige Bij.

Gestripte versie Kort Amerikaans deel 3 verschijnt eindelijk
29 november 2009 – Volgens de voorjaarscatalogus van De Bezige Bij – Nederlandse literatuur zal deel 3 van de stripversie Kort Amerikaans (Jan Wolkers en Dick Matena) verschijnen in maart 2010.

‘Delicias turcas’: Turks fruit in de Argentijnse vertaling verschenen
Argentinië, 30 oktober 2009 – De eerste Spaanse vertaling ooit van Turks Fruit is op 7 september 2009 verschenen in een Argentijnse uitvoering. De uitgeverij Libros del Zorzal (Buenos Aires) heeft het boek aangekondigd als een erotische roman. Ook zijn er inmiddels recensies verschenen in een aantal Argentijnse kranten. De vertaling is verzorgd door Diego Puls. Diego Puls (Buenos Aires, 1956) studeerde o.a. Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1986 tot 1988 was hij docent vertalen aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1989 werd hij vertaler Spaans bij het Europees Parlement in Luxemburg, en sinds 1995 werkt hij als vertaler bij de Raad van de Europese Unie in Brussel. Hij werkte mee aan verschillende woordenboekprojecten, laatstelijk als vertaalsupervisor en lid van de hoofdredactie van het Groot woordenboek Van Dale Spaans. Hij vertaalde, naast diverse non-fictie, Nederlandstalige poëzie in opdracht van o.a. Stichting Ons Erfdeel, het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en Poetry International. Sinds 1999 treedt hij regelmatig op als moderator van workshops literair vertalen NL-ES.
ISBN 978-987-599-133-0, 221 pagina’s.

Koos Mark Big Band geeft concert in De Hoge Noot
Zondag 22 november 2009 geeft de bekende big band van Koos Mark, onder de titel Music for Movies, een concert in verenigingsgebouw De Hoge Noot te Waddinxveen. Het concert zal in het teken staan van de muziek die gecomponeerd werd voor de verfilmingen van de boeken van Jan Wolkers, zoals Turks Fruit, Terug naar Oegstgeest en Brandende Liefde, en eert in een muzikaal portret de beroemde componist Nino Rota, de bedenker van onder andere de inmiddels klassieke muziek uit The Godfather en de films van Federico Fellini.
De band van Koos Mark bestaat inmiddels zevenendertig jaar. Vele nationale en internationale artiesten maakten van de diensten van het orkest gebruik en nog steeds laten grote Nederlandse artiesten zich begeleiden door deze swingende band.
Plaats en tijd: 14.00 tot 16.00 uur in 'De Hoge Noot', J.W. Frisoweg 1a te Waddinxveen. Vrij entree.

'Oude & nieuwe Leidsche', schrijvers van de Sleutelstad
Leiden, 16 oktober 2009 - Er is geen stad in Nederland met een mooiere literaire traditie dan de Sleutelstad: Van Piet Paaltjens tot Jan Wolkers, van Klikspaan tot Maarten 't Hart, van Nicolaas Beets tot Ilja Leonard Pfeijffer en vele anderen, wandelden over het Rapenburg. In 'Oude & nieuwe Leidsche' lezen schrijvers voor uit eigen werk en worden doormiddel van toneel en films hedendaagse en historische schrijvers neergezet in een muzikale omlijsting. Dit totaaltheater is te zien in de Leidse Schouwburg.
Met: Abdelkader Benali, Thomas Blondeau, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjen van Veelen en Christiaan Weijts. Op film: Maarten Biesheuvel, Maarten 't Hart en Jan Wolkers.
De entr’actes worden verzorgd door Paul van Vliet en Ellen ten Damme. Presentatie: Onno Blom
De voorstellingen zijn te zien op zaterdag 31 oktober, aanvang 20.15 uur en op zondag 1 november, aanvang 16.00 uur.
Meer info: Leidse Schouwburg.

Sporen van Jan Wolkers op herfstig Texel
Voor mijn werk moest ik vandaag op het gemeentehuis van Texel zijn. Ik liet de rest van de dag mijn agenda leeg, zodat ik optimaal kon genieten van een dag op het eiland. Ik ging er niet te laat heen, en kwam ruim voor mijn afspraak aan. Texel wordt zelden genoemd als iemands favoriete Waddeneiland, en dat heeft te maken met het feit dat het eiland relatief vrij groot is. Sommigen zien het als een soort verlengstuk van Noord-Holland. Ik vind dat die mensen iets moeten doen aan hun oordeelsvorming.
Bron: Bert Overbeek’s weblog

Nieuw ontwerp boekenbonnen
Het 75-jarig jubileum van de Boekenbon vormt aanleiding voor de nieuwe Boekenbonontwerpen. Voor de derde keer prijken de portretten van literaire grootheden op de Boekenbon. Op de nieuwe Boekenbonnen staan portretten afgebeeld van Jan Wolkers, Nelleke Noordervliet, Arthur Japin, Connie Palmen, Adriaan van Dis en Cees Nooteboom. Ditmaal is er voor het eerst voor gekozen om een Belgisch auteur, Hugo Claus, op de Boekenbon af te beelden om zo een groter deel van het Nederlands taalgebied te bestrijken. Auteurs en nabestaanden hebben enthousiast meegewerkt aan de nieuwe serie Boekenbonnen. Connie Palmen: ‘Een Boekenbon vind ik de Nobelprijs onder de literaire parafernalia. Ik ruil hem niet in. Ik lijst hem in en hang hem op.’
De Boekenbon BV heeft Jaap Drupsteen, ontwerper van de laatste serie abstracte guldenbiljetten, in de arm genomen om deze bonnen op vindingrijke wijze vorm te geven. Ari Doeser, directeur: ‘We zijn bijzonder opgetogen over het resultaat. Jaap Drupsteen is er voortreffelijk in geslaagd de Boekenbonnen op artistieke wijze vorm te geven, waardoor het niet alleen een waardevol maar ook nog een heel mooi cadeau is om te geven en te krijgen.’
De Boekenbon is al 75 jaar een leesbevorderend cadeau alsmede een niet onaanzienlijke omzetmaker voor de boekenbranche. De bon heeft vandaag de dag een naamsbekendheid van 98% en presteerde het om ook in deze economisch roerige tijden nog een omzetgroei te behalen van 0,5% in 2009, omzet die ten goede komt aan de boekhandel.
De nieuwe Boekenbonnen zijn vanaf 30 september in de boekhandel te verkrijgen en in te wisselen. Voor bonnen van eerdere makelij geldt eveneens dat ze eindeloos inwisselbaar zijn.

Jan Wolkersstraat in Leiden
9 september 2009 - De straten in de nieuwe wijk In de Hoven te Leiden worden vernoemd naar Nederlandse schrijvers. De straten krijgen de namen van Lucebert, Jan Wolkers, Hugo Claus, Gerard Reve, W.F. Hermans en Annie M.G. Schmidt. De vernoemde personen zijn over het algemeen veelzijdiger dan alleen maar schrijver, maar genieten hun bekendheid in hoge mate aan het schrijven en ontlenen daaraan hun verwantschap.
Op het Haagwegterrein, langs het spoor naar Utrecht, worden 182 woningen gebouwd. De komende jaren verandert het terrein in een groene en gevarieerde woonwijk. Het nieuwbouwplan bestaat uit drie deelplannen: 'In de Hoven', 'Amfibisch' en 'Oase'.
Bron: Witte Weekblad.

Jubileum: twintig jaar 'lezen voor de lijst' met Lijsters
Groningen, september 2009 - De Lijsters, in 1990 geïntroduceerd, zijn niet meer weg te denken uit het literatuuronderwijs. Van de extreem goedkope pockets ten behoeve van het 'lezen voor de lijst' zijn meer dan dertig miljoen exemplaren verkocht. In de serie, die nu 20 jaar bestaat, zijn inmiddels zo'n achthonderd verschillende titels verschenen. Daarmee zijn de Lijsters van Noordhoff Uitgevers uitgegroeid tot het grootste leesbevorderingsproject van Nederland.
Met de Grote Lijsters deed in 1990 een nieuw fenomeen zijn intrede: extreem goedkope literaire pockets voor scholieren, ten behoeve van het lezen voor 'de lijst'. Vijf boeken voor vijfentwintig gulden, in een tijd dat in de boekhandel de 'tientjespocket' het goedkoopste alternatief was.
De eerste reeks bevatte actuele bestsellers als Hersenschimmen van Bernlef en Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart, maar ook klassiekers als Het verboden rijk van J.J. Slauerhoff, Lijmen/Het been van W. Elsschot en Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert. De serie werd meteen in het eerste jaar een doorslaand succes, reden voor de uitgever om door te gaan op het ingeslagen pad en vergelijkbare series uit te brengen voor jeugdliteratuur (Jonge Lijsters, Vroege Lijsters) en voor Engelse, Duitse en Franse literatuur (Blackbirds, Buchfinken en Merles Blancs).
In totaal zijn er tot dusver ruim dertig miljoen exemplaren verkocht, waardoor de Lijsters met recht het grootste leesbevorderingsproject van Nederland genoemd mogen worden en niet meer uit het literatuuronderwijs zijn weg te denken.

Groot feest
Het twintigjarige bestaan van de Lijsters werd onlangs uitgebreid door Noordhoff Uitgevers gevierd in Amersfoort. Talendocenten uit heel Nederland werden getrakteerd op lezingen van Renate Dorrestein, Lieneke Dijkzeul en René Appel, op literatuurworkshops van vakdidacticus Theo Witte en schrijfster/journaliste Aleid Truijens. Tot slot vertelde Herman Koch over zijn eigen ervaringen met docenten op de middelbare school.
Om het twintigjarig bestaan met iedereen te vieren verschijnt het boek Turks Fruit van Jan Wolkers - in beperkte oplage - als speciale jubileumuitgave.

Jan Wolkers met andere kunstenaars in Galerie Klif Art
30 augustus 2009 – In Galerie Klif Art in Den Hoorn is een expositie van Nederlandse kunstenaars. Er worden werken getoond van o.a. Jan Wolkers, Lucebert, Fon Klement, Jan Mankes, Corneille en Anton Rooskes. Ook zijn kunstwerken te zien van Theo Wolvecamp en Jan Cremer. Daarnaast is er een zogenaamde ‘Texelse hoek’ waar werken van Ad Blok van der Velden, Toon de Haas en Peter Froese worden geëxposeerd.
De tentoonstelling loopt tot en met de herfstvakantie 2009.

Dichter bij de IJssel met Karina Wolkers
22 augustus 2009 – Op zaterdag 12 september organiseert de poëziegroep ‘Dichter bij de IJssel’ weer een poëziemanifestatie. In het oude Fraterhuis aan de Paardemarkt leest o.a. Karina Wolkers gedichten voor van Jan Wolkers en haar zoon Tom zal zijn songteksten zingen.
Daarnaast treden verder ook op Sylvia Hubers stadsdichteres van Haarlem, Tim Pardijs uit Zutphen en de Doesburgse dichters Harmen Wind, Gerard Akse en Jan Vijn. Ook is er plaats ingeruimd voor jong talent: de winnares van de Doesburgse poëzieprijs voor de jeugd 2008 Nina Manon Zwiers zal optreden en ook Dana Dekker uit Almere heeft haar medewerking toegezegd. Een aantrekkelijk programma dat op een passende locatie wordt uitgevoerd.
Op deze zaterdag, die ook de Open Monumentendag 2009 is, heeft het oude Fraterhuis aan de Paardenmarkt 14 in Doesburg zijn deuren (en bij mooi weer de tuin) geopend voor de poëzie. Het programma is van 13.00 tot 17.00 uur, tussentijds is stilletjes in- en uitlopen mogelijk. De toegang is gratis; bij de uitgang wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten gevraagd.

Retrospectief 6 - De Modernen
19 augustus 2009 – Voor de zesde keer organiseert stichting Sectio Divina een zomerexpositie over kunstenaars die gewoond en gewerkt hebben in de atelierwoningen aan de Zomerdijkstraat in de Rivierenbuurt.
De expositie is te bezichtigen van 22 augustus t/m 20 september 2009 vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur in de Zomerdijkstraat 20hs. De toegang is gratis.
Dit jaar komen de kunstenaars aan bod die in de naoorlogse jaren furore maakten met wat abstracter werk: Jan Wolkers, John Grosman, Jaap Hillenius, Mies Hillenius, Cees Kortlang en Jaap Wagemaker. Het atelier aan de Zomerdijkstraat 20hs wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een minimuseum.
Het atelierwoningencomplex aan de Zomerdijkstraat is gerealiseerd in 1934 naar een ontwerp van de architecten Zanstra, Giesen en Sijmons in de geest van het Nieuwe Bouwen en staat sinds 1988 op de monumentenlijst. Dit jaar bestaan de atelierwoningen 75 jaar.
Voor meer informatie: Stichting Sectio Divina.

Jan Wolkers – De Rubens van de literatuur
22 augustus 2009 - Jan Wolkers was en is één van Hans Düttings literaire helden. Voor Dütting was Wolkers één van de weinige oermensen in de literatuur. Een man met een liefde voor het leven. In zijn gepubliceerde dagboeken is een man aan het woord die louter van genieten houdt. Zijn discipline sprak Dütting aan, evenals Wolkers enorme werk- en levenslust. Dütting beschouwt Wolkers als de Rubens van de Nederlandse literatuur. Het fascinerende in Wolkers’ werk: zijn beeldspraak, zijn gebeeldhouwde zinnen, waaraan je kunt merken dat hij ook beeldend kunstenaar was. Overal in zijn oeuvre ligt de dood op de loer, de tragedie, ook die van de liefde, het ouderlijk huis, conflicten met de religie, allemaal zaken die je veel aantreft in de Nederlandse literatuur. Wolkers heeft er op een heel persoonlijke wijze over geschreven. Door de kritiek is hij van het begin af aan slecht begrepen. Is het wel literatuur, vroeg men zich af. Wolkers die in de jaren zestig sensualiteit en erotiek onomwonden de literatuur binnensleurde bleek ook in staat te zijn schitterende essays te schrijven.
In Jan Wolkers – De Rubens van de literatuur, dat in augustus 2009 verscheen, komen leven en werk samen in een overzichtelijke documentaire.
ISBN: 9789059116436, paperback, 344 pagina’s, uitgeverij Aspekt

’Een harmonieus verleden’ bij R.A.L.
14 augustus 2009 - Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Oegstgeester 'Herensociëteit De Harmonie', is in de vitrines bij de entree van het Regionaal Archief Leiden (R.A.L.) een kleine expositie ingericht. Tot 1 oktober 2009 zijn verschillende interessante archiefstukken te zien, die een duidelijk beeld vormen van deze 'Herenclub', waarvan de leden op de vaste locatie in 'Hotel Het Witte Huis' in Oegstgeest bijeen komen. Vanaf de oprichting, op 30 oktober 1934, is de sociëteit actief en bleef dat ook, volgens het eerste notulenboek, met uitzondering van de oorlogsjaren. Vrouwen zijn uitsluitend welkom bij excursies, bowlen en diners, ook nog nadat hun echtgenoot is overleden.
'Sociëteit De Harmonie' en 'Hotel Het Witte Huis' zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De herensociëteit maakte vanaf de oprichting ‘om niet’ gebruik van de beschikbare zalen. De activiteiten vonden plaats op vaste dagen in de week met als grootste sociale evenement de zaterdagmiddagborrel. Afhankelijk van de opkomst werd bij toerbeurt gebridged en gebiljart. Om niet te veel hinder te hebben van de biljarttafel werd in 1992 door de sociëteit gezorgd voor een lift waarmee het biljart in de vloer kan zakken. Hotel Het Witte Huis heeft diverse opknapbeurten gehad. In 1987 opende Jan Wolkers het pas gerenoveerde hotel in aanwezigheid van de leden van sociëteit De Harmonie. In 2006 werd het archief overgedragen aan het R.A.L.

Jan Wolkers exposeert bij Galerie Duine-Rhee Giethoorn
17 juli 2009 - Bij Galerie Duine-Rhee aan de Molenweg 36 in Giethoorn is van 16 juli t/m 7 september 2009 een keur aan kunstenaars te zien tijdens de zomerexpositie ‘Collectie van de Galerie’.
Er is werk te zien van de schilders Jan Wolkers, Pierre Alechinsky, Alphons Freymuth, Suzy Potaznik, Jan te Wierik, Anton Heyboer, Martineau, Kees Salentijn, Erik Zwezerijen, Xandra Donders, Marri de Wilde, Jan Montijn, Annet Vroom, Bram van Velde, Inge Snellen-VandePitte, Susanne Wolf en Peter Klashorst. Verder zijn er roestvrijstalen sculpturen van Ronald A. Westerhuis en natuurstenen beelden van Jan Kees Lantermans.
De expositie is te bezichtigen op afspraak: 0521-360210.

Karin en Tom Wolkers aanwezig bij Gedichten aan de Melkmarkt
Zwolle - Op zaterdag 13 juni a.s vindt voor de derde maal ‘Gedichten aan de Melkmarkt’ plaats, bij mooi weer in de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle en bij minder mooi weer in het museum. Er is gekozen voor een programma dat veel afwisseling biedt.
De volgende dichters lezen uit eigen werk: Simon Vinkenoog, Joke van Leeuwen, Kader Abdolah, Diana Ozon, Menno Wigman en Anne Vegter. De Zwolse stadsdichter Alet Boukes-Okkels zal gedichten voordragen. Bouke Vlierhuis, aanstormend Zwols talent, krijgt ook het woord. Als bijzondere afsluiter zal Typhoon op de voor hem zo karakteristieke wijze van de partij zijn.
Karina Wolkers zal gedichten voordragen van haar overleden man Jan Wolkers. Zoon Tom zal zich presenteren als singer/songwriter. Het avond zal worden gepresenteerd door Willem Jan Steenbergen en Taco Nieuwenhuis.
Muziek: Roy Kroezen, stadsbeiaardier Pájaros lejanos (Errol Pawiroredjo)
Voor meer informatie: www.gedichtenaandemelkmarkt.nl.

Expositie Jan Wolkers in Galerie de Boog te IJsselstein
In zijn beeldend werk toonde Jan een fascinatie voor het licht. In kleine en grote kleurvlekken ving hij de veranderende invloeden van dit licht op het eiland Texel. Vanuit de erker van zijn huis zag hij de wolken over de velden drijven, zag hij de eerste sneeuwvlokken vallen en kwam ook de zon weer door.
Van 17 mei t/m 5 juli 2009 is er een tentoonstelling van schilderijen en beelden in Galerie de Boog.
Galerie de Boog is gevestigd in de voormalige Theresiakleuterschool in de historische binnenstad van IJsselstein. Het pand is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school, het is ruim van opzet en biedt vele mogelijkheden tot het tonen van kunst. In de ommuurde tuin worden in de zomer beelden geëxposeerd.

