Wolkers' fragmentenAlgemeen
Hoe ontstond de nieuwsbrief Wolkers' fragmentenNaar boven
Het nulnummer van de nieuwsbrief Wolkers' fragmenten werd uitgegeven eind 1995. Eind '97 verscheen een nieuwe uitgave van fragmenten: het tweede nummer. Het nulnummer was met name bedoeld om de reacties te peilen. Die waren heel positief. Er werd enthousiast gereageerd en ook nu nog hoor ik begin december alweer de vraag: 'er komt toch wel een nieuwsbrief uit?' Een reden dus om door te gaan. Ieder jaar tussen Kerst en Oud & Nieuw verschijnt er een nieuwsbrief met fragmenten en gebeurtenissen aangaande de familie Wolkers.
Wil je de oude Wolkers' fragmenten doorbladeren ga dan naar Archief. Daar vindt je een verkorte weergave van alle nieuwsbrieven die de afgelopen zijn verschenen.

Ik wilde de kracht
van het kolkende
bloed
ongebroken
uit laten breken
maar het verhaal
is weer verward
en verstard
in de taal


Deze fantastische poëzie komt uit Fragmenten - het debuut van Djoeke Wolkers. Dit boek werd bekroond met de literaire aanmoedigingsprijs 1973 van de gemeente Apeldoorn. Djoeke was toen 18 jaar. Achter op het boek lezen we de volgende tekst: 'Liefhebbers van uitsluitend luchtige lectuur zullen misschien geschokt worden door dit werk, dat alle thema's bevat die de huidige (jonge) mens bezighouden; angst en eenzaamheid, erotiek en drugs, religie en het zoeken naar waarheid, de drang tot zelfvernietiging en de strijd om levensbehoud.'

Het boek fascineerde mij en de titel inspireerde mij tot de naam van de nieuwsbrief.
Regelmatig krijg ik allerlei fragmentjes in handen, waarvan ik denk: 'Dat is best aardig om te vertellen.' Leuke blije en soms minder blije voorvallen die betrekking hebben op de familie Wolkers. Familie, want voor mij is iedereen met de naam Wolkers één. Zoveel personen met deze naam zijn er niet op onze wereld. Als je het telefoonboek pakt kom je niet verder dan zo'n 70 adressen. En de enkeling die buiten Nederland woont, is geëmigreerd of is een volslagen onbekende maar wel met onze naam.

 © 2002-2018 Wolkers' fragmenten. Alle rechten voorbehouden.