Waddenboek: heruitgave van fraai geïllustreerde bundeling Waddenverhalen
14 april 2009 – Voordat Jan Wolkers begin jaren tachtig naar Texel verhuisde, had hij al een speciale band met de Waddeneilanden, vooral dankzij zijn legendarische verblijf in 1971 op Rottumerplaat. In Waddenboek zijn alle verhalen en essays samengebracht die Wolkers wijdde aan de natuur en de omgeving van zijn geliefde eilanden, zoals ‘Omringd door zee’ en ‘Het kruipend gedierte des aardbodems’, korte columns, de integrale tekst van Groeten van Rottumerplaat en natuurlijk De achtertuin, het boek naar het gelijknamige televisieprogramma waarmee hij de harten van de jongste lezers van Nederland veroverde. Een rijk geïllustreerd, heerlijk leesboek over ons unieke waddengebied. In juni 2009 zal deze heruitgave verschijnen.
ISBN 978-90-234-4137-3, gebonden, ca. 236 pag., De Bezige Bij Amsterdam.


Speellijst Brandende Liefde – een musical naar de roman van Jan Wolkers

Maart 2009
14 WAALWIJK, C.C. De Leest, (0416) 331751
16 ROTTERDAM, Oude Luxor Theater, (010) 484 33 33
17 ZUTPHEN, Theater Hanzehof, (0575) 51 20 13
18 HEERLEN, Parkstad Limburg Theaters, 045 - 571 66 07
19 HAARLEM, Stadsschouwburg Haarlem, (023) 512 12 12 (Succesoptie)
20 HAARLEM, Stadsschouwburg Haarlem, (023) 512 12 12
23 ROTTERDAM, Oude Luxor Theater, (010) 484 33 33
24 APELDOORN, Schouwburg Orpheus, (055) 521 10 60
26 PAPENDRECHT, Theater De Willem, 078 - 6158226
27 TILBURG, Theaters Tilburg, (013) 5432220
28 STEENWIJK, Theater de Meente Steenwijk, (0521) 51 38 88
31 DEN HAAG, Koninklijke Schouwburg, 0900 3456789

April 2009
01 BARENDRECHT, Theater Het Kruispunt, (0180) 615958
03 WINTERSWIJK, Theater de Storm, 0543-514365
04 BEVERWIJK, Kennemer Theater, (0251) 22 14 53
07 DRONTEN, De Meerpaal, (0321) 38 87 77
08 ALPHEN AAN DEN RIJN, Theater Castellum, (0172) 42 92 92
09 SPIJKENISSE, Theater de Stoep, (0181) 65 22 00
10 VENLO, C.C. De Maaspoort, (077) 320 72 16
11 ENSCHEDE, Podium Twente, (053) 485 85 00
14 VENRAY, Schouwburg Venray, (0478) 53 09 99
15 MIDDELBURG, Stadsschouwburg Middelburg, 0900 3300033
16 IJMUIDEN, Stadsschouwburg Velsen, (0255) 515789
17 KAMPEN, Stadsgehoorzaal Kampen, (038) 331 73 73
18 STADSKANAAL, Theater Geert Teis, (0599) 631731
21 CUIJK, Schouwburg Cuijk, (0485) 31 51 07
22 EMMEN, Theater De Muzeval, (0591) 61 92 00
23 BREDA, Chassé Theater, (076) 530 31 32
24 EINDHOVEN, Parktheater Eindhoven, 040 - 211 11 22
25 EINDHOVEN, Parktheater Eindhoven, 040 - 211 11 22
28 DEN BOSCH, Theater aan de Parade, 0900-33 72 72 33
29 HOORN, Schouwburg Het Park, 0229-212529

Mei 2009
01 PURMEREND, Theater De Purmaryn, (0299) 432205
02 DEVENTER, Deventer Schouwburg, (0570) 68 35 55
06 VEENENDAAL, De Lampegiet, (0318) 54 00 00
07 ZAANDAM, Zaantheater, 0900-3344553
08 HEERHUGOWAARD, Cool kunst en cultuur, (0)72 - 534 76 62
09 HEERENVEEN, Het Posthuis Theater, (0513) 61 94 94
12 CAPELLE AAN DEN IJSSEL, Isala Theater, (010) 458 64 00
13 SITTARD, De Stadsschouwburg, (046) 452 44 00
15 HELMOND, ’t Speelhuis, 0492 587 000
16 RIJSWIJK, Rijswijkse Schouwburg, (070) 336 00 77
17 DEN HELDER, De Kampanje, 0223 678 678
19 ALKMAAR, Theater De Vest, 072 512 73 44
20 GORINCHEM, De Nieuwe Doelen, 0183-692222
22 AMERSFOORT, Theater/Congresc. De Flint, (033) 422 92 22
23 ZOETERMEER, Stadstheater, 079 342 75 65
26 HOOFDDORP, Schouwburg De Meerse, 023 55 63 707
27 HOOFDDORP, Schouwburg De Meerse, 023 55 63 707
28 SCHIEDAM, Theater aan de Schie, (010) 246 25 55
29 ALMERE Schouwburg Almere, (036) 845 58 88
30 NIJMEGEN, Keizer Karel Podia / Stadsschouwburg Nijmegen, (024) 322 83 44

Juni 2009
03 ARNHEM Schouwburg Arnhem, (026) 372 07 20
04 GRONINGEN Stadsschouwburg Groningen, 050-3680368
05 HOOGEVEEN De Tamboer, (0528) 28 01 80
06 DOETINCHEM Schouwburg Amphion, (0314) 376000
10 ZWOLLE Odeon De Spiegel Theater, (038) 4 288 288
11 VELDHOVEN Theater De Schalm, (040) 253 76 35
13 AMSTERDAM De Meervaart, (020) 410 77 77
14 UTRECHT Stadsschouwburg Utrecht, (030) 230 20 23

Brandende Liefde – (een musical naar de roman van)- Jan Wolkers
9 februari 2009 – ‘Na het zien van de musical Turks Fruit in Tilburg op 22 november 2005 waren Jan en ik erg enthousiast. Voor ons was het een originele herschepping van zijn inmiddels klassiek geworden roman. 'Deze mensen moeten Brandende Liefde gaan doen', zei Jan die avond. Brandende Liefde, geschreven in 1981, is een humoristisch verhaal over schoonheid, jeugd en ouderdom, kunst, trouw zijn aan jezelf en de vurige passie van een jonge schilder voor een beeldschone, onbereikbare vrouw. Vol verwachting kijk ik uit naar de theaterversie van Brandende Liefde.’ Karina Wolkers, Texel, 2008.

In een statig huis aan de Amsterdamse Sarphatistraat woont Mademoisselle Bonnema, (Catherine Ten Bruggencate). Zij geeft er Franse les aan jonge kunstenaars, onder wie Rick (Daniël Boissevain). Die in ruil voor klusjes en de verzorging van de oude vader van Md Bonnema het souterrain van het Herenhuis betrekt.
Rick vat een gepassioneerde liefde op voor Anna (Loes Haverkort), die met haar man, een concertpianist, ook in het huis woont.
Tussen Anna en Rick bloeit een gepassioneerde liefde op die op alle mogelijke manieren verhinderd lijkt te worden door Md Bonnema. Het herinnert haar te veel aan haar eigen onmogelijke liefde in het verleden, die ook in het Herenhuis plaatsvond.
Zo ontstaat een onmogelijke driehoeksrelatie tussen een gepassioneerde kunstenaar, een beeldschone muze en een lerares Frans met een groot verdriet in haar verleden....

Brandende Liefde is een roman van Jan Wolkers uit 1981. Het is tot musical bewerkt door Dick van den Heuvel en Fons Merkies. Zij maakten in 2005 de musical Turks Fruit, die (maar liefst) drie Musical Awards won, waaronder die voor de beste musical van het seizoen 2005/2006. Samen met de producenten van Turks Fruit, (Harry Kies Theaterprodukties / Beeldenstorm) waren zij ook verantwoordelijk voor de musical Route 66 in het seizoen 2007/2008. De volledige titel van de musical is Brandende Liefde – (een musical naar de roman van)- Jan Wolkers.

Voor de speellijst klik hier


Plaquette bij kunstwerk Wolkers in vijver gerold
9 februari 2009 – De plaquette bij het Thijssemonument in de vijver aan de Elemert is afgelopen weekend door onverlaten in het water gerold. De steen met het opschrift ‘Onbekommerd’ heeft slechts een goede week bij het kunstwerk van Jan Wolkers gestaan. De plaquette werd op 30 januari door weduwe Karina Wolkers onthuld. Vandalen hebben de zware steen losgewrikt en in de vijver gerold.
Het is de zoveelste vandalistische daad rond een kunstwerk van Wolkers. Zijn monument op de dijk werd twee keer vernield. Toch denkt Hans Roeper van de Stichting Thijssejaar niet dat er een verband is met eerdere vernielingen van Wolkers’ werk. ‘Gewoon baldadigheid. Ik denk niet dat de naam van Wolkers ermee te maken heeft. Mijn inschatting is dat eerder de steen zélf een uitdaging voor de vandalen was’, aldus Roeper, die het incident vervelend noemt.
De steen noch de plaquette is beschadigd en zal door gemeentewerken weer op zijn plek worden gezet.
Bron: Texel-Plaza

Gemeente wil vernield kunstwerk Wolkers herstellen
2 februari 2009 – Wethouder Peter Bakker heeft nog geen concrete plannen voor het herstel van Wolkers kunstwerk Tot hiertoe en niet verder. Wel geeft hij aan dat naar aanleiding van zijn uitspraken van afgelopen vrijdag zijn eerste gedachte uitgaat naar dit kunstwerk.
Bakker sprak uit dat hij wil dat er meer aandacht besteed wordt aan Wolkers. ‘Wolkers was een kunstenaar van naam, en ik zou graag zien dat hij meer tot zijn recht komt in openbare ruimtes.’
Op die manier kunnen anderen meer genieten van de werken van de kunstenaar’, aldus de wethouder.
‘Er is inmiddels contact geweest met het Waterschap’, vertelt Bakker.
Het kostbare monument werd op 21 december 1998 geplaatst ter gelegenheid van de dijkversterking.
Het kunstwerk symboliseert de strijd tegen het water en bestaat uit drie glasplaten, die het land, de dijk en het water uitbeelden. Het kunstwerk viel jammerlijk genoeg twee maal ten prooi aan vandalisme.
Bakker benadrukt dat het prijskaartje van het monument op de waddendijk hoog is. ‘Wellicht dat de gemeente in samenwerking met het hoogheemraadschap dit monument zou kunnen herstellen.’
De wethouder wil bekijken of er voor de financiering kunstfondsen aangeschreven kunnen worden.
Wanneer er enige duidelijkheid zal ontstaan over de plannen omtrent het herstel van het monument is nog niet bekend. Wethouder Bakker benadrukt dat hij de schrijver en kunstenaar in de toekomst terug wil zien in de Texelse samenleving. ‘Wolkers woonde op Texel en dat moet te zien zijn’, aldus Bakker.
Bron: Texel-Plaza / Alicia Zaal

Monument Wolkers in Den Burg voorzien van plaquette
30 januari 2009 – Het monument van Jan Wolkers dat in 2003 geplaatst werd in de vijver in Den Burg is vrijdag uitgebreid met een plaquette. De plaquette werd even na tienen aan de Elemert onthuld door Karina Wolkers. Het heeft de naam Onbekommerd gekregen. De letters hebben vliegende spreeuwen als achtergrond. Kunstenaar Wolkers maakte het kunstwerk, dat uit glas en roestvrij staal bestaat, destijds ter nagedachtenis aan Jac. P. Thijsse. De titel die Wolkers zelf verzon, beschrijft hoe Thijsse was: onbekommerd.
Hans Roeper, bestuurder van Stichting Thijssejaar, sprak enige inleidende woorden bij de onthulling van de plaquette. De plaquette werd gefinancierd door de ANWB die in 2003 een toezegging deed ter
zijner tijd deze herinnering te willen betalen. Aangezien dit al enige jaren terug beloofd was, besloot Roeper het laatste jaar weer eens contact op te nemen met de ANWB. Het desbetreffende fonds was inmiddels opgeheven, maar een ander was beschikbaar. Ruim 5 jaar na plaatsing van het monument
heeft deze alsnog een naam en een bijschrift gekregen.
Wethouder Peter Bakker nam de plaquette namens de gemeente in ontvangst. Bakker benadrukte dat hij graag zou zien dat er meer aandacht aan Wolkers wordt besteed in openbare ruimtes. Op die manier wil hij recht doen aan de kunstenaar en schrijver die sinds 1981 op Texel woonde en het eiland zeer waardeerde. Bakker wil ‘anderen meer laten genieten’ van de werken van Wolkers. ‘In samenspraak met Karina wil de gemeente Wolkers terug brengen in de Texelse samenleving’, aldus Bakker.
Bron: Texel-Plaza / Alicia Zaal

Nieuws over Jan Wolkers 2008Naar boven
Jan Wolkers – Dagboek 1967
3 december 2008 – Al jaren maakte Jan Wolkers korte notities in zijn agenda, maar in de loop van 1967 ging hij daarbij steeds verhalender te werk. De telegramstijl werd vervangen door uitgebreide verslagen: het echte dagboek was geboren.
Terwijl Wolkers zich in de jaren zeventig meer en meer zou overgeven aan de natuur op Texel en in zijn volkstuin, is hij hier nog volop actief op straat: als betoger tegen de oorlog in Vietnam, als ontwerper van verkiezingsborden voor de CPN. De roman Horrible tango, die hij in 1967 schrijft en publiceert, is een bewijs van zijn politiek engagement van die dagen. Maar daarnaast was Wolkers ook toen al de gulzige genieter van eten, van seks, van muziek, van kunst, sport en literatuur. Hij beluistert Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, ziet Cassius Clay boksen, bezoekt Bert Schierbeek op Formentera en gaat met zoon Jeroen naar een Tarzanfilm.
Opnieuw een opzienbarend deel in de bijzondere reeks dagboeken van Jan Wolkers, dat in februari 2009 verschijnt. ISBN 978 90 234 4040 6, gebonden uitgave van De Bezige Bij met ongeveer 224 pagina’s.

De doodshoofdvlinder
3 december 2008 – De doodshoofdvlinder is het aangrijpende verhaal van de dood van een vader. Zoon Paul is bang dat zijn vader nooit echt van hem heeft gehouden. Vijf dagen lang danst hij bezwerend rond het lijk om de emoties als boze geesten te verdrijven. Een schokkend ritueel, opgeschreven in Wolkers’ fysieke taal van verval, verborgen angsten, heftige gevoelens, harde spot, ironie en bevrijdende humor. Het kan met recht een van de klassiekers uit de naoorlogse literatuur worden genoemd.
Deze De Bij Paperback uitgave, isbn 978 90 234 3759 8, met ca. 256 pagina, verschijnt in april 2009.

Activiteitenprogramma Jan Wolkers 21-10-2008 t/m 15-02-2009 in De Lakenhal

Debat op donderdagavond van 20.00 tot 21.00 uur
23 oktober 2008 Wolkers en de oorlog met Hans Blom, voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
27 november 2008 ‘Wolkers en de natuur’ met Dirk Houtgraaf, bioloog en voorheen de drijvende kracht achter de presentaties in Naturalis. EWdwin Jacons, directeur Lakenhal, is gastheer en moderator en het publiek is van harte uitgenodigd mee te debatteren.
18 december 2008 Wolkers en kunst met Emile Ansenk, directeur Kunsthal Rotterdam.
15 januari 2009 Wolkers en Eros met Hugo Borst, redacteur, interviewer, presentator en (voetbal-)criticus. Voor Esquire schrijft hij columns over seks, liefde en de misverstanden tussen mannen en vrouwen.
12 februari 2009 Wolkers en sport met Dolf Jansen, cabaretier, presentator en marathonloper.

Museum open vanaf 19.30 uur, tentoonstelling en museumwinkel open tot 22.00 uur.
Deelname debat is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Lezingen en rondleidingen op zondagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur
2 november 2008 Onno Blom, biograaf van Wolkers en gastconservator van de tentoonstelling, geeft een
lezing over het onderwerp ‘Wolkers en Leiden’.
7 december 2008 Rudi Fuchs, oud-museumdirecteur en mede-inrichter van de tentoonstelling, leidt rond
over de tentoonstelling Jan Wolkers.
4 januari 2009 Edwin Jacobs, directeur Lakenhal, houdt Director’s talk.
1 februari 2009 Marc Mulders, beeldend kunstenaar, gaat in op het onderwerp ‘Religie, beeldende kunst
en Wolkers’.

Museum open van 12.00 tot 17.00 uur. De zondagmiddagactiviteit kan gratis worden bijgewoond op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

22 januari 2009 Wolkers jazzavond in Scheltema.


Jan Wolkerstuin voor kinderen in Westerpark Amsterdam
27 augustus 2008 - Amsterdam krijgt een Jan Wolkerstuin. Binnenkort gaat in de Polanenstraat in Westerpark de eerste spade de grond in voor een groene kinderspeeltuin, vernoemd naar de vorig jaar overleden schrijver. De gemeente stelt twee ton beschikbaar voor het project.
De Wolkerstuin wordt een speeltuin met veel gras, bomen, dieren en planten. Het is een eerbetoon aan de schrijver, die de laatste jaren van zijn leven nadrukkelijk aan de weg timmerde als natuurgids, onder meer in het succesvolle televisieprogramma De achtertuin van Jan Wolkers.
‘De Wolkerstuin moet een plaats worden waar kinderen liefde voor de natuur kunnen opdoen,’ aldus wethouder Marijke Vos. ‘Een groene speeltuin met heel veel beestjes en plantjes.’
Het idee voor de Wolkerstuin komt van GroenLinks, dat bij de behandeling van de begroting voor dit jaar een motie indiende. De gemeente vroeg daarop aan de stadsdelen of zij een voorstel wilden doen.
Het voorstel van Westerpark voor een tuin in de Polanenstraat werd uiteindelijk als beste beoordeeld. Het stadsdeel, dat eerder al een gedenkteken voor schrijver Gerard Reve liet oprichten, zal ook het beheer voeren over de tuin.
Op Texel reageert Karina Wolkers enthousiast op het plan. ‘Een tuin is altijd prachtig,’ zegt ze, om eraan toe te voegen dat zeker een zanderige poel in het ontwerp moet worden opgenomen om de rugstreeppad een kans te geven. ‘En bosanemonen, gele toortsen, venkel en kaardenbollen,’ somt ze verder op. ‘Bamboe mag ook niet ontbreken. Jan gaf zijn tuinen altijd een omheining, waardoor ze iets geheimzinnigs kregen.’ Het echtpaar Wolkers woonde tussen 1972 en 1980 in de Zomerdijkstraat in Zuid. In die tijd hadden zij ook een volkstuin op het complex Amstelglorie.
De gemeente Utrecht heeft een straat naar de schrijver vernoemd, de Jan Wolkerssingel.
Bron: Parool.nl

Ode aan Jan Wolkers bij Wassenaars duin
26 augustus 2008 – Een duinpan bij Wassenaar vormt het komende jaar het decor van een digitaal kunstwerk ter ere van de overleden kunstenaar Jan Wolkers. Via een webcam komen beelden van dartelende konijntjes, spelende vogels en wandelende mensen op een website terecht.
In het museum de Lakenhal in Leiden is vanaf oktober een grote tentoonstelling te zien over Wolkers. ‘We zochten naar een manier om ook een levend archief voor de kunstenaar op te richten’, vertelt museumdirecteur Edwin Jacobs.
Op de site verschijnen voortdurend nieuwe beelden die de webcam in het Wassenaarse duingebied registreert van dieren die toevallig passeren, of mensen die bewust naar de herdenkingsplek komen om bijvoorbeeld een gedicht van Wolkers voor te dragen.
De duinpan, vlakbij hotel Duinoord op de Wassenaarse Slag, was niet zomaar gevonden, vertelt Jacobs. ‘We hebben er even naar moeten zoeken. We wilden een zo ideaal mogelijk stukje natuurgebied. Deze duinpan heeft een perfecte halve maanvorm. Bovendien lopen er veel wandelpaden langs, zodat er altijd iets te zien is.’
De grafisch ontwerpers Roel Wouters en Luna Maurer kozen niet toevallig een duinpan als decor voor hun project. ‘Wolkers schreef veel over de natuur, over de schoonheid van vogels en andere diertjes’, vertelt Jacobs. De duinpan heeft volgens hem ook een erotische gevoelswaarde, een belangrijk motief in het werk van de kunstenaar.
Jacobs is niet bang dat mensen de plek niet weten te vinden. ‘Door middel van flyers gaan we er aandacht aan besteden. De duinpan ligt strategisch dicht bij hotel Duinoord. Er is dus voldoende parkeergelegenheid.’
Het is volgens hem helaas niet mogelijk de plek te markeren met een kunstwerk van Wolkers zelf. ‘De duinpan ligt in een beschermd natuurgebied. Daar mogen we niet in rommelen.’
De site wordt in januari gelanceerd. In principe is het een project voor één jaar. ‘Maar als het goed loopt, kunnen we het natuurlijk verlengen.’
Bron: Noordhollands Dagblad en AD

Luxe gebonden uitgave: de meesterwerken van Jan Wolkers in de originele vormgeving
28 juli 2008 – Uitgeverij J.M. Meulenhoff maakt in het najaar 2008 Wolkers’ vroege werk compleet. De vroege romans van Jan Wolkers zijn door Meulenhoff opnieuw uitgebracht in fraaie gebonden edities in de originele vormgeving van Jan Vermeulen. De laatste in de reeks is De walgvogel, waarin de onmogelijke liefde tussen de hoofdpersoon en Lien centraal staat. De twee worden steeds weer naar elkaar toe gedreven, zowel in Nederland als in Nederlands-Indië, waar hun romance uiteindelijk resulteert in een drama.
De walgvogel | oktober 2008 | gebonden met stofomslag | isbn 978-90-290-8366-9.
Horrible tango | juni 2008 | gebonden met stofomslag | isbn 978-90-290-8248-8.
De kus | juni 2008 | gebonden met stofomslag | isbn 978-90-290-8249-5.
Turks fruit | gebonden met stofomslag | isbn 978-90-290-7703-3.
Terug naar Oegstgeest | gebonden met stofomslag | isbn 978-90-290-7704-0.
Kort Amerikaans | gebonden met stofomslag | isbn 978-90-290-8051-4.
Een roos van vlees | gebonden met stofomslag | isbn 978-90-290-7702-6.
Ser[entina’s petticoat | gebonden met stofomslag | isbn 978-90-290-8171-1.

Verzamelde gedichten
26 juli 2008 - Een schitterende uitgave van het complete dichtwerk van Jan Wolkers. Voor velen zal het een verrassing zijn te horen dat Jan Wolkers zijn eerste schreden in de literatuur zette als dichter. In het voorjaar van 1957, toen hij een half jaar in Parijs woonde en werkte als beeldhouwer, stuurde hij per post twee gedichten naar de Kroniek van Kunst en Cultuur. Een van de twee gedichten ging over de dood van zijn broer Gerrit en diens laatste, machteloze gebaar voor hij stierf. Het was een gebeurtenis die een onuitwisbare indruk op Wolkers maakte en die in bijna gelijke bewoordingen terugkeerde in Kort Amerikaans en Terug naar Oegstgeest.
Deze bundel Verzamelde gedichten bevat alle gedichten van Wolkers. Niet alleen zijn eerder uitgebrachte poëzie is opgenomen, maar ook zijn gelegenheidswerk voor vrienden, gedichten uit zijn laatste jaren, en een stapeltje verzen dat Wolkers’ biograaf Onno Blom – die deze uitgave annoteerde en van een nawoord voorzag – aantrof in zijn archief.
Oktober 2008 | gebonden | ca. 120 p. | isbn 978-90-234-3305-7.

Brandende liefde in fraaie klein gebonden editie
25 juli 2008 – Brandende liefde is het verhaal over de liefde van een jonge schilder voor zijn model. Het is een van de latere romans van Jan Wolkers, die ook werd verfilmd. Een jaar na het overlijden van de door velen geliefde schilder, schrijver en dichter verschijnt deze fraaie editie van een van de succesvolste romans uit Wolkers’ rijke oeuvre.
Oktober 008 | gebonden | ca. 320 p. | isbn 978-90-234-3532-7.

Marszwart & titaanwit – Het beeldend werk van Jan Wolkers
24 juli 2008 – Beeldhouwer, schilder, schrijver, zo afficheerde Jan Wolkers zichzelf. In exact deze volgorde. Bezien vanuit zijn biografie valt dat te begrijpen: voordat Wolkers in 1957 met twee gedichten debuteerde, werd hij gelauwerd voor zijn beelden en won hij beurzen die hem in staat stelden te werken in de ateliers van de fameuze beeldhouwers Ossip Zadkine en Giacomo Manzù. De strikte opdeling van Wolkers’ talenten heeft ook iets vreemds: hij beeldhouwde met woorden en dichtte met verf. Al zijn werk geeft blijk van hetzelfde genadeloze, scherpe oog. In Marszwart & titaanwit laat Onno Blom, de biograaf van Wolkers, zien hoe zijn talenten elkaar versterkten. Niet door een chronologische opsomming, maar door Wolkers’ woorden en beelden naast elkaar te plaatsen en de sensitiviteit van de kunstenaar te laten spreken. Dit door de grafisch ontwerpster Irma Boom vormgegeven boek bevat veel nooit eerder getoond materiaal uit het archief en het atelier van Jan Wolkers. Het verschijnt bij de tentoonstelling van het beeldend werk van Jan Wolkers in Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden. Deze expositie zal worden geopend op 19 oktober 2008, de sterfdag van Jan wolkers.
Oktober 2008 | gebonden | ca. 224 p. | isbn 978-90-234-3000-1.

Het was wel een heel lief varkentje
10 juli 2008 – Een paar jaar geleden vertelde ik Jan Wolkers hoezeer ik het betreurde dat De Bezige Bij in het verleden haar beroemde Gouden boekjes had verkwanseld. Hij was het met mij eens. Ongeveer een jaar voor zijn dood kreeg ik een telefoontje van Jan. ‘Met Jan,’ zei hij. ‘Luister.’ Hij liet een pauze vallen en zei toen: ‘De blije bijtjes!’ En daarna nog eens: ‘De blije bijtjes!’ Zo moest volgens Jan Wolkers de nieuwe serie Gouden boekjes van De Bezige Bij heten. Jan zelf zou er een schrijven.
Kort na Jans overlijden ging ik op bezoek bij Karina op Texel. Op tafel lag een map met tekeningen en daarbovenop een tekst. Het was het laatste verhaal dat Jan Wolkers schreef. Het laatste boekje dat hij achterliet. Het is het eerste blije bijtje. De titel luidt: ‘Het was wel een heel lief varkentje’.
De blije bijtjes – een liefdevol eerbetoon aan Jan Wolkers. En, wie weet, het begin van een mooi avontuur.
Robbert Ammerlaan


In augustus 2007 dicteerde Jan Wolkers uit zijn hoofd 24 regels over een klein lief varkentje dat ontevreden is over zijn uiterlijk en zich daarom verkleedt als baron en buurvrouw. Het was zijn eerste verhaal voor kinderen en tevens het laatste boek dat Wolkers zou schrijven, vlak voor zijn overlijden op 19 oktober 2007. Het is geïllustreerd door zijn schoondochter-in-spe Leonie Hulsman, die een parmantig varkentje schiep. Het was wel een heel lief varkentje is een ontroerend kinderverhaal over je aanpassen of jezelf zijn. Een boekje dat zich in het hart van jonge en oude lezers zal nestelen. Wolkers’ eerste fictieboek voor kinderen.
Leonie Hulsman (1979) volgde kunstopleidingen in Tilburg en Lyon. Dit is haar eerste boekpublicatie.
ISBN 978 90 234 2964 7 | 28 pag. | verwachte uitgave: augustus 2008 | Prijs 9,90 euro

Expositie Jan Wolkers in Leiden
9 juli 2008 - Exact een jaar na zijn dood zal in zijn geboorteplaats Leiden een grote tentoonstelling over Jan Wolkers (1926-2007) worden geopend. De expositie belicht het hele spectrum van het werk van Wolkers met een accent op zijn beeldende kunst.
De tentoonstelling wordt vanaf 19 oktober gehouden in het stedelijk museum De Lakenhal en loopt tot 15 februari 2009. De tentoonstelling is opgezet in samenspel met de eigen collectie van het museum, dat Wolkers vanaf zijn vroegste jeugd vaak bezocht.

Een wake voor Jan Wolkers
Toen Oleg Zobern (1980) eind oktober in ons land en de stad Rotterdam was om zijn werelddebuut mee te maken – de door Douane uitgegeven verhalenbundel ‘Stil Jericho’ – was hij vrijwel vanaf het moment van zijn landing op Schiphol in de ban van de dood van Jan Wolkers: hij viel als een blok voor de titel ‘Op de vleugelen der profeten’, Wolkers’ essay over de invloed van de bijbel op zijn schrijverschap. Midden in zijn verblijf van acht dagen bezochten schrijver en uitgever de crematie van Wolkers in Amsterdam. Eenmaal terug in Rusland stuurde Oleg algauw zijn Nederlandse verhaal dat een eerbetoon aan Jan Wolkers mag heten: ‘Een wake voor Jan Wolkers’. Uitgeverij Douane besloot het verhaal speciaal voor de Boekenweek van 2008 uit te geven en goedkoop aan te bieden. ISBN 978-90-72247-13-1, uitgeverij Douane, Rotterdam.

De Lakenhal krijgt tentoonstelling Wolkers
Leiden 5 maart 2008 – Stedelijk Museum De Lakenhal krijgt dit jaar een tentoonstelling over Jan Wolkers. Dat heeft de Leidse cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan woensdag gezegd.
Karina Wolkers, de weduwe van Jan, liet in december al weten dat het een wens van Wolkers was om zijn collectie in Leiden te tonen.

Première verfilming Zomerhitte
1 maart 2008 - Op 20 maart gaat de verfilming van het boek Zomerhitte van Jan Wolkers in de Nederlandse bioscopen in première. Zomerhitte verscheen in 2005 ter gelegenheid van de Boekenweek. De film is geregisseerd door Monique van de Ven. Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra spelen de hoofdrollen. Onlangs verscheen de filmeditie van Zomerhitte, met daarbij het laatste interview met Jan Wolkers op dvd.
ISBN: 978 90 234 2685 1, 128 p., gebonden, Uitgeverij De Bezige Bij.

Zo is het genoeg
1 maart 2008 - Van de hand van Onno Blom verscheen ‘Zo is het genoeg’. In dit kleine requiem beschrijft Onno Blom, de biograaf van Wolkers, nauwgezet het laatste jaar van de kunstenaar. Hoe zag een dag van Wolkers eruit? Wie zag en sprak hij nog? Aan welke boeken, schilderijen en beelden werkte Wolkers? En hoe bereidden hij en Karina zich in hun huis op Texel voor op het onvermijdelijke?
‘Zo is het genoeg’, dat waren de laatste woorden van Jan Wolkers, beeldhouwer, schilder, schrijver. Anderhalve week voor zijn tweeëntachtigste verjaardag werden hem ’s nachts door zijn vrouw Karina twee boterhammen met jam gebracht. Hij at een paar stukjes, lachte naar Karina en zonk weg in een diepe slaap, die twee dagen zou duren en waaruit hij niet meer ontwaakte. Op 19 oktober 2007, om half twee ’s nachts, overleed hij. In dit kleine requiem beschrijft Onno Blom, de biograaf van Wolkers, nauwgezet het laatste jaar van de kunstenaar. Hoe zag een dag van Wolkers eruit? Wie zag en sprak hij nog? Aan welke boeken, schilderijen en beelden werkte Wolkers? En hoe bereidden hij en Karina zich in hun huis op Texel voor op het onvermijdelijke? Zo is het genoeg is een vitale ode aan het leven en een bezonken kanttekening bij ouderdom en dood.
ISBN: 978 90 234 2874 9, 112 p., gebonden, De Bezige Bij.

Binnenkort: Jan Wolkers – De Rubens van de literatuur
18 januari 2008 - Jan Wolkers was en is één van Hans Düttings literaire helden. Voor Dütting was Wolkers één van de weinige oermensen in de literatuur. Een man met een liefde voor het leven. In zijn gepubliceerde dagboeken is een man aan het woord die louter van genieten houdt. Zijn discipline sprak Dütting aan, evenals Wolkers enorme werk- en levenslust. Dütting beschouwt Wolkers als de Rubens van de Nederlandse literatuur. Het fascinerende in Wolkers’ werk: zijn beeldspraak, zijn gebeeldhouwde zinnen, waaraan je kunt merken dat hij ook beeldend kunstenaar was. Overal in zijn oeuvre ligt de dood op de loer, de tragedie, ook die van de liefde, het ouderlijk huis, conflicten met de religie, allemaal zaken die je veel aantreft in de Nederlandse literatuur. Wolkers heeft er op een heel persoonlijke wijze over geschreven. Door de kritiek is hij van het begin af aan slecht begrepen. Is het wel literatuur, vroeg men zich af. Wolkers die in de jaren zestig sensualiteit en erotiek onomwonden de literatuur binnensleurde bleek ook in staat te zijn schitterende essays te schrijven.
In Jan Wolkers – De Rubens van de literatuur, dat in maart 2008 verschijnt, komen leven en werk samen in een overzichtelijke documentaire.
ISBN: 9789059116436, paperback, 328 pagina’s, prijs € 22,95

Nieuwe editie van: De achtertuin
17 januari 2008 – Wolkers schreef twintig verhaaltjes over zijn achtertuin, geïnspireerd op de bejubelde tv-serie. Het zijn typisch wolkeriaanse verhalen, vol humor maar ook vol mooie observaties over allerlei dieren en planten in zijn prachtige tuin. Wolkers schrijft met groot gevoel en intuïtie over wat hij vindt in de natuur, in zon en regen, lente en winter. Verhaaltjes vol prachtige vondsten en opmerkelijkheden die iedereen aanspreken, jong en oud, ouder en kind. Het boek is rijk geïllustreerd met tekeningen van Bob en Tom Wolkers, die mooie kleurenplaten maakten van de dieren en planten die ter sprake komen. Een must voor iedere Wolkersfan.
ISBN: 9789023428671, gebonden, ca. 80 pagina’s, prijs ca. € 15,-

Stripversie Kort Amerikaans Deel 3
17 januari 2007 – Begeleid door grote interviews en artikelen in dag- en weekbladen verscheen het eerste deel van de stripversie van Kort Amerikaans in het voorjaar van 2006. Met zijn verfijnde stijl, verbeelding, fascinatie en respect voor de schrijver is Dick Matena dé tekenaar bij uitstek om het romandebuut van Jan Wolkers om te zetten ineen adembenemend beeldverhaal.
Deel 3 – tevens het laatste deel – verschijnt in het voorjaar 2008.
ISBN 9789023416784, gebonden, ca. 96 pagina’s, prijs € 19,90

Fotoboek: De Onstuimige Spelbreker
4 januari 2008 - Het zijn de portretten van de laatste fotosessie door Koos van Breukel bij Wolkers thuis op Texel, gemaakt enkele weken voor zijn overlijden i.o.v. het NRC Handelsblad. Een van deze portretten stond afgedrukt op het omslag van het magazine M van NRC Handelsblad. Koos van Breukel en Paul Steenhuis verbleven een dag bij de schrijver. Steenhuis schreef er een kort verslag over. De portretten tonen Wolkers op een kwetsbare maar ook levenlustige manier. Een bijzonder document.
De 24 foto’s, waarvan drie samen met Karina, zijn afgedrukt in kleur en in zwart-wit, in een boek van 64 pagina’s, formaat 16 x 20 cm. Er is een (kleine) tekst aan toegevoegd van Paul Steenhuis (NRC). Vormgeving Sabine Verschueren, verkoopprijs € 24,95.

Plannen voor herstel monument
8 januari 2008 - In stilte worden plannen gesmeed het monument ‘Tot hiertoe en niet verder’ op de dijk van de Prins Hendrikpolder te herstellen. De voorzitter van de Texelse Vereniging van Logiesverstrekkers hield hiervoor een hartstochtelijk pleidooi tijdens de ledenvergadering. Hij stuurde in november 2007 een brief naar Karina en schreef haar dat ze rustig de tijd moest nemen om erover na te denken. Het is een gevoelig punt omdat het monument twee keer is vernield en de dader nog altijd niet is opgepakt. Jan Wilde het zelf niet herstellen omdat hij bang was dat het opnieuw kapot zou worden gemaakt.
De financiering van het monument moet uit de Texelse gemeenschap komen.

Nieuws over Jan Wolkers 2007Naar boven
DVD De onverbiddelijke tijd
4 december 2007 - In verband met het overlijden van Jan Wolkers heeft het Letterkundig Museum het videoportret ‘De onverbiddelijke tijd’ uitgebracht op dvd. In de documentaire staat de vergankelijkheid, het belangrijkste thema in het oeuvre van de schrijver, centraal. Duidelijk wordt wat een geweldig verteller Wolkers was: vitaal, bevlogen, geëmotioneerd en steeds doordrongen van het menselijk tekort.
Het is dezelfde documentaire als de indertijd op video is uitgebracht. Er aan toegevoegd is nu een boekje met de tekst van het interview door Hella S. Haasse (eerder afgedrukt in het Schrijversprentenboek ‘Tijd bestaat niet’), een beknopte biografie en een lijst met afzonderlijke publicaties van Jan Wolkers.
De DVD (circa 50 minuten) kan besteld worden bij het Letterkundig Museum ( info@nlmd.nl) en kost 14,90 euro (excl. verzendkosten) of kijk op [url=http//www.moskwood.nl[/url]

Ook Wolkers in nieuw Pantheon
29 november 2007 – Het ministerie van OCW heeft het Letterkundig Museum in Den Haag een subsidie van 650.000 euro toegekend voor de verbouwing en herinrichting. De belangrijkste vernieuwing is de aanleg van het Pantheon, de nieuwe vaste opstelling met de top 100 van de hele Nederlandstalige literatuur. Die top 100 werd een jaar geleden geselecteerd door een speciale commissie. Wegens zijn uitzonderlijke verdiensten is besloten de top 100 met één schrijver uit te breiden: de onlangs overleden Jan Wolkers. De verbouwing moet verder 500 vierkante meter extra expositieruimte opleveren, waardoor het Kinderboekenmuseum kan worden uitgebreid en de Nationale Schrijversportrettengalerij beter kan worden geëtaleerd.

Leda en de Zwaan niet verplaatsen
28 november 2007 – Het bronzen beeld Leda en de Zwaan van Jan Wolkers moet blijven staan waar het staat.
Wethouder Hans Luiten van de gemeente Zaanstad wil het beeld weghalen bij de brug over de Vaart aan de Stationsstraat. Het staat daar sinds de opening van de brug in 1958. Eerdere pogingen, een jaar of acht geleden, om het beeld te verplaatsen zijn door Wolkers zelf gedwarsboomd. Volgens Karina was haar onlangs overleden echtgenoot er destijds ‘absoluut op tegen’ dat het beeld verplaatst zou worden. ‘Het was speciaal gemaakt voor die plek. Dat kun je niet zomaar verplaatsen’, zegt zij over Wolkers’ eerste overheidsopdracht in 1956. In de tijd dat Jan Wolkers het beeld maakte, was het een stuk rustiger in de Stationsstraat dan nu. Gemeenteraadslid Bert Boet (GroenLinks) meent dat er nu geen tijd meer is om naar het beeld te kijken. Hij stelde voor het beeld te verplaatsen naar een plek waar het meer opvalt. Wethouder Luiten nam dat over.
Karina onderneemt nog geen actie op het voornemen van Zaanstad. Ze wacht eerst maar eens een brief af van de gemeente Zaanstad. Mocht die komen dat zal ze contact opnemen met haar adviseur op kunstgebied, Rudi Fuchs, de voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Bron: Noordhollands Dagblad

Luisterboek Turks fruit
5 november 2007 - Met het overlijden van Jan Wolkers nemen we ook afscheid van zijn unieke stemgeluid. In de maanden voor zijn dood trok Jan Wolkers zich bovendien al meer terug op Texel en was zijn stem, die steeds breekbaarder werd, enkel nog hoorbaar voor zijn familie, vrienden en kennissen. Desalniettemin verleende hij juist in deze periode zijn medewerking aan een project, waarmee zijn stemgeluid ook voor het grote publiek vereeuwigd zou worden: het luisterboek Turks fruit, ingesproken door de auteur zelf. In een speciaal daarvoor ingerichte geluidsstudio in het huis van Jan en Karina Wolkers op Texel is er vier dagen lang gewerkt aan de opnames voor dit unieke luisterboek.
Op 26 oktober 2007, op wat zijn 82ste verjaardag had moeten worden, zou uitgeverij Meulenhoff het eerst exemplaar van het luisterboek op Texel aan de auteur uitreiken. Exact een week eerder stierf hij onverwacht. Het luisterboek van ‘Turks fruit’ heeft daarmee onbedoeld een andere lading gekregen. Eerder dan verwacht, is het een herinneringsdocument geworden. Niet alleen een herinnering aan de prachtige klassieker ‘Turks fruit’, maar ook en vooral aan de onvergetelijke kunstenaar Jan Wolkers.
Het luisterboek van ‘Turks fruit’ bestaat uit zes cd’s en is geproduceerd door De Kunst, ISBN 978 90 290 8052 1, prijs € 19,90.

Dagboek 1976
2 november 2007 – Half november verschijnt een nieuw deel in de succesvolle dagboekenreeks van Jan Wolkers: Dagboek 1976.
Uitgever: De Bezige Bij. ISBN: 978-90-234-2686-8.

Jan Wolkers. Een documentaire DVD
2 november 2007 – Op 19 oktober overleed Jan Wolkers in zijn huis op Texel op 81-jarige leeftijd. De Nederlandse literatuur verloor met Jan Wolkers een van zijn grootste en meest geliefde schrijvers.
Vijftig jaar geleden debuteerde Jan Wolkers als schrijver. Tot het eind van zijn leven schilderde en schreef hij nog elke dag. Met interviewer Coen Verbraak kijkt Wolkers terug op een rijk kunstenaarsleven, waarin de liefde en vooral ook de dood altijd een grote rol hebben gespeeld. Daarnaast komen zijn vrouw Karina en zijn zoons Bob en Tom uitgebreid aan het woord. Deze documentaire, thans op dvd verkrijgbaar, is eerder uitgezonden door de KRO als aflevering uit de reeks Profiel. Uitgever: De Bezige Bij / Zoem Luisterboeken.

Jan Wolkers met gedicht op postzegel
2 september 2007 - Vandaag is een nieuwe postzegel gepresenteerd met daarop een gedicht van Jan Wolkers, tegen de achtergrond van een van zijn schilderijen. Het gedicht gaat over ‘De geboorte van Venus’, het beroemde schilderij van Botticelli, dat in Florence hangt. Je ziet daar Venus op een grote drijvende schelp. Ze draagt geen kleren, en houdt haar lange haar voor de schaamstreek.
De kleuren die op de postzegelstrook zijn afgebeeld, komen uit zijn schilderijen.
Vanaf maandag 3 september is de nieuwe postzegel te koop.

Nieuwe uitgaven Jan Wolkers op stapel
31 augustus 2007 - Jan Wolkers viert op 26 oktober zijn 82ste verjaardag. Op deze dag krijgt hij het eerste exemplaar van het luisterboek Turks fruit overhandigd, die uit 6 cd’s bestaat. Deze klassieker is door Jan zelf ingesproken. Het is een uitgave van Uitgeverij Meulenhoff.
In november 2007 verschijnt bij De Bezige Bij Dagboek 1976 van Jan Wolkers (ISBN 978 90 234 2686 8). Zomerhitte (ISBN 978 90 234 2685 1) verschijnt opnieuw. Deze gebonden uitgave, uitgegeven door De Bezige Bij, staat gepland voor januari 2008. En in februari 2008 zal deel 3 van de stripversie van Kort Amerikaans uitkomen; zowel de gebonden als de luxe versie. ISBN 90 234 1678 4 (gebonden ex.) en 978 90 234 1683 8 (luxe editie), De Bezige Bij.

Jan Wolkers schrijft en leest Groot Dictee
6 juli 2007 - Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar geschreven door Jan Wolkers.
De schrijver van vele bestsellers is niet alleen verantwoordelijk voor de tekst, maar draagt het dictee ook zelf voor. Vanwege zijn hoge leeftijd - Jan wordt in oktober 82 - komt Wolkers in december niet zelf naar de zaal van de Eerste Kamer om het dictee voor te lezen. Hij spreekt de tekst vooraf in op video vanaf zijn woonplaats op Texel. Volgens Marc van Staveren van Men at Work TV-produkties, producent van het programma, heeft Wolkers zelf aangegeven liever niet van Texel naar de Eerste Kamer te komen. Daar wordt het Dictee opgenomen. Daarom wordt een videoband van zijn voordracht uitgezonden, waarna Philip Freriks en de Belgische presentatrice Martine Tanghe het dictee in stukjes herhalen.
Het dictee, eerder traditiegetrouw voorgedragen door journaallezer Philip Freriks, wordt sinds een paar jaar geschreven door gastauteurs. Zo kwam de tekst al eens van de hand van het duo Remco Campert en Jan Mulder, en vorig jaar van Martin Bril. Vorig jaar werd het dictee voor het eerst sinds jaren weer eens gewonnen door een Nederlander, Jacques Bettelheim, die vijf fouten maakte.
De negentiende editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt 19 december uitgezonden op Nederland 1.
Bron: NU.nl / Noordhollands Dagblad / de Volkskrant

Rottumerplaat
2 juli 2007 – Deze maand is in de Bruna-winkels uit de reeks Literaire Juweeltjes het boekje Rottumerplaat te koop. Het boekje bevat een deel van het eerder door Jan Wolkers geschreven dagboek Groeten van Rottumerplaat.
Om mensen en vooral jonge mensen op een prettige manier duidelijk te maken dat het lezen van literatuur heel aangenaam kan zijn en tegelijkertijd onze kijk op de wereld kan veranderen, is de Literaire Juweeltjes Reeks opgezet. Elke maand verschijnt een nieuw Literair Juweeltje bij Bruna; een goed toegankelijke tekst van een bekende schrijver in een mooi vormgegeven boekje. Achterin elk deeltje telkens een kortingsbon waarmee voor minder geld meer werk van de betrokken schrijver kan worden gekocht in de boekhandel. Op deze manier wordt geprobeerd niet-lezers lezers te maken, en van weinig-lezers hopelijk graag-lezers. Dat lukt dankzij de welwillende medewerking van de schrijvers, hun uitgevers, fotografen, de drukker, vormgever, en Bruna BV.

Onno Blom gaat biografie Jan Wolkers schrijven
30 juni 2007 - Leidenaar Onno Blom, literair journalist en publicist, gaat de biografie van schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers (81) schrijven. Dat heeft uitgeverij De Bezige Bij laten weten. Jan Wolkers verleent zijn volledige medewerking aan de biografie en zal Blom exclusieve toegang verschaffen tot zijn persoonlijk archief. De Bezige Bij verwacht de biografie in 2012 te kunnen publiceren. Blom is zeer verguld dat hij de geautoriseerde biografie mag schrijven.
Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef literaire kritieken en gaf les in dit verschijnsel aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde ook boeken over Harry Mulisch (een biografisch portret) en Gerrit Komrij (een monografie). Blom is thans freelance publicist en literair medewerker van Trouw. Onno Blom is van plan op de Wolkers-biografie te promoveren aan de Leidse universiteit bij professor Willem Otterspeer.
Bron: ANP / de Volkskrant / Noordhollands Dagblad

Jan Wolkers niet naar jubileum in Sint-Petersburg
26 mei 2007 – Om het jubileum van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg luister bij te zetten, was Jan Wolkers uitgenodigd om het essay ‘Op de vleugelen der profeten’ voor te dragen. Ook was er een uitgebreid programma voor Jan samengesteld, met een feestrede van de hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Thomas Vaessens, een receptie namens de ambassadeur, een bezoek aan Hermitage en een receptie bij de consul-generaal.
Jan verheugde zich op zijn eerste bezoek aan Sint-Petersburg - zijn zoon Tom gaat er optreden met zijn band -, maar hij moest de reis op doktersadvies afzeggen. ‘Mij is ten strengste ontraden om de grote reis naar de Oostzee te maken. Als ik het toch doe, zei de dokter, en ik krijg daar wat, nou dan kunnen ze meteen in Moskou naast Boris Jeltsin en Mstislav Rostropovitsj een nieuw kuiltje graven!’, aldus Wolkers.
Bron: De Volkskrant

Niet seks maar echte liefde centraal in verfilming Wolkers’ zinderende ‘Zomerhitte’
18 mei 2007 - Jan Wolkers’ Zomerhitte wordt de komende weken verfilmd op Texel. Met ‘Zomerhitte’ van producent Ate de Jong wordt Wolkers vijfde roman verfilmd. Een passionele liefdesgeschiedenis omringd door intriges en drugssmokkel. Gedraaid wordt op het naaktstrand, duin- en natuurgebied, het pittoreske dorpje De Waal en de haven in Oudeschild. In de hoofdrollen BNN presentatrice Sophie Hilbrand als geschiedenisstudente Kathleen en acteur Waldemar Torenstra in de rol van natuurfotograaf Bob. Ook in het dagelijks leven zijn zij een liefdespaar en staan dus garant voor een vlammende liefdesfilm. Volgens regisseuse Monique van de Ven hoeft Wolkers niet bang te zijn voor een pornografische verfilming van zijn boek. Het gaat om de schoonheid; de ware liefde. Mede-producent en scenarioschrijver Edwin de Vries, echtgenoot van Monique, heeft wat gesleuteld aan Wolkers’ versie. In het boek is de achtergrond van de hoofdpersoon niet duidelijk. Edwin heeft Bob als oorlogsfotograaf net laten terugkeren uit Afghanistan. Hij denkt zich nooit meer te kunnen overgeven aan de liefde.
Bron: Noordhollands Dagblad

Kost optreden Pauw & Witteman Jan Wolkers opdracht?
16 april 2007 - Een optreden in het tv-programma Pauw & Witteman zou kunstenaar Jan Wolkers een opdracht ter waarde van 80.000 euro hebben gekost. De gemeente Noordoostpolder heeft Wolkers laten weten een ander te zoeken voor een beeld dat in Emmeloord zou komen.
Dat schrijft Paul Witteman in zijn column in VARA TV Magazine, die direct voor commotie zorgde.
Jan Wolkers, zijn vrouw en hun tweelingzoons Bob en Tom waren donderdag 22 maart te gast in het tv-programma. Jeroen Pauw las een pikant fragment voor uit ‘Dagboek 1974’ van de kunstenaar . Korte tijd later liet, zo schrijft Witteman, de gemeente Noordoostpolder weten de besprekingen over de opdracht stop te zetten.
De opdracht zou echter nog niet vergeven zijn aan de bekende Texelse kunstenaar. Jan was benaderd door de schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer voor het maken van een monument. Het kunstwerk moet op het voormalige eiland Schokland in de gemeente Noordoostpolder komen te staan. De eerste gesprekken over het kunstwerk stonden in april gepland.
Volgens burgemeester W. van Rappard van de gemeente Noordoostpolder annuleerde de schippersvereniging de gesprekken omdat leden van hun achterban reserve hadden over de kunstenaar. Hij benadrukte dat er al bij de nominatie van Wolkers enige reserve was bij de leden.
Bestuurslid Ype Dijkstra bestrijdt dat het programma Wolkers werk kost. ‘Ik weet niet eens wat hij in het programma heeft gezegd.’
Bron: ANP | Noordhollands Dagblad | VARA TV Magazine

Wolkers in Hans Warrens nooit uitgegeven roman ‘Om het behoud der eenzaamheid’
15 april 2007 - In een essay in het tijdschrift voor literatuur ‘De Tweede Ronde’ vertelt Molegraaf over de geschiedenis van het manuscript ‘Om het behoud der eenzaamheid’. Hij trof dat na Warrens dood aan, zorgvuldig opgeborgen in een roze archiefmap waarop Warren de titel van het boek had genoteerd. 'Het is heel zichtbaar zijn handschrift als oude man; de woorden zweven. De boodschap is duidelijk: hij heeft de roman weliswaar niet laten verschijnen, maar hij hoopte dat die niet zou verdwijnen.' Molegraaf zal de roman niet publiceren, vooral omdat het manuscript een soort 'oerboek' is waaruit grote delen al in ander werkvan Warren – o.a. de dagboeken - zijn terechtgekomen.
De roman is gebaseerd op de liefdesgeschiedenis van Hans Warren en Maria de Roo, 'Sibylle' uit Geheim dagboek - al is het in de roman niet Hans zelf maar zijn halfbroer Nous die haar bemint. Nous valt ook op jongens, maar het wordt hem door Hans ten sterkste afgeraden 'om aan die verkeerde neiging toe te geven'. Molegraaf beschrijft het als een verraad van de schrijver aan zichzelf. Jan Wolkers, met wie 'Sibylle' later zou trouwen, speelt ook een rol in het boek, onder de naam Josquin. Het is deze Josquin die in het nu gepubliceerde hoofdstuk in De Tweede Ronde aan het woord is.
Bron: Versatel/H.Warren/nieuws

Jan Wolkers Foto
4 april 2007 - Uit 1971 dateert de vriendschap tussen fotograaf Steye Raviez en Jan Wolkers. Die warme, ruim drie decennia overspannende band resulteerde in mappen vol foto’s. Met naast staatsieportretten ook zwoele snapshots van ‘de Leeuw van Texel’ met echtgenote Karina, genoeglijke familiekiekjes met tweelingzonen Bob en Tom en opnamen van signeersessies, openbare optredens en Jan-aan-het-werk.
Een selectie van sprekende Raviez-foto’s vind je terug in het boek Jan Wolkers Foto. Een stevig uitgevoerd fotoboek met uitmuntende tekst van journalist Coen Verbraak. Hij liet de inmiddels 81-jarige kunstenaar filosoferen rond het vijftal na aan zijn hart gebakken thema’s waarin ook Raviez zijn fotomateriaal onderverdeelde: ‘Ouders en kinderen’, ‘De dood’, ‘Kunst’, ‘Natuur’ en ‘Vrouwen’. Het motto van deze beeldende kunstenaarsbiografie is ontleend aan een sonnet van Shakespeare. Heel erg vrij vertaald in de woorden van Jan Wolkers: ‘Voorleven in mijn werk interesseert me niet. Ik leef voort in mijn kinderen, dat is genoeg.’ Bezonken wijsheden te over in deze zeer geslaagde uitgave, waarin de in het afgelopen jaar plotseling sterk verouderde kunstenaar wordt geportretteerd als een nuchter man met – ondanks alles – een prettig lichte levensvisie. Die geniet van de keuzevrijheid die zijn bijzondere talentencombinatie hem biedt en blijmoedig constateert dat hij daardoor nooit last heeft van een writer’s block.
Bron: Noordhollands Dagblad

Sophie Hilbrand hoofdrol in ‘Zomerhitte’
Sophie Hilbrand gaat de hoofdrol spelen in de film ’Zomerhitte’, naar het gelijknamige boekenweekgeschenk van Jan Wolkers. De film wordt geregisseerd door Monique van de Ven die zelf de hoofdrollen speelde in de Wolkers-films ’Turks Fruit’ en ’Brandende Liefde’. Hilbrand praat ook over jongeren en politiek. Zij leidde donderdag 22 maart 2007 in Den Haag, in het kader van 50 jaar Europa, een gesprek met 50 hoofdredacteuren van schoolkranten met onderen anderen Jan Marijnissen en Neelie Kroes. Sophie Hilbrand is een van de presentatoren van het BNN-programma ‘Spuiten en Slikken’.

Nieuwe boeken van en over Jan Wolkers
Het heeft langer geduurd dan voorzien, maar deel 2 van de strip ‘ Kort Amerikaans’ komt er aan: eind maart gaat hij verschijnen. De uitgave komt nu definitief in drie delen. Het laatste deel staat aangekondigd voor najaar 2007 / uiterlijk voorjaar 2008.
Maar er is meer onderweg. In 1957, het jaar dat Wolkers naar Parijs ging werken bij Zadkine, schreef hij twee gedichten. Een eenvoudig debuut, maar wél een waarin de stem van de meester al onmiskenbaar doorklinkt. Het betekent dat beeldend kunstenaar Jan Wolkers in 2007 vijftig jaar schrijver is!
Bij uitgever de Bezige Bij willen ze het jubileum rijk vieren, met enkele speciale uitgaven. Zo verschijnt er een fraai vormgegeven fotoboek met werk van Steye Raviez, die Wolkers al meer dan 30 jaar van nabij volgt: ‘Jan Wolkers 50 jaar schrijver’. Journalist Coen Verbraak schreef er een biografisch portret bij als inleiding en verzorgde samen met Wolkers de bijschriften. Het telt zo’n 120 pagina’s, is gebonden en grotendeels in kleur.
Tegelijkertijd is een derde deel aangekondigd in de serie dagboeken: ‘Dagboek 1972’. Aanstekelijke leeskost, zoals we inmiddels weten.
Naast deze drie nieuwe boeken komt er een heruitgave in paperback van de essaybundel ‘De schuimspaan van de tijd’.
En er verschijnt een bijzondere bundeling van eerder werk: ‘Het grote Waddenboek’. Hierin zijn opgenomen de bundels van ‘Omringd door zee’, ‘Groeten uit Rottumerplaat’ en ‘De Achtertuin’. Een heerlijk leesboek, mooi gebonden en geïllustreerd.
Een feestelijk Wolkers-voorjaar in het verschiet. De omslagen van de nieuwe boeken en wat extra aan informatie treft u aan op de website van Het Open Boek op Texel..

Plan voor Jan Wolkers Museum
Texel/Leiden 13 februari 2007 – Er bestaan plannen voor een Wolkers Museum. En als het aan de kunstenaar zelf ligt, moet dat in Leiden komen. ‘Want dat is de stad die het belangrijkste is geweest voor mijn ontwikkeling’, zegt de inmiddels 80-jarige schrijver, schilder en beeldhouwer. ‘Het zou mooi zijn als mijn werk bij elkaar blijft. Straks na mijn dood.’
Het idee voor een museum is afkomstig van Alexander Pechtold. De oud-minister van bestuurlijke vernieuwing is momenteel lijsttrekker van D66, maar was in een vorig leven wethouder in Leiden. In die hoedanigheid liep hij Jan Wolkers regelmatig tegen het lijf, onder meer bij de ontwikkeling en totstandkoming van het kunstwerk voor het station.
Jan Wolkers zelf voelt zich vereerd. ‘Ja, ze zijn bij me geweest hier op Texel’, zegt hij. ‘Het verkeert allemaal nog in het beginstadium. Maar ik zou het zeker toejuichen als het er komt.’
Bron: Noordhollands Dagblad

Jan Wolkers in Profiel
In het KRO biografieënprogramma Profiel van woensdag 7 februari 2007 (Nederland 2) een portret van een van de laatste nog levende grote Nederlandse schrijver van de vorige eeuw: Jan Wolkers.
In de jaren zestig en zeventig was hij de man van de grote wereld, van seks, drugs en Turks Fruit. Inmiddels is Jan Wolkers eenentachtig. Hij schildert en schrijft nog elke dag, in zijn zelfgekozen isolement op Texel. ‘Het beste heb ik nog altijd niet gemaakt. Ik ben nog steeds in worsteling met de tijd.’ Maar zijn schaduw wordt langzaamaan langer.
Met interviewer Coen Verbraak kijkt Wolkers om naar een rijk kunstenaarsleven, waarin liefde en vooral ook dood altijd een grote rol hebben gespeeld. Daarnaast komen zijn vrouw Karina en zijn zoons Bob en Tom uitgebreid aan het woord. ‘Wat heb je eraan dat je werk na je dood nog bestaat? De pyramides zullen ooit als gemalen nootmuskaat ter aarde liggen. Het is jammer, maar alles verdwijnt. Ook De Nachtwacht van Rembrandt ligt over een paar eeuwen als vodden onder de lijst.’
Profiel is een samenwerkingsverband tussen de KRO, HUMAN en de IKON.

Nieuws over Jan Wolkers 2006Naar boven
Drummers Double Bill & Jan Wolkers op CD ‘2Texel’
24 oktober 2006 – Onder de naam Drummers Double Bill gaan de slagwerkers Rob Verdurmen en Arend niks schuil. Met blazers, gitariste en contrabas maken zij typisch Nederlandse improvisatiemuziek. In 2004 traden zij diverse malen op hetzelfde podium op waarop ook dichter-kunstenaar Jan Wolkers plaatsnam. Zodoende leerden zij elkaars werk kennen en dat leidde tot een wederzijdse bewondering. Het lag daarom voor de hand dat op zeker moment de vraag opdook: kunnen we niet iets samen doen? Het enthousiasme was er meteen: Wolkers schreef voor de gelegenheid vijf gedichten die alle over het leven gaan en Rob Verdurmen en Arend niks componeerden er muziek bij. Het resultaat is live vastgelegd op de prachtige cd ‘2Texel’.
Van de negen stukken is er in vijf een meer dan soepele samenwerking tussen musici en dichter, de andere vier zijn in handen van uitsluitend Drummers Double Bull. De soepele samenwerking is vooral ontstaan uit het feit dat beide fenomenen elkaar vrij lieten. Wolkers declameert met de van hem bekende achteloosheid, de musici dansen vrijelijk om zijn woorden heen. Bovendien zijn in al die vrijheden ook Wolkers’ woorden ongebonden. Luister maar eens naar ‘Broodbeleg’. Wolkers meldt daarin dat zijn konijn dood is. Ik jammer luid en roep owee / doe hem toch maar door de paté. Om daarna mee te delen dat hij nog nooit zulke lekkere paté heeft gegeten! Musici en dichter hadden daarbij volop in de val van meligheid kunnen trappen. Het tegendeel is echter het geval: doordat de opzwepende klanken van Drummers Double Bill als een sluier over Wolkers’ woorden zijn gedrapeerd, versterken poëzie en muziek elkaar meer dan overtuigend.
Interesse: www.drummersdoublebill.nl.
Bron: Jazzenzo

Alleen op een eiland – Godfried Bomans en Jan Wolkers
23 oktober 2006 – In 1971 verbleven de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers elk een week lang alleen op Rottumerplaat. Een experiment in eenzaamheid. Hun belevenissen werden op de radio door de Vara en Avro uitgezonden met de toen 26-jarige Willem Ruis als presentator. Deze radio-uitzendingen zijn op cd uitgebracht als luisterboek ‘Alleen op een eiland’. Deze cd van Uitgeverij Rubinstein heeft een luisterduur van zes uur.

Nieuw dagboek
16 oktober 2006 – Er ligt een derde dagboek op de plank van Jan Wolkers. Het dagboek gaat over alledaagse dingen. Er staat veel in over ‘De walgvogel’, maar ook over koken, de natuur en veel vrijpartijen met zijn vrouw Karina. Het is een dagboek met gewone dingen die iedereen meemaakt, maar niemand openlijk vertelt. Nog steeds houdt Wolkers dagboeken bij.
Bron: Noordhollands Dagblad.

Verfilming ‘Zomerhitte’
16 oktober 2006 – Monique van der Ven is in onderhandeling over de verfilming van het boekenweekgeschenk 2005: ‘Zomerhitte’ van Jan Wolkers.
Bron: Noordhollands Dagblad.

Expositie Provinciehuis
Vanaf maandag 11 december 2005 tot en met dinsdag 16 januari 2007 exposeert Jan Wolkers in het Provinciehuis te Haarlem. Te zien is een overzicht uit zijn kunstenaarsbestaan. In de reeks Houtplein Exposities exposeerde Jan al eerder (met recent werk). Nu bevat de tentoonstelling werk van 50 jaar kunstenaarschap: van schapenkeutels tot het licht op Texel.
Bron: www.noord-holland.nl

Auschwitzmonument weer vernield
12 augustus 2006 – De informatiezuil bij het Auschwitzmonument in Amsterdam is platgereden door een onbekend voertuig. De politie meent vandalisme of bewuste vernieling te kunnen uitsluiten. Wie de zuil donderdagavond 10 augustus heeft beschadigd en waar de door Jan Wolkers geschreven tekst is gebleven, is onbekend.

Wolkers en Bomans op cd
21 juli 2006 - De legendarische radioreportage met Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat, uitgezonden in 1971, komen uit op cd.
Het luisterboek ‘Alleen op een eiland’ bevat zes uur materiaal en zal in het najaar, vlak voor ‘De week van het luisterboek (1 t/m 12 november 2006) verschijnen. Het luisterboek is een co-productie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Uitgeverij Rubinstein.
Wolkers en Bomans verbleven in de zomer van 1971 elk afzonderlijk een week in een klein geel tentje op het onbewoonde eiland. De enige verbinding met de buitenwereld was het dagelijkse radiocontact met de toen 26-jarige verslaggever Willem Ruis die in een hotel in Warffum verbleef.

Drie awards voor musical Turks Fruit
23 maart 2006 – Joop van den Ende Theater werd met vijf prijzen – inclusief de publieksprijs in de categorie grote musicals voor ‘Beauty and the Beast’ – de grote winnaar van de John Kraaijkamp Musical Award 2006.
Voor ‘Jesus Christ Superstar’ en ‘Cabaret’ waren er twee juryprijzen. Anderzijds werd het oer-Nederlandse ‘Turks Fruit’ van de Stichting Beeldenstorm als kleine nieuwe musical met drie prijzen hoog gewaardeerd. Dat was volgens de jury de beloning voor creativiteit, lef en vakmanschap. Voor haar hoofdrol werd Jelka van Houten in Rotterdam Ahoy’ gelauwerd en Sjoerd Kuyper als de schrijver van de liedteksten. Bovendien kreeg deze productie de publieksprijs in de kleine categorie.

Turks Fruit trekt 80.000 bezoekers
2 mei 2006 – De musical ‘Turks Fruit’ heeft al meer dan 80.000 bezoekers getrokken. Dat liet een woordvoerder van de producenten Stichting Beeldenstorm en Harry Kies Theaterprodukties weten.
De landelijke tournee werd zondag 30 april afgesloten in Maastricht. Daarna is de musical nog twee weken te zien in Amsterdam. De productie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Antonie Kamerling (Rick) en Jelka van Houten (Olga) vertolken de hoofdrollen.
Stichting Beeldenstorm en Robin de Levita werken op dit moment aan een internationale versie en willen de musical naar onder meer New York brengen.

Stripversie Kort Amerikaans
Tekenaar Dick Matema heeft Kort Amerikaans ‘verstript’.
Eerder maakte Matema al een stripversie van De Avonden van Gerard Reve.
De tekenaar maakt voor de strip gebruik van de integrale tekst.
Hij heeft in tegenstelling tot bij De Avonden, in kleur gewerkt. In oorlogskleuren: matte, aardse tinten.
Kort Amerikaans vertelt het verhaal van Eric van Poelgeest, die tijdens de oorlog onderduikt in het gebouw van de schildersacademie in Leiden.
Wolkers neemt 27 april in de academie het eerste stripexemplaar in ontvangst.
Het beeldverhaal verschijnt bij De Bezige Bij in drie delen.

Jan Wolkers ereburger van Texel
24 maart 2006 – Texel heeft er een ereburger bij. Jan Wolkers mag voortaan met deze titel door het leven gaan. Hij heeft dat niet alleen te danken aan zijn kunstzinnige en literaire prestaties, maar vooral aan de manier waarop hij Texel telkens in de landelijke aandacht weet te brengen.
Door de gemeenteraad was al een jaar geleden ingestemd met het idee om naast de in 2002 benoemde Harry de Graaf twee andere Texelaars ‘op een passend moment’ tot ereburger te maken. Het passende moment bij Wolkers is het feit dat hij precies 25 jaar geleden op Texel ging wonen. 24 maart 1981 is de datum waarop hij en Karina in het bevolkingsregister werden ingeschreven.
‘Geen gelegenheid laat Jan Wolkers voorbij gaan om te vertellen en te beschrijven hoe inspirerend het eiland Texel voor hem, zijn gezin en zijn werk is en welke gevoelens dat bij hem losmaakt. Texel heeft zich 25 jaar lang geen betere ambassadeur dan Jan Wolkers kunnen wensen. Zijn betrokkenheid met het eiland en zijn uitzonderlijke gave om Texel voortdurend op een bijzondere wijze naar voren te brengen is een grote verdienste voor het eiland. Reden waarom Jan Wolkers tot ereburger van de gemeente Texel is benoemd, als bewijs van hoge waardering en diepe dankbaarheid’, aldus de oorkonde die op vrijdag 24 maart 2006 door burgemeester Joke Geldorp aan Jan werd overhandigd.
‘Je mag nu een klein buiginkje voor mij maken en me voortaan aanspreken met Heer Jan,’ lacht Jan Wolkers.
De oorkonde, waarbij een zilveren draagspeldje met het gemeentewapen hoort, maakt ook melding van de twee kunstwerken die Wolkers voor Texel heeft gemaakt: het glaskunstwerk Tot hier en niet verder op de dijk van de Prins Hendrikpolder en de eveneens van glas gemaakte sculptuur in de vijver aan de Elemert als nagedachtenis aan dr. Jac.P. Thijsse.
Bron: Texelse Courant en Noordhollands Dagblad

Musical ‘Turks Fruit’ verhuist naar off-Broadway
9 maart 2006 - De musical ‘Turks fruit’ gaat naar Amerika. Producent Robin de Levita heeft met schrijver Jan Wolkers en de Nederlandse producent Gerard Cornelissen van Stichting de Beeldenstorm, op Texel een wereldwijd contract gesloten. Nu al wordt tijdens de Nederlandse tournee een aantal kleine aanpassingen uitgeprobeerd, die strak sin Amerika moeten worden toepgepast.
De Levita werkte jarenlang namens Joop van der Ende als producent op Broadway, maar werkt nu samen met componist, tekstschrijver en producer John Ewbank, de man achter het success van Marco Borsato. Hij gelooft dat ‘Turks fruit’ alles in zich heeft om in New York een succes te worden. De kracht van de productie schuilt volgens De Levita in de eenvoud; geen grote ingenieuze decors, geen grote effecten. Dat de voorstelling relatief veel naakt laat zien, is geen probleem.
Bron: De Telegraaf

DVD - Jan Wolkers in Carré
8 maart 2006 - In 2005 was Jan Wolkers de Boekenweekauteur. De auteur van onvergetelijke romans schreef voor de gelegenheid een, in zijn eigen woorden, gruwelijk spannende novelle 'Zomerhitte'. Duizenden fans kwamen naar zijn signeersessies, en het Boekenweekgeschenk Zomerhitte ging in een enorme oplage de toonbank over. Dat deze lieveling van lezend Nederland na zoveel jaren auteur van de Boekenweek was, was aanleiding voor een bijzondere gebeurtenis: op zondag 13 maart 2005 werd theater Carré gereserveerd voor een gesprek tussen Jan Wolkers en Paul Witteman.
'Jan Wolkers in Carré' is de visuele registratie van deze ochtend. Eerst gaan Paul Witteman en Jan Wolkers in gesprek, vervolgens is er een optreden van Tom Wolkers op gitaar. Tot slot leest Jan Wolkers voor uit eigen werk. Een uniek live optreden voor alle fans van Paul Witteman en Jan Wolkers, en natuurlijk voor liefhebbers van luisterboeken én dvd's.
Jan Wolkers in Carré, ISBN 9023420446, DVD, Uitgever De Bezige Bij.

Jan Wolkers - Dagboek 1969
4 maart 2006 - Naast het succesvolle Boekenweekgeschenk Zomerhitte, waarmee Jan Wolkers opnieuw de harten van alle lezers veroverde, verscheen tegelijkertijd Dagboek 1974, de eerste uitgave van de dagboeken die Wolkers gedurende meer dan een decenium bijhield. Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van deze grote meester van de Nederlandse letteren verschijnt nu een tweede deel, dat zich afspeelt in de jaren 1969 tot en met 1971 en waarin we onder meer lezen over de voorbereidingen voor Turks fruit worden onthuld. Het eerste deel van Wolkers dagboeken vond onmiddellijk weerklank bij pers en lezers door de typisch Wolkeriaanse, trefzekere toon en stijl, maar ook door zijn oog voor detail en de directe, geestige observaties. In Dagboek 1969 herkennen we dezelfde trefzekere pen. Het gaat over roodborsten in het Amsterdamse bos, maar ook over het schrijven van Turks fruit en de eerste vakantie op Texel. Levendig beschrijft Wolkers de bezoeken aan films en tentoonstellingen en de vele contacten met vrienden. Een prachtig tweede deel van een bijzondere en openhartige reeks, van de lieveling van heel lezend Nederland.
Dagboek 1969 ISBN 9023418824, 208 p., gebonden, Uitgeverij De Bezige Bij.

Jubileumtentoonstelling in De Zonnehof Amersfoort
18 januari 2006 - Naar aanleiding van zijn 80e verjaardag is, in het Rietveldpaviljoen van De Zonnehof, centrum voor moderne kunst te Amersfoort, vanaf 29 januari 2006 een jubileumtentoonstelling rondom Jan Wolkers te zien. Meer dan vijftig jaar beeldend werk, literatuur en gedichten, vergezeld door dagboek-fragmenten en brieven, geeft een overzicht van Wolkers' veelzijdig talent. De tentoonstelling Jan Wolkers – hommage aan een dubbeltalent is mede samengesteld door Rudi Fuchs.
In zijn meer dan 50-jarige loopbaan als schilder en beeldhouwer maakt Wolkers talloze monumenten, sculpturen en schilderijen. Zijn aanvankelijk realistische manier van werken verandert rond zijn 35e in een abstracte stijl. De keuze om Wolkers' werk in De Zonnehof te laten zien, ligt voor de hand. Het Rietveldpaviljoen De Zonnehof is in 1959 door Gerrit Rietveld ontworpen. Wolkers is een bewonderaar van Rietveld. De principes 'eenvoud, helderheid en licht', zijn zowel in de architectuur van Rietveld als het werk van Wolkers terug te vinden. Met de tentoonstelling rondom Jan Wolkers zet De Zonnehof haar traditie voort van spraakmakende eenmanstentoonstellingen.
Bij de tentoonstelling organiseert De Zonnehof tal van activiteiten waaronder rondleidingen, lezingen en een voorleesmiddag voor kinderen. Een uitgebreid overzicht van de activiteiten vindt u in de www.dezonnehof.nl. Voor alle activiteiten is reserveren noodzakelijk!

Wolkers schrijft gedicht voor NS affiche Gedichtendag
6 januari 2006 - Omdat het 26 januari Gedichtendag is en omdat in februari de Olympische Winterspelen in Turijn plaatsvinden, heeft NS in samenwerking met Poetry International een aantal bekende dichters benaderd om een gedicht te schrijven over hun favoriete Olympisch sportmoment.
Jan Wolkers, Ingmar Heytze, Driek van Wissen (Dichter des Vaderlands), Kees ’t Hart, Anne Vegter, Edward van Vendel, Jan Kal, Elly de Waard en Ruben van Gogh lieten zich inspireren door Olympische kampioenen als Yvonne van Gennip, Ard Schenk en Gerard van Velde of door een uitzonderlijke Olympische sport als curling.Vanaf eind januari zijn de gedichten met bijbehorende Olympische foto op vele NS stations in Nederland te zien. Ook worden ansichtkaarten met de desbetreffende gedichten door servicepersoneel op stations en in de trein uitgedeeld.
NS is sponsor van de Landelijke Gedichtendag. Deze sponsoring past binnen de NS-campagne ‘Tijd voor lezen’. Gedichtendag wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. Het is een initiatief van Poetry International (Nederland) en Behoud de Begeerte (Vlaanderen). Meer informatie over deze dag en de activiteiten op deze dag is te vinden op www.gedichtendag.org.

Nieuws over Jan Wolkers 2005Naar boven
Musical Turks Fruit enthousiast ontvangen
Zondag 20 november beleefde de musical Turks Fruit haar première in De Schouwburg te Tilburg. Tal van prominenten uit de Nederlandse showbizz waren aanwezig en razend enthousiast. Jan Wolkers had speciaal zijn Texel verlaten om de musicalversie van Turks Fruit te bewonderen. Onder het mom van ‘ik houd van elke vorm van kunst’ gaf de 80-jarige kunstenaar in 2004 zijn toestemming voor de musical. Wolkers is trots op het spektakel. ‘In mijn boek heeft Eric na het eerste vertrek van Olga nog een paar scharrels. Dat wordt schitterend verbeeld door een intieme dans met de vier wellustige vrouwen uit het ensemble.’ Na 114 voorstellingen in het hele land wordt op 30 april 2006 de laatste voorstelling gespeeld in Maastricht.
Bron: De Telegraaf.
Waar is de musical te zien? Klik op de speellijst.

Jan Wolkers in Holland Sport
Op maandag 17 oktober is om 13:20 uur een herhaling van het tv-programma Holland Sport op Net 1. Jan Wolkers is daarin eregast. Jan is naast kunstenaar ook sportfanaat en schermde zelfs op respectabel niveau in zijn jeugdjaren. We zien o.a. een demonstratie schermen in de studio onder toeziend oog van Jan Wolkers en zijn trainingsmaat van vroeger, oud-schermkampioen, Boudewijn Heldenrijk.

Monique van de Ven verfilmt boek Jan Wolkers
27 september 2005 - Actrice Monique van de Ven gaat het boek ‘Zomerhitte’ van Jan Wolkers verfilmen. Het wordt haar speelfilmdebuut als regisseuse. Ze zegt dit vrijdag 30 september in het tv-programma ‘De avond van de grote filmquiz’, zo meldde de NPS. Van de Ven debuteerde in 1973 als actrice in de verfilming van Wolkers' klassieker ‘Turks Fruit’. Edwin de Vries, de echtgenoot van Van de Ven, neemt het script van ‘Zomerhitte’ voor zijn rekening. De opnames moeten in 2006 plaatsvinden.

'Het is alsof God zijn goedkeuring geeft'
15 september 2005 – ‘Jongens, mag ik heel even. Het is toch waanzinnig dat Jan Wolkers hier is?!’ Antonie Kamerling vraagt nadat hij een nummer uit de musical ‘Turks Fruit’ heeft gezongen applaus voor de schrijver. De cast van ‘Turks Fruit’ ontmoette donderdag in Muiderberg voor het eerst de man die het boek schreef waarop de musical is gebaseerd. ‘Het is alsof God zijn goedkeuring geeft’, aldus Kamerling. De acteur neemt de rol van Erik voor zijn rekening. Zijn tegenspeelster Jelka van Houten (Olga) vindt de ontmoeting met Wolkers ‘heel bijzonder’. ‘Het is zo'n lieve man, heel sympathiek en humoristisch’.
De schrijver is ook te spreken over de cast. ‘Hij is een stoere jongen die goed kan zingen. En die bloem naast hem, dat is prachtig samen’. Daarna, met een blik op de achtergrondzangeressen: ‘Die meisjes zijn ook verschrikkelijk heerlijk’.
Scriptschrijver Dick van den Heuvel ontdekte de muzikaliteit in de teksten van Wolkers. ‘De regels van Jan zitten al zo vol poëzie dat je ze meteen op muziek kunt zetten. Er zitten dan ook bijna vijftig liedjes in de musical’. De auteur heeft toestemming gegeven voor de musicalversie, maar bemoeit zich er verder niet mee. ‘Turks Fruit’ gaat op 20 november in première. De cast is op 3 september begonnen met repeteren. Het boek en de film waren doorspekt met vrijscènes en ook de musicalacteurs ontkomen hier niet aan. Voor Kamerling, naast acteur ook zanger, is de musicalrol een droom die uitkomt.
Als Wolkers de hoofdrolspeler gedag zegt, krijgt hij van Kamerling een warme omhelzing. De schrijver stond de hele middag in het middelpunt van de belangstelling, maar trekt zich nu terug. ‘Ik kom pas weer kijken op de première. Dat wordt een verrassing’.
Bron: De Telegraaf / Privé

Halve finalisten ‘Kunstenaar van het Jaar’ gekozen
16 september 2005 - De 25 halve finalisten, die meedingen naar de titel ‘Kunstenaar van het Jaar 2005’ zijn gekozen. Het zijn de 20 genomineerde kunstenaars die de meeste stemmen kregen, aangevuld met 5 niet genomineerde kunstenaars die de meeste stemmen kregen. Onder de halve finalisten zijn kunstenaars als Karel Appel, Ad Arma, Armando, Corneille (winnaar in 2003), Henk Helmantel, Jurriaan van Hall (winnaar van vorig jaar), Jacques Tange, Co Westerik en Jan Wolkers. 7 Van de 25 halve finalisten zijn dit jaar nieuw. Onder hen Mieke Groot, John Körmeling en Koen Ebeling Koning. Afvallers zijn onder meer Clemens Briels, Barbara Broekman en Gerard P. Fieret. U vindt alle halve finalisten op de website www.kunstweek.nl.

Jan Wolkers keert zich tegen kabinetsplannen
2 september 2005 - Bijna dertig vooraanstaande Nederlanders uit de kunst- en cultuurwereld keren zich tegen de plannen van het kabinet voor de publieke omroep. Ze roepen de Tweede Kamer op tegen het plan te stemmen. Op 12 september vond het debat over de toekomst van de publieke omroep plaats.
Jan Wolkers, Cees Nooteboom, Wim de Bie, rapper Raymzter, Gijs Scholten van Aschat, Theo Maassen, Huub van der Lubbe en Jaap van Zweden zijn enkele namen op de lijst. De ondertekenaars stellen dat het maken van cultuur-, kunst- en multiculturele programma's bij uitstek een taak van de publieke omroep is. Ze bekritiseren de plannen van het kabinet, omdat daarin deze programma's afhankelijk worden gemaakt van reclame-inkomsten. Als de kabinetsplannen doorgaan verliezen de omroepen in het publieke bestel een groot deel van hun budget. Voor een deel kunnen ze dit terugverdienen door programmavoorstellen in te dienen bij een speciale commissie die een deel van het vrijgekomen geld verdeelt. De taken voor de omroepen worden in verschillende categorieën ondergebracht. Voor amusement is op de publieke zenders geen plaats meer, dat laat het kabinet over aan de commerciële zenders.
Bron: Noordhollands Dagblad

Ach, Wim, wat is een vrouw?
Begin oktober verschijnt een nieuw boek van Jan Wolkers met de titel ‘Ach, Wim, wat is een vrouw? – Brieven aan een jeugdvriend’.
Deze literaire roman (novelle) verschijnt in een gebonden uitgave; isbn nummer 9023419065. De prijs zal rond de vijftien euro liggen; uitgeverij: De Bezige Bij.

Jan Wolkers aanwezig bij Nederlands Filmfestival in Leeuwarden
Op zondag 18 september 2005 zal Jan Wolkers in het kader van het Nederlands Filmfestival in Leeuwarden de vertoning van Turks fruit bijwonen en aan een forum deelnemen. De film wordt vertoond in het Filmhuis van schouwburg De Harmonie; het programma begint om 15.00 uur ‘s middags.

’Turks swiet’, de Friese uitgave van Turks fruit
23 augustus 2005 - Nynke Beetstra uit Grou heeft ‘Turks fruit’ in levendig, modern Fries vertaald en het boek de titel Turks swiet meegegeven. Daarmee hoort het boek nu ook definitief tot de moderne Friese literatuur. De Friese vertaling is de elfde vertaling van het boek.
Boekgegevens
Jan Wolkers, Turks swiet. Vertaling in het Fries: Nynke Beetstra. Uitgeverij: Friese Pers Boekerij bv, Leeuwarden. 191 pagina’s; ISBN: 90 330 0535 2, verkoopprijs: € 17,50.
Zie ook de pagina ‘Nieuwe fragmenten’.

Verkiezing ‘De kunstenaar van het jaar’
8 juli 2005 - Op 1 november wordt de kunstenaar van het jaar gekozen. Bij de genomineerden zit dit jaar ook Jan Wolkers. Voor informatie over de verkiezing: www.kunstenaarvan het jaar.nl

Nieuw Dagboek
7 juli 2005 - Rond de verjaardag van Jan Wolkers verschijnt een nieuw dagboek. Dagboek 1969 is een vervolg op zijn Dagboek 1974, dat begin 2005 is uitgegeven, en gaat over het jaar dat Turks Fruit verscheen.

Afgelasting De Tuin der Lusten
3 juli 2005 - Jan Wolkers heeft na medisch onderzoek van zijn specialist zeer onlangs het bericht gekregen dat het niet verantwoord is dat hij deelneemt aan de tournee van de voorstellingen van De Tuin der Lusten, die op 13 januari 2006 zou starten.
De 26 voorstellingen zouden plaatsvinden in Gouda (try out), Amsterdam (première), Rotterdam, Hoofddorp, Hoorn, Arnhem, Weert, Zaandam, Den Bosch, Den Haag, Cuijk, Leiden, Naaldwijk, Amstelveen, Maastricht, Eindhoven, IJmuiden, Leeuwarden, Utrecht, Zoetermeer, Breda en het slotconcert in het Amsterdamse BIM-huis.
De Tuin der Lusten is een symfonische biografie waarin het publiek de belangrijke en markante kunstenaar Jan Wolkers volgt van de wieg tot na de bevrijding, een periode die bepalend is geweest voor zijn kunstenaarschap. Wolkers zelf speelt de hoofdrol. De Tuin der Lusten is opgebouwd uit het proza en de poëzie van Jan Wolkers en speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde muziek van de Drummers Double Bill, acht muzikanten onder aanvoering van de twee drummers Rob Verdurmen en Arend Niks. De aanstekelijke wisselwerking tussen de veelzijdige, geestige en kleurrijke Wolkers en de swingende, pakkende muziek van de Drummers Double Bill zou het publiek gedurende bijna anderhalf uur in zijn greep houden. De Tuin der Lusten is vrolijk, serieus en cynisch, kortom: als het leven van Jan Wolkers zelf.

Theo Thijssen monument wordt onthuld
8 juni 2005 - Donderdag 16 juni 2005 wordt op de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster het door Jan Wolkers gecreëerde Theo Thijssen monument onthuld. Daar lag de schrijver van ‘Kees de jongen’ begraven, maar het graf werd in 1955 geruimd; twaalf jaar na de dood van Thijssen.
Voorafgaand aan de onthulling praten op woensdag 15 juni Matthijs van Nieuwkerk en Hadassah de Boer vanuit het nieuwe Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam met Jan in het tv-programma TV3 op Nederland 3.

Wolkers veelvuldig in Spreukenactie Landschap Noord-Holland
8 juni 2005 – In heel Kennemerland zijn vanaf 12 mei bordjes in tuinen te zien met uitspraken van bekende Noord-Hollanders. Herinneringen, mijmeringen, gedachten over het landschap van o.a. Jan Wolkers, Yvonne van Gennip, Johnny Kraaijkamp Jr., Jos Brink, burgemeesters van Noord-Holland en vele anderen. Deze spreuken onderschrijven de kwetsbare rijkdom van het Noord-Hollandse natuur- en cultuurlandschap. De Stichting Landschap Noord-Holland beschermt natuur en landschap door aankoop, beheer, herstel en ontwikkeling van natuurgebieden.

Dichter aan huis
4 juni 2005 - Op zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober 2005 vindt in Den Haag het tweejaarlijkse poëziefestival Dichter aan huis plaats. Voor de achste keer dragen 50 Nederlandse en Vlaamse dichter – 5 keer per dag – voor uit eigen werk op 50 locaties. De dichters lezen ongeveer 20 minuten voor. Daarna is er gelegenheid om met de auteur van gedachten te wisselen. Elke bijeenkomst duurt maximaal 45 minuten waarna het publiek de gelegenheid heeft naar een volgende locatie naar eigenkeuze te gaan.
Jan Wolkers zal op zondag 2 oktober optreden op één van de 50 locaties.

Nieuwe expositie Jan Wolkers bij Galerie de Boog
Galerie de Boog in IJsselstein is van plan op van 25 september tot en met 6 november 2005 kunstwerken van Jan Wolkers tentoon te stellen onder de titel ‘Jan Wolkers 80 jaar’.

Wolkers geeft het wad een gouden rand
Schrijver en kunstenaar Jan Wolkers heeft een speciale zeefdruk gemaakt over de Waddenzee. Deze impressie 'De zee, het wad, de schorren' heeft een oplage van 250 stuks. Een deel van de opbrengst gaat naar de Waddenvereniging die het veertigjarig jubileum viert.
De zeefdruk, met een afmeting van 65x50 centimeter, heeft een gouden rand. ‘Want het wad verdient het om goed beschermd te worden’, vindt Wolkers. Het kunstwerk kost 290 euro.
Meer informatie: waddenvereniging of 0517-493693.

Genieten van Jan Wolkers in Carré
Het was weer volop genieten met Jan Wolkers in Carré zondagochtend 13 maart in Carré te Amsterdam. Allereerst had Paul Witteman een interview met Jan. Op de vraag van Paul hoe Jan het nu voor elkaar krijgt een boek te schrijven op zijn Olivetti (gezien de aandoening aan zijn handen) wist Jan tot drie keer toe af te dwalen van de werkelijkheid. Uiteraard doorweven van zijn beeldende uitspraken. Dit tot grote hilariteit van het toegestroomde duizendkoppige publiek. Jan had regelmatig de lachers op zijn hand.
Na het interview was er een optreden van Tom Wolkers, die afgelopen week al eerder te zien was geweest in het programma van Barend & Van Dorp. Vol aandacht volgde Jan zijn zoon via het grote scherm achter hem en genoot intens. Door de techniek werd op dit scherm een prachtig beeld neergezet van vader en zoon.
Vervolgens las Jan voor uit eigen werk. Eerst een tweetal fragmenten uit 'Zomerhitte' - het boekenweekgeschenk. Daarna droeg hij enkele gedichten, waaronder 'Duinen', voor uit zijn bundel 'Wintervitrines'. Ten slotte sloot hij de ochtend af met enkele verhalen uit 'De achtertuin', waarvan beelden op dit moment weer dagelijks op tv verschijnen. Verhalen die enorm tot de verbeelding spraken en waarop het publiek ook fantastisch reageerde.
Met een staande ovatie voor een groot kunstenaar werd de ochtend afgesloten, waarna een deel van het publiek langzaam voet zette naar het Wolkersplein op het Spui te Amsterdam.

Boekenweek 9 tot 19 maart 2005 – Signeersessies Jan Wolkers
Jan Wolkers signeert tijdens de Boekenweek 2005 in de volgende boekhandels:
* woensdag 9 maart van 15:00 tot 16:00 uur, Broese Boekhandel, Stadhuisbrug 5, Utrecht (signeersessie).
* donderdag 10 maart van 20:00 tot 21:00 uur, Boekhandel Kooyker Ginsberg, Leiden (signeersessie).
* zaterdag 12 maart om 14:00 uur, Donner, Theater in de Kelder, Lijnbaan 150, Rotterdam (interview en signeersessie).
* zondag 13 maart van 14:00 tot 15:30 uur, Boekhandel Atheneum, Spui 14-16, Amsterdam (signeersessie).
* woensdag 16 maart om 17:00 uur, Boekhandel Scholtens Wristers, Guldenstraat 20, Groningen (signeersessie).
* vrijdag 18 maart van 16:00 tot 17:00 uur, Boekhandel Paagman, Fred. Hendriklaan 217, Den Haag (signeersessie).
* zaterdag 19 maart van 15:00 tot 16:00 uur, Boekhandel Dekker van de Vegt, Marikenstraat 29, Nijmegen (signeersessie).

Zomerhitte: liefde, drugs, misdaad, moord
De romancier Jan Wolkers is na meer dan twintig jaar weer opgestaan. Maandag 7 februari werd in de late-Rembrandtzaal van het Rijksmuseum zijn boekenweekgeschenk ‘Zomerhitte’ gepresenteerd. In een oplage van 750.000 is het geschenk in de Boekenweek, die van 9 tot en met 19 maart duurt, te verkrijgen voor iedereen die tenminste € 11,50 aan boeken besteedt.

’Zomerhitte’ is een roman van 92 bladzijden over liefde, misdaad, drugs, moord, zelfmoord en liefde voor de kunst. Het verhaal van Zomerhitte speelt zich af op een Waddeneiland, waar de ik-figuur, een fotograaf, wordt geconfronteerd met een geheimzinnig drietal.
Henk Kraima, de directeur van de organisator van de Boekenweek, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), was blij dat hij Wolkers had weten te strikken het boekenweekgeschenk voor 2005 te schrijven. Wolkers, die in oktober tachtig wordt, stond er in zijn Italiaanse trainingsjack fier bij. ''En die schitterende vrouw op de omslag is mijn Karina,'' kraste hij trots.

Treinreizigers die op zondag 13 maart het Boekenweekgeschenk 2005 kunnen laten zien, mogen gratis reizen. Die dag in de Boekenweek is het Jan Wolkers-dag in Amsterdam. Wolkers leest die ochtend voor in Carré en 's middags signeert hij bij boekhandel Athenaeum op het Spui, voor de gelegenheid omgedoopt in Jan Wolkersplein.
Bron: Het Parool en andere bladen

Jan Wolkers geeft zijn zegen aan Turks fruit als musical
De roman ‘Turks fruit’ van Jan Wolkers vormt de basis van een nieuwe, gelijknamige Nederlandse musical. De première van de voorstelling, die 130 keer wordt gespeeld, is gepland op 20 november 2005 in Tilburg. Over de rolbezetting wordt nog met diverse kandidaten onderhandeld. Het gaat erom dat vooral beide hoofdrolspelers op het toneel een perfect duo vormen, aldus producent Gerard Cornelisse. Zeker is dat Sjoerd Pleysier, die eerder ‘Turks fruit’ als solotheater bracht, Olga’s vader speelt.
De Bergense kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper maakt de liedteksten op muziek van Fons Merkies.
Het script, waarvoor Wolkers intussen zijn zegen heeft gegeven, is geschreven door Dick van den Heuvel, die al eerder verhalen tot musicals bewerkte. De producent maakt naar eigen zeggen een middelgrote voorstelling; met zo’n acht à negen acteurs en een band op toneel. De invloed van de veel besproken jazzmuziek in de roman, die speelt in de jaren vijfitg, zal zeker hoorbaar zijn, maar het wordt geen jaren vijftig musical. Het verhaal heeft veel weg van een psychologisch drama. Het vertelt over een kunstenaar die een steeds moeizamer verhouding krijgt met zijn vrouw Olga. Uiteindelijk blijkt dat een hersentumor de oorzaak is van haar steeds grilliger wordend gedrag.

Jan Wolkers leest voor in het Van Gogh Museum
Vanaf oktober 2004 besteedt het Van Goghmuseum iedere eerste vrijdagavond van de maand aandacht aan de brieven van Vincent van Gogh. In het kader van de brievencyclus leest Jan Wolkers op 4 maart 2005 twee essays voor die hij eerder over Vincent van Gogh schreef. Tevens koos hij een aantal brieffragmenten van de kunstenaar. Aansluitend wordt Wolkers geïnterviewd door Leo Jansen, wetenschappelijk medewerker bij het brievenproject van het Van Gogh Museum.
Lezing: vrijdag 4 maart om 19:30 uur in het auditorium van het Van Gogh Museum te Amsterdam.

AVRO’s De schatkamer: aflevering Jan Wolkers – 29 december 2004
Op woensdag 29 december 2004 (met een herhaling op de dag erna) zond de AVRO op tv het programma De Schatkamer uit. Dit programma confronteert de schrijver met fragmenten van zichzelf, waarbij Jan Wolkers commentaar levert. Plaats: het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Op een van de fragmenten kijkt Jan met voldoening terug op een bijeenkomst met gereformeerde critici van z’n boeken (1967), waarbij de schrijver zich in het hol van de leeuw verdedigt.
Mocht iemand het tv-programma hebben gemist, klik dan op de volgende link van de AVRO Je kan dan alsnog de hele uitzending zien.

Nieuws over Jan Wolkers 2004Naar boven
De grootste Texelaar – 22 november 2004
Onder de honderd genomineerden voor de verkiezing van de grootste Texelaar bevindt zich Jan Wolkers. Tot het eind 2004 kan uit deze genomineerden een keus worden gemaakt. Iedereen mag vijf personen noemen, waarbij elke stem even zwaar telt (de volgorde waarin u de namen noemt, is dus niet van belang). Enkele van de genomineerden zijn: Imme Dros (schrijver), Jac. P. Thijsse, Floris van Adrichem (rentmeester en baljuw rond 1370), P.M. Stiggelbout (arts in 1874)
Stemmen kunnen worden uitgebracht via het e-mailadres redactie@texelsecourant.nl. of kosteloos opsturen naar de Texelse Courant, Antwoordnummer 41, 1780 VG Den Burg.
De inzendtermijn sluit op 31 december 2004. Enkele weken daarna verschijnt een overzicht van de tien meestgenoemde kandidaten voor de titel. Na een laatste ronde - waarbij iedereen één stem mag uitbrengen - wordt de einduitslag bekend gemaakt.
Bron: Texelse Courant

Jan Wolkers wordt ‘verstript’ – 8 november 2004
Kort Amerikaans van Jan Wolkers is de tweede Nederlandse roman die tekenaar Dick Matena gaat bewerken tot stripverhaal. Matena verwacht aan Kort Amerikaans een grotere kluif te hebben dan aan De Avonden van Reve. Metana: ‘Wolkers beschrijft alles precies zoals het was. Ik zal me voor Kort Amerikaans dus uitgebreid moeten documenteren.’ Daarvoor heeft Matena met Wolkers, die naar verluidt een groot bewonderaar is van de tekenaar, een wandeling gemaakt door Leiden, waar het boek zich afspeelt. In tegenstelling tot De Avonden wordt Kort Amerikaans in kleur verstript en verschijnt in vier delen (maart en november 2005, maart en november 2006).

Dagboek Jan Wolkers – 8 november 2004
In de jaren tussen 1972 en 1980, toen Jan Wolkers in Amsterdam woonde en onder meer de romans De walgvogel, De kus en De doodshoofdvlinder verschenen, hield hij een dagboek bij, waaruit hij nimmer eerder publiceerde. Ter gelegenheid van de Boekenweek verschijnt in februari 2005 Dagboek: een eerste selectie uit de dagboeken, die hij zelf samenstelde en waarmee Wolkers zijn lezers voor het eerst een blik gunt in de persoonlijke aantekeningen die hij in de loop der jaren neerschreef. In zijn persoonlijke en directe stijl, met een oog voor detail en vol levendige observaties, schrijft Wolkers in zijn dagboeken over wat er om hem heen gebeurt en over de mensen die hem omringen. We zien de thema’s uit zijn romans terugkeren, naast beschrijvingen van de natuur en de verhalen van zijn wederwaardigheden, zoals de bezoeken van zijn vele vrienden. Altijd scherp en vol grapjes beschrijft Wolkers zijn dagelijks leven.

De Grootste Nederlander: Jan Wolkers op 88ste plaats – 12 oktober 2004
Voorjaar 2004 opende de KRO de verkiezing van De Grootste Nederlander met de publicatie van een nominatielijst van 200 Grote Nederlanders. Iedereen in Nederland kon stemmen via internet, telefoon, sms of stemformulier. Meer dan 40.000 mensen hebben dit gedaan. Omdat iedereen op 5 verschillende personen moest stemmen zijn in totaal meer dan 200.000 stemmen uitgebracht.
Uit deze stemronde is een officiële Top 100 ontstaan. Deze werd door de KRO op 11 oktober gepresenteerd tijdens een 3 uur durende uitzending. De nummers 100-11 zijn toen vast komen te staan. Jan Wolkers kwam op de lijst voor als nummer 88, boven de schrijver Harry Mulisch.
De 10 hoogst genoteerden gaan door in de tweede stemronde en eindigt met de grote Finale op 15 november aanstaande.

Signeersessies Jan Wolkers – 6 oktober 2004
De schrijver van het Boekenweekgeschenk 2005 Jan Wolkers heeft zeven afspraken gemaakt met boekhandels voor signeersessies tijdens de komende Boekenweek van 9 t/m 19 maart 2005.
* 9 maart Broese, Utrecht.
* 10 maart Kooyker, Leiden
* 12 maart Donner, Rotterdam
* 13 maart Atheneum, Amsterdam
* 16 maart Scholtens Wristers, Groningen
* 18 maart Paagman, Den Haag
* 19 maart Dekker van de Vegt, Nijmegen.
Bron: De Bezige Bij.

Wolkers maakt Theo Thijssen monument – 6 september 2004
Jan Wolkers gaat een monument maken voor Theo Thijssen. Dit monument moet komen op de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster. Daar lag de schrijver van ‘Kees de jongen’ begraven, maar het graf werd in 1955 geruimd, twaalf jaar na de dood van Thijssen.

Wolkers opent expositie ‘De Wadden’ in Bloemendaal – 18 juli 2004
Zondag 18 juli 2004 opende Jan Wolkers de tentoonstelling ‘De Wadden’ in het Bloemendaalse gemeentehuis. Tien kunstenaars lieten zich voor deze expositie inspireren door de Wadden. Jan exposeert met vijf schilderijen die hij de afgelopen jaren op Texel maakte. Tijdens de opening leest Jan enkele gedichten voor uit de bundel ‘Wintervitrines’.
Bron: Haarlems Dagblad

TPG Post verplaatst 'vroege' Wolkers naar Den Haag – 28 juni 2004
’s Middags 28 juni 2004 heeft beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers samen met Harry Koorstra, voorzitter directie TPG Post, een bronzen beeld, dat de naam ‘Communicatie’ draagt met een bijbehorend houten wandreliëf van eigen hand onthuld. De werken hangen in het bedrijfsrestaurant en staan buiten naast het hoofdkantoor van TPG Post aan de Prinses Beatrixlaan in Den Haag. Jan Wolkers heeft deze werken in 1965/1966 gemaakt in opdracht van de toenmalige PTT. Deze – onlangs gerestaureerde - werken zijn afkomstig uit het voormalige expeditieknooppunt aan de Oosterdokskade in Amsterdam, dat inmiddels (gedeeltelijk) gesloopt is.

Deze werken maken deel uit van een bijzondere interessante kunstcollectie van TPG Post. De collectie vindt haar oorsprong in de periode ver voor de Tweede Wereldoorlog.
Goed collectiebeheer omvat veel, zowel restauratie, presentatie als het zoeken naar nieuwe locaties voor werken die door verbouwing of verhuizing een nieuwe bestemming moeten krijgen. Dat is nu ook gebeurd met ‘Communicatie’ van Jan Wolkers.
Jan Wolkers (1925) heeft het bronzen beeld van circa 4 meter hoog gemaakt van strakke open ‘doos’ en ‘kratvormen’ die ogenschijnlijk willekeurig op elkaar gestapeld zijn. Bij het ontwerp liet Wolkers zich blijkbaar inspireren door onder andere de pakketpost die in het expeditieknooppunt verwerkt werd. Het wandreliëf van Wolkers bestaat uit aan elkaar geschakelde ondiepe kratjes en kistjes die deels gevuld zijn met ronde balletjes. Delen zijn ook beschilderd met cirkels, driehoeken en andere geometrische motieven.

Auschwitz-monument voor vierde keer vernield – 23 juni 2004
Het Auschwitzmonument in het Wertheimpark in Amsterdam is woensdag 23 juni 2004 voor de vierde maal vernield. Een van de glazen platen van ‘Nooit meer Auschwitz’ van schrijver en kunstenaar Jan Wolkers is beschadigd. De politie gaat uit van een vernieling uit ‘baldadigheid'.

Het monument bestaat uit zes glasplaten. Het stadsdeel Centrum doet donderdagmiddag aangifte. In 1999 werd een van de glazen platen van het monument volledig vernield. De dader of daders zijn nooit gepakt.
‘Nooit meer Auschwitz’ werd in 1993 vlak voor de onthulling voor het eerst vernield. Een glazenier beschadigde de platen om een constructiefout te verdoezelen. Vier jaar later sloegen onbekenden een van de glasplaten aan diggelen. De daders werden destijds ook niet gepakt.
Bron: Noordhollands Dagblad

Zutphens museum koopt topwerk van Jan Wolkers – 21 juni 2004
De collectie van Museum Henriette Polak aan de Zaadmarkt in Zutphen wordt uitgebreid met een schilderij van Jan Wolkers. Museumdirecteur Ruud Hendriks en wethouder Bart van Osch hebben samen gekozen voor het kunstwerk ‘Schuimende zee III‘. Dit heeft Van Osch bekendgemaakt.

Zutphen hoopt met de opneming van een topwerk van de beroemde Texelaar in de vaste collectie van het Henriette Polak ‘het museum nog aantrekkelijker te maken‘. Van Osch: ‘De aankoop past bij het besluit van de gemeenteteraad om het museum landelijk beter op de kaart te zetten. Het schilderij is te beschouwen als permanente neerslag van een tijdelijke expositie. Dat idee sluit aan bij het beleid van het museum.‘
Contacten met Wolkers ontstonden in 2003 in het kader van diens tentoonstelling in het Henriette Polak. De kunstenaar stelde op Zutphens verzoek een overzicht samen van eigen werk. De expositie trok veel belangstelling. Wolkers heeft zich volgens Van Osch bereid verklaard ‘het museum tegemoet te komen‘ door een prijs ‘aanzienlijk beneden de kostprijs‘ te rekenen. Hij biedt het schilderij aan voor 7.000 euro; museum en gemeente betalen die gezamenlijk. De ‘reële marktwaarde‘ van het schilderij ligt volgens de gemeente tussen de 20.000 en 30.000 euro.
Het schilderij bevindt zich al in het museum, maar was nog geen eigendom. Nu het college zijn jawoord heeft gegeven, kan het bedrag op de rekening van de maker worden gestort.
Bron: De Stentor

Jan Wolkers in Museum voor hedendaagse grafiek en glaskunst – 20 mei 2004
De bekendste schilderende schrijvers van nu zijn Jan Wolkers, Jan Cremer en Hugo Claus. Van alle drie tonen de Museums Vledder werk. Schrijvers die schilderen: van creatief met woorden naar creatief met verf. Het Museum voor hedendaagse grafiek en glaskunst, onderdeel van Museums Vledder, heeft een verkooptentoonstelling ‘Grafiek uit Nederland en België’. Wolkers, Cremer en Claus zijn daar in gezelschap van Cobra kunstenaars als Corneille, Appel, Alechinsky, Rooskens en Wolvekamp. De tentoonstelling loopt van 1 april tot en met 30 juni 2004.

De grootste Nederlander – 20 mei 2004
Maandag 26 april begon de zoektocht van de KRO naar ‘De Grootste Nederlander’ aller tijden. Op wie zijn we nou het meest trots? Welke grootheid steekt met kop en schouders boven alle anderen uit? Het publiek mag het zeggen. Alle namen zijn te vinden op www.degrootstenederlander.nl. In de rubriek ‘Schrijvers en dichters’ is o.a. Remco Campert, Harry Mulisch, Simon Carmiggelt en Jan Wolkers genomineerd. Naar aanleiding van de keuze van de Nederlanders zal op 11 oktober 2004 de Top 100 van ‘Grote Nederlander’ bekend worden gemaakt tijdens een marathonuitzending op televisie.

Gouden plaat voor Hans Teeuwen – 6 april 2004
Cabaretier Hans Teeuwen heeft maandagavond een gouden plaat gekregen voor de registratie van zijn derde theaterprogramma 'Trui'. Hij ontving het kleinood uit handen van Jan Wolkers.

Teeuwen kreeg al eerder een gouden plaat voor de cd 'Dat dan weer wel', maar het komt niet vaak voor dat cabaretiers een gouden plaat (40.000 verkochte exemplaren) ontvangen. Helemaal niet nu de opbrengsten van de cd-verkoop almaar dalende is. Van de huidige generatie cabaretiers weten eigenlijk alleen Teeuwen en Youp van 't Hek dergelijke verkoopcijfers te scoren, aldus muziekdeskundige J. van Slooten.
Bron: Noordhollands Dagblad, Dagblad van het Noorden

Boekenweek: geschenk van Wolkers – 5 april 2004
Jan Wolkers schrijft het Boekenweekgeschenk van 2005. Het motto van de nieuwe Boekenweek is Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze geschiedenis.
De zeventigste Boekenweek wordt gehouden van 9 tot en met 19 maart.
Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB). Het is de eerste keer dat Jan Wolkers het Boekenweekgeschenk schrijft. Het zal ook zijn eerste roman zijn sinds 1984, toen hij De onverbiddelijke tijd publiceerde. Wolkers schreef sindsdien voornamelijk essays, waaronder in 1995 het Boekenweekessay Zwarte bevrijding.

Wolkers' boek zal niet over het thema van de Boekenweek gaan. ‘Het wordt iets waar ik al heel lang mee bezig ben. Ik zou nooit zomaar iets in opdracht kunnen schrijven. De keuze voor de inhoud van het Boekenweekgeschenk is tegenwoordig ook helemaal vrij. Daarom levert dat tegenwoordig ook veel leuke boekjes op’, aldus Wolkers. De schrijver wil nog weinig verraden over zijn boek. ‘Het wordt gruwelijk. Gruwelijk spánnend, haha!’
Spiegels
Wolkers vindt het thema van de Boekenweek overigens wel heel boeiend. ‘Ik ben in mijn werk, ook mijn beeldende kunst, veel bezig met spiegels. We zijn het land met de meeste spiegels. Ieder water weerspiegelt, dat zie je altijd weer als je van of naar Schiphol vliegt. Ik heb ook veel spiegels thuis. Als je ergens binnenkomt en je ziet dan het landschap waar je net uitkomt achter je in een spiegel weerkaatst... Vermeer werkte ook met spiegels, dat zie je aan die mooie helderheid.’
Wolkers is al eens eerder voor het Boekenweekgeschenk gevraagd, zegt hij, maar toen is hij er niet met de organisatie uitgekomen. ‘Die man die toen kwam overleggen zat in de kaas. Ik heb hem toen geloof ik uitgemaakt voor gatenkaas. Daarop is het afgeketst. Maar de huidige directeur van de CPNB, Henk Kraima, is een prima man!’
Bron: ANP

Jan Wolkers wordt ‘verstript’ – 15 maart 2004
Kort Amerikaans van Jan Wolkers is de tweede Nederlandse roman die tekenaar Dick Matena gaat bewerken tot stripverhaal. Metana hoopt in juni zijn bewerking van Gerard Reves De Avonden te voltooien. Matena verwacht aan Kort Amerikaans een grotere kluif te hebben dan aan De Avonden. ‘’Bij de laatste roman kon ik me meer vrijheden permitteren, omdat Reve het ook niet zo nauw nam met de historische werkelijkheid’, aldus Metana. ‘Maar Wolkers beschrijft alles precies zoals het was. Ik zal me voor Kort Amerikaans dus uitgebreid moeten documenteren.’ Daarvoor zal Matena binnenkort met Wolkers, die naar verluidt een groot bewonderaar is van de tekenaar, een wandeling maken door Leiden, waar het boek zich afspeelt.

In tegenstelling tot De Avonden zal Kort Amerikaans in kleur worden verstript. ‘Ik heb laatst een zeldzaam boek met kleurenfoto's uit de Tweede Wereldoorlog op de kop getikt. Het zijn foto's in vreemde, bruingroenige tinten, precies wat ik voor ogen heb met Kort Amerikaans.’ Kleur past bij Wolkers' boek, zoals grijstinten bij De Avonden passen, vindt Matena. ‘Kort Amerikaans is een heel ander soort boek, met meer actie en seks.’
Matena weet nog niet wie de strippagina's gaat voorpubliceren. Overigens moet uitgeverij Meulenhoff, die de rechten op de roman bezit, nog akkoord gaan met de plannen van Matena en Wolkers. De Bezige Bij zal het werk uitgeven.
Bron: Haagsche Courant.

Wolkers naar Brummen – 13 maart 2004
De Boekensteun is zeer blij met de toezegging van Jan Wolkers om op zondagmiddag 18 april 2004 om 14:30 uur een lezing te komen geven in de bibliotheek in Brummen. Op deze middag zal zijn zoon Tom Wolkers met zijn gitaar voor de muzikale omlijsting zorgen.
Bron: de Stentor en website bibliotheekbrummen.nl

Jan Wolkers naar museum De Pont – 11 maart 2004
Tijdens het landelijke museumweekend van 17 en 18 april houdt Jan Wolkers een lezing in museum De Pont in Tilburg.

Tijdens hetzelfde weekend spreekt schrijfster Marjan Berk in museum Scryption. Ze zal haar liefde verklaren voor haar rode Olivetti-schrijfmachine die deel uitmaakt van de collectie. De vertellingen van beide bekende Nederlanders maakten deel uit van een gezamenlijk projact van vier Tilburgse musea: Natuurmuseum Brabant, Nederlands Textielmuseum, De Pont, museum voor hedendaagse kunst en Scryption, museum voor schriftelijke communicatie. Onder de noemer ‘Wij hebben een goed verhaal’ brachten de musea de diversiteit in het aanbod en de eigenheid van ieder van de vier nog eens voor het voetlicht. Het project loopt door tot en met Kerstmis 2004. Iedere zondagmiddag wordt in een van de vier musea een verhaal verteld door een betrokken verteller.
Bron: Brabants Dagblad

Dubbel Talenten Festival – 10 maart 2004
Schouwburg Odeon in Zwolle hield van 10 t/m 14 maart het Dubbel Talenten Festival. Tijdens deze vier dagen waren veertien voorstellingen te zien van kunstenaars met talenten op meerdere vlakken: schrijver en muzikant, schrijver en beeldend kunstenaar, caberetier en schrijver of muzikant en dichter. Jan Wolkers mocht op woensdag 10 maart in de grote Deltion schouwburgzaal de spits afbijten. Andere talenten waren o.a. Toon Tellegen, Corry Brokken, Jan Rot, Nilgün Yerli.
Bron: de Stentor

‘Zomerbloei’ laat weidevogels opleven – 24 februari 2004
LANDSMEER - Kunst voor stront. De provinciale kunstwereld heeft er van harte aan mee gewerkt. Een veiling ten behoeve van Landschap Noord-Holland bracht ruim 15.000 euro op. Met het geld heeft de natuurorganisatie bijna 2000 ton ruige mest gekocht, die deze weken wordt uitgereden over de zompige weilanden van kroonjuweel het Ilperveld.
De stichting verzon een list en organiseerde voor de kapitaalkrachtige vriendenclub van de natuurorganisatie een bijzondere veiling: kunst voor stront. Daaraan deden een kleine 20 kunstenaars en zo'n 100 bedrijven en organisaties mee. Er kwamen onder andere werken van Jan Wolkers, Ruud van de Wint, en Nic Jonk onder de hamer. Veilingmeester was Pieter Jan Glerum. Texelaar Jan Wolkers vindt het geen enkel probleem dat kunst gebruikt wordt om stront te kopen. Hij spreekt in dit verband van een bijzonder soort kunstmest. ‘Wij hebben de kunst geleverd, de boeren de mest.’ Hij stelde zelf een prachtige zeefdruk beschikbaar: Zomerbloei.

De tijd dringt. Want onder andere kieviten, grutto's en tureluurs zijn vanuit hun zuidelijke winterkwartieren onderweg naar Nederland. Nog even en de eerste kieviten zullen hun nestkuiltje draaien. Het Ilperveld is van groot belang voor weidevogels. Landschap Noord-Holland heeft 200 hectare van het laagveengebied in bezit. Waar op andere plekken overvloedige bemesting de natuur schaadt, gaat het Ilperveld steeds ernstiger gebukt onder mestgebrek. En dan met name zogeheten ruige mest, dat wil zeggen stront met veel stro. Ruige mest is goed voor het bodemleven zoals wormen, waarmee weidevogels zich voeden. Voor niets gaat spreekwoordelijk alleen de zon op. Boeren wilden het Landschap Noord-Holland wel koeienpoep leveren, maar vroegen daarvoor geld.
Bron: Noordhollands Dagblad

Jan Wolkers lijstduwer Partij voor de Dieren – 10 februari 2004
De schrijvers Jan Wolkers, Maarten ’t Hart en Mensje van Keulen, Belinda Meuldijk, filosoof en columnist Paul Cliteur, Gertie Bierenbroodspot, Dirk Boon (hoogleraar dierenrecht), Rita Stockmann, Henk Keilman (zakenman en voorzitter van de Nederlandse Vegetariersbond) en tv-programmamaker Martin Gaus vormen de prominente lijstduwers van de Partij voor de dieren (PvdD) bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. De verkiezingen hiervoor zijn op 10 juni 2004. De lijst wordt aangevoerd door Marianne Thieme. Zij was ook al lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2003. De partij haalde toen net geen zetel.
Wolkers: ‘Ik ga niet op campagne of discussies voeren. De tijd die ik nog heb, besteed ik liever aan mijn werk. Ik zie mijn taak als lijstduwer vooral als protestsignaal tegen de bio-industrie. Want je ziet wat er van komt als de maatschappij de dieren zo mishandelt als nu gebeurt. Vogelpest en varkenspest vliegen je om je oren.’
Bron: Sp!ts en Het Parool

Expositie Jan Wolkers in Galerie De Boog - 18 januari 2004
Van zondag 18 januari t/m zondag 29 februari 2004 exposeert Jan Wolkers voor de 2e keer in Galerie De Boog te IJsselstein.
In de recente schilderijen van Jan Wolkers spelen licht, atmosfeer en transparantie een grote rol. Evenals in zijn beelden vormt het licht een intermediair tussen hemel en aarde. Het glas dat hij hiervoor gebruikt weerkaatst licht en laat licht door. Zo ontstaat het idee van gestold licht.
In de schilderijen zijn, als door een gordijn de kleurige toetsen, de wisselende verschijningsvormen van het licht te zien. Zo ontstaan verstilde, vergeestelijkte doeken die een zuivere abstractie tonen in de poëzie van het licht.

Nieuws over Jan Wolkers 2003Naar boven
Wintervitrines in bieb ten doop gehouden – 17 november 2003
Jan Wolkers staat nou niet bepaald bekend om zijn waardering voor Den Helder. In het verleden sprak hij zich met regelmaat laatdunkend uit over de marinestad. Dat die storm is gaan liggen bewees de Texelaar met een lezing. Na talloze pogingen lukte het de Helderse bibliotheek eindelijk om hem de overstap van Texel naar Den Helder te laten maken. Men wilde Wolkers graag in huis halen, omdat ten eerste het iemand is die vaak regionaal in het nieuws komt en bovendien omdat hij als schrijver nog steeds heel hoog staat aangeschreven bij scholieren. Wolkers zelf gaf een simpele reden voor zijn toezegging. ‘Dat is een gevoel’, zegt hij. ‘Den Helder vind ik een hele leuke plaats. Vooral de oude scheepswerf, die wordt erg mooi opgeknapt. Met die loodsen en de wandelsingel langs het water. Daarom heb ik ja gezegd.’ Zondagmiddag 16 november las Wolkers voor uit eigen werk en na de pauze werd er gediscussieerd. Boekhandel De Drie Boekjes kreeg van de uitgever De Bezige Bij officieel toestemming om de gedichtenbundel Wintervitrines, dat op 17 november 2003 verscheen, al te mogen aanbieden. Daarmee had Den Helder de landelijke primeur.

Leiden krijgt Wolkers’ beeld – 14 november 2003
Jan Wolkers gaat een kunstwerk maken voor de stad Leiden. Wolkers: ‘Ik noem het Hommage aan Rembrandt en vind het heel eervol dat de gemeente Leiden mij de opdracht heeft gegeven het beeld te maken.’
Het kunstwerk wordt in totaal zes meter hoog. Het onderste deel wordt van roestvrij staal. Op vier meter hoogte komen twee segmenten van glas. Het onderste wordt gevuld met lichtgroen glas dat symboliseert de Oude Rijn waar Rembrandt dichtbij woonde. In het bovenste deel liggen straks prachtige stukjes glas: de kleuren van Rembrandt.
Bron: De Telegraaf

Ademloos luisteren naar een broos monument – 15 oktober 2003
Broos maar een fantastisch voorlezer. Zo manifesteerde Jan Wolkers zich begin oktober in de kleine zaal van de Rijswijkse Schouwburg. Jan las voor uit eigen werk en beantwoordde vragen van zijn ademloos toehorend publiek. Wolkers is nog steeds een monument in literair Nederland en de volle zaal liet zich de kans om dat monument aan het woord te horen graag aanleunen. Op 12 november a.s. is Jan te beluisteren op het Crossing Border festival in Den Haag.

Over de vernieling van zijn eigen monument toonde Wolkers zich nog steeds ontdaan. ‘Dit is gebeurd met een moker en heel veel kracht. Geen gewoon vandalisme maar een gerichte poging om mijn werk te beschadigen. Gelukkig zijn de pennenvruchten van Wolkers voor dergelijke cultuurterroristen onbereikbaar.
Bron: Huis-aan-huis-krant Groot Rijswijk

De achtertuin van Jan Wolkers nu te koop! – 7 oktober 2003
Eindelijk is ie er! Jan Wolkers op ontdekkingstocht in zijn eigen tuin. Als hij vertelt over de natuur wordt wat gewoon is bijzonder, wat klein is groot en wat lelijk is mooi.
Een prachtige DVD die verpakt is in een nog mooier geïllustreerd boekwerkje, waarin alle 25 originele filmbeelden van De achtertuin van Jan Wolkers uit de bekroonde VPRO-jeugdserie ‘Villa Achterwerk’, nog eens kort worden ingeleid. Een aanrader voor kinderen.

Fragiele Wolkers imponeert op poëziefestival – 20 augustus 2003
De zon brandde fel op het Kloosterplein in Deventer zaterdagmiddag 2 augustus 2003 tijdens de zesde editie van poëziefestival Het Tuinfeest. Maar Jan Wolkers bracht een ode aan het winterlandschap met titels als ‘Snijdende Kou’ en ‘Sneeuwval’. ‘De zomer kan me gestolen worden’, declameerde hij met zijn hese stem in een aangrijpende reeks gedichten.

‘Onder mijn voetzoel verkruimelt / het verraderlijke drijfzand.’ De schrijver oogt steeds fragieler en bleker. De dood neemt niet alleen zijn poëzie in bezit. Tijdens zijn indrukwekkende voordracht werd het stil. ‘Mijn gedichten zijn niet zo vrolijk hè’, zei hij na het eerste optreden terwijl hij met zijn vrouw de volgorde doornam en besloot enkele gedichten te laten vallen. ‘Het was te lang hè. Ik was de tijd vergeten.’
Bron: De Stentor Apeldoornse Courant

De dijken gedicht – 28 juli 2003
In 1996 werd het ontstaan van de polderprovincie Flevoland gemarkeerd door op de dijken bij de vier sluitgaten gebeeldhouwde besalten stenen te plaatsen. Vier dichters, Marga Minco, Ed Hoornik, Remco Campert en Jan Wolkers, werden uitgenodsigd om zich te laten inspireren door de verovering van het nieuwe land op het water.

Het gedicht van Jan Wolkers:

Wie schilt de steen
Wie snijdt het water
Over de golven heen
Loop ik naar later


De plaatsen waar de sluitstenen staan, zijn historisch bepaald en daardoor moet je wel weten waar je ze moet zoeken. Zelfs met behulp van de Flevo Kunstkaart van de VVV zijn ze tamelijk lastig te vinden, want de routes staan niet beschreven en verwijsborden ontbreken. Wil de je sluitsteen met het gedicht van Jan Wolkers vinden, rij dan via Harderwijk richting Lelystad, klein stukje A6, afslag Lelystad-Noord. Let op: de Kunstkaart geeft de plaats van de sluitsteen bij Lelystad niet goed aan. Juiste route: voor Lelystad-Noord rechtsaf richting Flevocentrale (IJsselmeerdijk). Bij centrale omkeren, na 150 meter auto parkeren in de berm. Aan de andere kant van de dijk staan drie vierkante basaltblokken op elkaar met daarop de dichtregels van Jan Wolkers. Daarvoor op de grond is op een oude verweerde steen nog net leesbaar dat op deze plek in 1951 het gat in de dijk werd gedicht. Imponerend zijn de tientallen molens die hier staan van het windturbinepark Irene Vorrink, genoemd naar de minister van milieu in het kabinet-Den Uyl.
Bron: de Stentor Apeldoornse Courant

Winterse Wolkers op hete dag - 17 juni 2003
Omdat het zo’n hete dag was had Jan Wolkers speciaal winterse gedichten uitgekozen. Deze droeg hij zondag 15 juni voor bij de opening van de expositie van zijn meest recente werk in museum Henriette Polak in Zutphen.

Er kwamen zoveel mensen op de opening (lees: Wolkers) af, dat veel mensen moesten staan. Ook nam een groot aantal bezoekers plaats op de grond. Na een openingswoord door de museumdirecteur was de beurt aan wethouder Bart van Osch, die twee jaar geleden in de ban raakte van de kunstenaar. Na afloop van een lezing van Wolkers in Varsseveld raakte Van Osch aan de praat en werden de eerste plannen voor een expositie in museum Polak gelegd. Het werd definitief toen Wolkers in het najaar een lezing hield in de Burgerzaal van Zutphen. Toen was het woord aan de kunstenaar zelf. Hij begon met het verhaal dat hij geschreven had ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe museumjaarkaart, twee maanden geleden.
Daarna droeg hij enkele van zijn gedichten voor. 'Ik heb wat gedichten uitgezocht die over kou en sneeuw gaan, omdat het zo‘n hete dag is‘. En inderdaad, met zijn schorre stem en bekende beeldende manier van spreken, las hij gedichten over de winter. De inhoud stond in schril contrast met de werken die van hem in de zaal aan de muur hingen. Het was veelal recent werk met vrolijke zonnige kleuren. Zijn ‘sneeuwschilderijen‘ hangen eveneens in Henriette Polak. Bovendien zijn er voorbeelden van zijn glassculpturen, met en zonder roestvrij staal, te zien. Maar voordat iedereen daar naar kon gaan kijken, trad ook een zoon (Tom) van Wolkers op. Hij zong zelfgeschreven nummers en begeleidde zichzelf op gitaar. De expositie duurt tot 10 augustus.
Bron: Apeldoornse Courant.

Werk van Jan Wolkers in Polak Museum Zutphen - 2 juni 2003
In Museum Henriette Polak in Zutphen is vanaf 14 juni een ruime selectie te zien van het meest recente werk van Jan Wolkers. Daarnaast toont hij zes modellen van zijn glasmonumenten, aangevuld met enkele vroege beelden en tekeningen. Het totaal biedt een overzicht van zijn onuitputtelijke kunstenaarschap.

Jac. P. Thijsse-monument onthuld op Texel - 2 mei 2003
Op het Waddeneiland Texel is donderdag 1 mei het monument ter nagedachtenis aan natuurbeschermer Jac. P. Thijsse onthuld. Het kunstwerk, gemaakt door Jan Wolkers staat midden in een vijver aan de Elemert in Den Burg.

Zelf ben ik aanwezig geweest bij de onthulling van het monument. Na de toespraak van Jan Kuiper van de Stichting Thijsse-jaar Texel en Kees Vriesman van Natuurmonumenten, werd het ingepakte kunstwerk vanaf de waterkant door drie kinderen met een touw ontdaan van haar omhulsel. Als een openspringende lotusbloem kwam het prachtige monument tevoorschijn tegen de achtergrond van bomen en de grotendeels blauwe lucht. Na de onthulling liep Jan samen met zijn vrouw Karina en een van zijn tweelingzonen Bob of Tom, rustig om de vijver heen om zijn kunstwerk te bewonderen en te genieten van al haar verschillende achtergronden. Na de plechtigheden vergrijsde de lucht en vielen de regendruppels.
Het monument bestaat uit halve bogen van glas en roestvrij staal en is ruim vier meter hoog. Met een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht was het kunstwerk enkele dagen eerder op de sokkel geplaatst. Het monument is een cadeau van de Stichting Thijsse-jaar Texel aan de gemeente Texel. Bij de onthulling waren een kleinzoon en achterkleinzoon van Thijsse aanwezig.
Jan Wolkers is een groot bewonderaar van Thijsse. Mede daarom presenteerde hij het essay De grazige weiden. Hierin beschrijft Wolkers zijn eerste kennismaking met 'de wereld van Jac. P. Thijsse'.

Wolkers maakt museumkaart - 17 april 2003
Woensdag 16 april presenteerde de Nederlandse Museumvereniging een nieuwe museumkaart. Schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers nam die dag in het Amstelveense Cobra Museum de eerste kaart in ontvangst. Twee kunstwerken hebben op de nieuwe Museumkaart, de opvolger van de Museumjaarkaart, de plaats ingenomen van de verplichte pasfoto.

De werken van Jan Wolkers uit de serie Sneeuw zijn volgens Hendrik Driessen, voorzitter van de Nederlandse Museum Vereniging, uitermate geschikt voor het nieuwe imago, omdat Wolkers ‘een herkenbare stijl heeft en een actieve, levendige kunstenaar is.’ De kunstenaar voelde zich vereert, maar vond dat hij hem ook verdiend had. ‘Geen museum is veilig voor mij,’ aldus Jan Wolkers.
Bron: Het Parool 12 april 2003 en De Volkskrant van 17 april 2003.

Wolkers en clown in de Nude - 12 april 2003
Schrijver / kunstenaar Jan Wolkers en clown Ronald McDonald zouden zaterdagmiddag 12 april de prominente gasten zijn voor de kinderen uit de Wageningse wijk Nude bij het ‘OpNuderen’ (leefbaar maken) van hun woonomgeving.
‘Hebben ze Jan Wolkers beloofd, komt er een mal ventje met een baardje.’

Om één uur werd het startsein van de actie bij de Nudesloot gegeven. De bedoeling was dat Jan Wolkers voor de kinderen, bekend van het VPRO-programma waarin hij voor zieke vogelstjes zorgt, de feestvreugde zou komen verhogen. Wolkers was echter net twee weken daarvoor geopereerd aan zijn polsen en durfde de reis van zijn woonplaats naar Wageningen nog niet aan. In allerijl werd toen Hans Dorrestijn opgetrommeld.
Bron: De Gelderlander 14 april 2003

Plaquette vervangt kunstwerk Jan Wolkers – 4 april 2003
Op de waddendijk van Texel waar het beeld van Jan Wolkers werd vernield, is een plaquette geplaatst. Het kunstwerk van Wolkers Tot hiertoe en niet verder verbeelde een golf die tegen de dijk aanspoelt. Het glazen kunstwerk werd in 1998 geplaatst op de dijk bij de Prins Hendrikpolder.
Ter herinnering heeft het hoogheemraadschap een behouden gebleven marmeren plaat als plaquette op de dijk aangebracht en ingegraveerd met de volgende tekst:
'Op deze plaats stond het beeld van Jan Wolkers. Het in glas uitgevoerde kunstwerk droeg de naam 'Tot hiertoe en niet verder'. Het was een goed en mooi beeld. Toch staat het er niet meer, op 20 september werd het door onbekenden verwoest. Wat niet verwoest kan worden is de titel, die blijft op deze plaats altijd van kracht: 'Tot hiertoe en niet verder'.
'Ik ween om bloemen in de knop gebroken' (Willem Kloos 1859-1938).


Affiche voor Boekenweek 2003 – 12 februari 2003
Van 12 tot 22 maart 2003 is het weer Boekenweek. Jan Wolkers ontwierp het affiche. De 68e editie van dit jaarlijks terugkerende evenement staat in het teken van de dood. Onder de titel ‘Styx – leven en dood in de letteren’ wordt aandacht besteeds aan het sterven in al zijn facetten. De naam van het evenement is ontleend aan de mythische rivier de Styx die het dodenrijk scheidt van het land der levenden.
De dood is volgens de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek een van de grote thema’s in de literatuur en een inspiratie voor menig literair meesterwerk. Maandag 3 februari 2003 werd in de Petruskerk te Amsterdam-Sloterdijk - bezit de oudste dodenakker van Amsterdam - de aftrap gegeven van de Boekenweek. Ronald Giphart schreef het Boekenweekgeschenk 2003; de oplage is 780.000 exemplaren. Jan Wolkers ontwierp het affiche voor de Boekenweek: een door de 17de-eeuwer Hercules Segers geëtste schedel, in viervoud afgedrukt, op een stapeltje oude boeken. Hij onthulde zijn affiche in de Petruskerk. Andere initiatieven van de Stichting CPNB die werden getoond, zijn: een door Theo van den Boogaard getekende literaire quiz, een themanummer Ten grave van het literaire tijdschrift De Gids en vier essays in een cassette. Drie van de essay-auteurs, Nico ter Linden, Kristien Hemmerechts en Bert Keizer, presenteerden hun boekjes zelf; van de vierde, de in december 2002 gestorven Boudewijn Büch, werd een video-opname getoond. Zijn essay, over schrijversgraven, heet Zingende botten.
Bron: Diverse bladen

Beelden volgen elkaar op in vijver – 27 januari 2003
DEN BURG - Het ene zelfgemaakte beeld is net uit de vijver aan de Elemert in Den Burg of een nieuw exemplaar staat alweer op de sokkel in het water bestemd voor een kunstewerk van Jan Wolkers.
Op de plek waar straks het nieuwe kunstwerk van Jan Wolkers moeten komen, dat op 1 mei 2003 officieel wordt onthuld, plaatsen creatieve Texelaars steeds een zelfgemaakt kunstwerk. Dit keer heeft het plaatsen van het kunstwerk een relatie met ondernemer Nan Westerlaken. De directeur van CVI nam afgelopen weekeinde officieel afscheid. Reden voor een ludieke grap.
Bron: Noordhollands Dagblad

Nieuws over Jan Wolkers 2002Naar boven


 © 2002-2018 Wolkers' fragmenten. Alle rechten voorbehouden.